PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Cea mai mare expoziţie de tehnică militară din estul Europei
Publicat pe 17.05.2018

În perioada 16 - 18 mai, la Bucureşti (Romaero Băneasa) se desfăşoară cel mai mare târg din industria de apărare din estul Europei, "Black Sea Defense and Aerospace" - BSDA 2018. Evenimentul atrage cele mai mari firme din domeniul apărării, securităţii, securităţii cibernetice şi aeronauticii. Peste 270 de firme de securitate din peste 26 de ţări vor expune la Bucureşti ultimele tehnologii în domeniul apărării.
Este cea mai mare ediţie BSDA de până acum, fiind incluse toate cele cinci domenii operaţionale: terestru, naval, aerian, cyber şi spaţiu. Pe durata BSDA 2018, vor avea loc demonstraţii şi va fi expusă tehnică din dotarea Armatei României, a Forţelor Armate ale SUA, precum şi din dotarea Ministerului Afacerilor Interne. Târgul BSDA este organizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ANCEX, precum şi cu suportul SRI, SPP, Patromil şi OPIAR. Producătorii români din domeniile apărării, securităţii şi securităţii cibernetice concurează cu marile nume din SUA, Franţa, Marea Britanie sau Germania, în condiţiile în care Ministerul Apărării are un buget record pentru înzestrare în acest an (cheltuieli militare cu 50% mai mari).
BSDA 2018 aduce în România cele mai mari firme din lume din domeniul apărării şi securităţii, cum ar fi: Lockheed Martin, cel mai mare contractor din lume, Raytheon, General Dynamics, General Dynamics European Land Systems, Harris, Bell, Textron, L3 Technologies, FLIR Systems, Rockwell Collins, Elbit Systems, Rafael Advanced Defense Systems, Thales, Airbus, Airbus Helicopters, Naval Group. Vor fi prezenţi la expoziţia de la Romaero Băneasa şi producători români: grupul UTI, Romarm, Romaero, Aerostar S.A., Rom Tech, Pro Optica, CertSIGN.
- Pentru a lămuri anumite lucruri, domnule director Sebastian Tudor, vă rog să ne spuneţi cine este firma TNT, cu ce se ocupă şi care este legătura cu BSDA?
- TNT Production este organizatorul expoziţiei BSDA. "Black Sea Defense and Aerospace", denumirea evenimentului, este un produs al TNT. Acesta are ca obiect de activitate, singurul de altfel, organizarea de târguri şi expoziţii, conferinţe, seminarii etc. Organizăm asemenea activităţi în toată România, dar şi în afara ţării. Mai avem pe acelaşi domeniu - cel militar - un târg în Croaţia şi unul în Kuweit, în anii impari, primăvară şi iarna. Mai există şi alte evenimente, în alte ţări. În România, îl avem doar pe acesta - BSDA.
- Ce importanţă, în gama evenimentelor de acest gen, are BSDA? Unde se clasează în lume?
- Ne situăm în categoria de mijloc, cu premise de a urca. Asta şi datorită faptului că vor fi alocaţi cei 2% din PIB Armatei şi, probabil, cum e de aşteptat, şi evenimentul va creşte proporţional. Firmele vor veni cât mai multe, vor fi atrase în speranţa că vor vinde ceva. Astfel, evenimentul nu are decât de câştigat.
- Faţă de numărul ţărilor care şi-au anunţat participarea, în prima fază, s-au mai înscris şi altele?
- Până la data de 7 mai, când am făcut ultima centralizare, aproape că am închis partea de vânzări, pentru că nu mai avem spaţiu deloc. Erau 26 de ţări participante. În premieră, avem o firmă din Emiratele Arabe Unite şi una din China. Nu am avut expozanţi direcţi din aceste ţări, care să vină cu standul lor propriu. Este o premieră pentru noi. Statele Unite, ca pondere, au cele mai multe firme participante. De asemenea, avem foarte multe anul acesta din Franţa, Italia, Cehia. Este chiar o prezenţă masivă din Canada. E important de amintit că firmele care participă la noi, în acest domeniu, sunt prezente la toate evenimentele din lume. Asta, deoarece ele au produse pentru toate pieţele din lume. Firmele care vin la evenimente de genul acesta şi, în cazul de faţă, la BSDA, o fac, cele care vin prima oară sau sunt la început de drum în acest domeniu, în principal pentru a lua contact cu piaţa. Vor să vadă care sunt cerinţele forţelor armate române şi dacă produsele lor se pliază pe aceste cerinţe. Vor să promoveze produsul către partea militară. Este, de fapt, singura modalitate de a-şi promova produsele în România. Nu au alte căi de a se face cunoscuţi, nu-şi pot face reclamă la televizor, în ziare etc. Este un domeniu de nişă, foarte strict în privinţa promovării. Pentru ei, este singura ocazie de a se face cunoscuţi de către partea română care poate lua anumite decizii.
