Mesajul şefului Statului Major al Apărării, cu prilejul Zilei Presei Militare

General Nicolae-Ionel CIUCĂ
Publicat pe 19.07.2018

Îi sărbătorim, la 23 iulie, pe jurnaliştii militari, principalii actori privind informarea publicului larg cu privire la acţiunile militare ale Armatei României, din ţară şi de peste hotare.

Comunicarea este un element esenţial al sistemului militar, iar în ultimii ani mijloacele de comunicare s-au schimbat radical, obligând chiar şi cele mai conservatoare instituţii să se transforme şi să se adapteze la noile cerinţe. În ciuda acestei evoluţii fulminante a mijloacelor tehnologice şi a internetului, procesul de comunicare în sine a rămas acelaşi, omul - resursa noastră cea mai importantă - a rămas elementul esenţial al acestui proces.

Presa militară, cel mai important vector al procesului de comunicare, asigură transmiterea mesajului instituţional către opinia publică, pe de-o parte, participând la realizarea transparenţei instituţionale şi informării societăţii, iar de cealaltă parte, către personalul care îşi desfăşoară activitatea în sistemul militar şi familiile acestora, punându-le la dispoziţie informaţii credibile şi de actualitate.

Dezvoltarea tehnologică a adus în prim-plan un instrument mai vechi - conflictul de tip hibrid - pe care l-au eficientizat şi adaptat şi noilor mijloace de comunicare. Fenomenul ,,fake news" a devenit deja o obişnuinţă, însă identificarea, contracararea acestuia este din ce în ce mai greu de realizat. Comunicarea online, gestionată şi utilizată corespunzător, este astăzi un instrument foarte eficient prin care puteţi ajunge la categorii de public mult mai dificil de accesat pe canale tradiţionale.

Dragi camarazi,

Subliniez, încă o dată, importanţa presei militare în sistemul de comunicare, locul acesteia fiind la fel ca acum un secol şi jumătate - alături de militar, în poligoanele şi taberele de instrucţie, la exerciţiile naţionale şi multinaţionale, în teatrele de operaţii. Deşi mijloacele tehnologice permit, rămân la ideea că ştirile şi reportajele nu se realizează din birou, ci direct din ,,tranşee", alături de principalul subiect şi, totodată, beneficiar - militarul român.

Binomul ofiţer de relaţii publice - jurnalist militar trebuie întărit, cooperarea trebuie dezvoltată şi procesul de comunicare eficientizat. Îndeplinirea cu succes a obiectivelor de comunicare depinde în foarte mare măsură de implicarea dumneavoastră în acest proces. Mediatizarea acţiunilor desfăşurate de Armata României trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor de informare a militarilor, dar şi a publicului larg, iar efortul dumneavoastră trebuie să fie proactiv, cu accent pe promovarea valorilor specifice mediului militar.

Astăzi, la ceas aniversar, în anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, vă asigur de întregul meu respect pentru tot ceea ce faceţi şi vă urez multă sănătate, noroc şi satisfacţii, atât dumneavoastră cât şi familiilor dumneavoastră!

La mulţi ani !

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 553
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,135

ZIUA NATO, la Statul Major al Forțelor Terestre
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 1,632

Citeşte şi:

Publicat pe 24.10.2018
”Asigurarea sprijinului medical şi logistic, precum şi pe linie de comunicaţii şi informatică, atât pentru structura de comandament cât şi pentru...
Publicat pe 11.08.2020
Chiar dacă este jumătatea anului și multe se mai pot întâmpla până la sfârșitul lui decembrie, cuvântul care va rămâne prins în minte și așezat pe...
Publicat pe 09.10.2017
La începutul lunii octombrie, în cadrul cercului de lectură au fost diseminate informații cu privire la implementarea în școală a proiectului de...
Elev fruntaș Raluca Diaconescu
Publicat pe 04.12.2020
În ciuda actualei pandemii, în sufletele cantemiriștilor răzbate dorința de a învăța, de a purta mai departe magia cunoașterii. Ce înseamnă...

Comentarii