- Ce presupune organizarea unui astfel de eveniment? Cât efort se depune?
- Efortul este destul de mare, chiar dacă se desfăşoară o dată la doi ani. După ce încheiem acest eveniment, pe 20 mai, deja trecem la organizarea celui care urmează. Chiar din 24/ 25 mai, îl lansăm pe cel din anul 2020. Este nevoie de aproximativ 730 de zile pentru a organiza un astfel de eveniment, care durează numai trei zile. Volumul de muncă este mare, pentru că încercăm să atragem cât mai multe firme, de pe tot globul pământesc. La început era mult mai greu să convingem. Acum, la a VII-a ediţie, BSDA şi-a creat o imagine şi e puţin mai uşor. Dacă firmele au bussines aici şi au ce câştiga, sunt uşor de convins. Dacă nu, trebuie convinse prin ceea ce organizezi, strict prin eveniment.
- Cât de apreciat este evenimentul, câţi vizitatori vin, din câte ţări fac parte firmele care expun, ce firme participă?
Din păcate, sau cine ştie, din fericire, nu avem o statistică a numărului de contracte încheiate la terminarea expoziţiei. Acesta nu este un loc unde se încheie contracte. Dar, ştiu că la o perioadă scurtă după eveniment, au mai existat ţări care au încheiat cu anumite firme unele contracte. Sunt cazuri izolate, însă.
- Plecând de la ideea că durează aşa de mult planificarea unui eveniment, doi ani pentru trei zile, este stresant pentru personalul din subordine?
- Este un domeniu şi o activitate care se face de plăcere. Îţi dă o stare de satisfacţie şi un tonus pozitiv. Oamenii nu renunţă uşor, pentru că tot timpul apar alte şi alte provocări. Cunoşti foarte mulţi oameni. De exemplu, de la aceeaşi firmă, o să lucrezi, de fiecare dată, cu alt om. Nu vine aceeaşi persoană. O companie o face omul. Este un domeniu antrenant. Tot timpul intervine ceva nou. Nu cred că ar putea cineva să se plictisească. Deşi, în cele două săptămâni premergătoare şi în perioada cât se desfăşoară evenimentul, curge foarte multă adrenalină şi, sigur, nu se mai simte efortul. Iar, după eveniment, urmează o perioadă de relaxare, de refacere.
- Care este diferenţa dintre BSDA 2016 şi BSDA 2018 ?
- Creşterea numărului de firme. Faţă de acum doi ani, s-a dublat spaţiul pe care firmele îl folosesc pentru a prezenta produsele. Numărul firmelor a crescut cu aproape 30%. Avem peste 280 de firme acum, faţă de 217, în anul 2016. Creşterea sperăm să fie constantă şi în viitor. Parcul exterior, de asemenea, s-a dublat ca suprafaţă, iar forţele armate americane vor veni cu mai multe echipamente faţă de anii trecuţi. Vor veni cu elicoptere Blackhawk, cu Apache, F16 şi C130 Super Hercules. Noi, ca organizatori, îi invităm pe toţi, cât mai multe firme, dar şi Armata Română poate să invite anumite firme.
- Cum putem convinge oamenii, populaţia să viziteze expoziţia?
- În principal, evenimentul este unul business to business. Nu ne adresăm publicului larg. Nu avem un show aerian unde să vină şi să vadă avioane zburând sau exerciţii. BSDA este un eveniment care se adresează oamenilor de afaceri, reprezentanţilor instituţiilor partenere; pe lângă MApN, avem parteneriat şi cu MAI, cu Ministerul Economiei, cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu SRI, cu SPP etc. Deci, pe reprezentanţii acestor instituţii îi dorim ca vizitatori în principal, pentru că dumnealor sunt posibili utilizatori ai produselor expuse de către firme. E bine ca ei să cunoască ce e nou pe piaţă. Publicul larg, cel pasionat de domeniul expus, poate veni să vadă, în principal, tehnica pe care forţele armate române şi americane ne-o vor prezenta. E vorba de tehnica avută în dotare şi pe care o folosesc deja.
Pentru specialişti, sunt firme care caută parteneriate în România, sau în zona Europei de Est, firme care vor să facă joint-venture (acorduri de cooperare), care deja au semnat parteneriate sau vor parteneriate pentru offset. Sunt mai multe paliere pe care pot merge vizitatorii, dar, în principal, ne axăm pe vizitatorii business, pe cei care au legătură cu cariera militară sau cu instituţiile publice partenere.
A treia categorie ar fi publicul larg, care poate veni pe 18 mai, în ultima zi. Intrarea este liberă. Se pot înregistra pe site-ul nostru pentru a avea acces la eveniment. Dacă vin, vor avea ce vedea. Depinde şi de cât de mult se pricep la tehnica din domeniul vizitat.
- V-am văzut foarte legat şi pasionat de domeniul militar. Care este legătura cu Armata?
- Legătură directă cu Armata nu am. Doar prin intermediul poveştilor părinţilor şi bunicilor, care au făcut stagiul militar. Iar bunicii au luptat în al Doilea Război Mondial. Ca oricărui tânăr, mi-a plăcut foarte mult istoria. Iar ea are foarte mare legătură cu Armata. Istoria e plină de faptele militarilor, şi aşa am fost atras. Mă atrage Armata şi prin prisma uniformelor militare, precum şi prin tot ceea ce ţine de disciplina militară. De asemenea, ţin cu "Steaua" Bucureşti şi aşa s-au mai creat alte legături.
- Cine este directorul BSDA, cine este omul Sebastian Tudor?
- Am 37 de ani şi am lucrat numai în România. Nu mi-am desfăşurat activitatea în afara ţării şi nici nu-mi doresc lucrul acesta. Sper să nu fiu nevoit să plec vreodată din ţară. Vom vedea ce îmi rezervă viitorul. Am absolvit Facultatea de Marketing. Este ultima şcoală pe care am făcut-o. Momentan nu-mi mai doresc altele. Mă voi căsători în curând. E prima oară când spun acest lucru. E o exclusivitate. Lucrez în această firmă din 2006, atunci am venit la TNT Production România, iar în 2008, am devenit director general. De atunci mă ocup de toate evenimentele pe care firma noastră le organizează în parteneriat cu firma TNT Production Lmt., care are sediul în Miami, SUA.
Mă ocup de BSDA din 2007, iar anul acesta este a VII-a ediţie. Aceasta este cea mai mare ediţie de până acum. Cea mai mare ediţie din cele care s-au desfăşurat în România. În lume, există evenimente de acest gen mult mai mari. Chiar anul acesta va avea loc cea mai mare expoziţie din domeniul apărării terestre, în iunie, la Paris. În ceea ce priveşte BSDA, sper să organizez multe ediţii de acum încolo. Acesta este scopul meu. Să avem ediţii la doi ani, data să fie fixă în calendarul internaţional. Să se ştie că are loc o dată la doi ani, în anii pari, în luna mai, la Bucureşti. Acesta este principalul nostru obiectiv. Desfăşurarea în luna mai, din doi în doi ani, a fost cea mai bună soluţie pentru noi. Asta şi datorită calendarului internaţional. Este o distanţă, în timp, apreciabilă faţă de celelalte evenimente din jur. Cel mai mare, cum am spus, este cel de la Paris, din luna iunie.
Aşadar, în regiunea aceasta, Europa de Sud-Est, aceasta este cea mai mare expoziţie de profil. De asemenea, ne ajută foarte mult locul unde se desfăşoară evenimentul - Romaero Băneasa. Este aproape de Aeroportul Băneasa. Sunt, de fapt, interconectate şi acest lucru ne ajută extraordinar, pentru că avem firme sau exponate din domeniul aerian. Ne ajută mult mai mult decât la alte expoziţii care sunt organizate într-un centru expoziţional dedicat, unde nu există o pistă de aterizare-decolare şi alte facilităţi de genul acesta.
Comentarii