Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti” a sărbătorit 140 de ani de tradiţii

Locotenent Mirela CĂPÎLNEAN
Publicat pe 02.11.2018

La 1 noiembrie 2018, Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Diviziei Active, a împlinit 140 de ani de la înfiinţare.

Cu prilejul acestei zile, în perioada 27 octombrie - 1 noiembrie 2018, militarii dobrogeni au planificat o serie de evenimente istorico-militare şi culturale în garnizoanele Constanţa, Tulcea şi Babadag, pentru a marca cei 140 de ani de la înfiinţarea primei structuri militare de forţe terestre în Dobrogea.

Evenimentele desfăşurate în Centrul Civic al oraşului Babadag, Piața Tricolorului din municipiul Tulcea, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, precum  şi la sediul marii unităţi au fost primite cu bucurie de locuitorii comunităţii locale.

Manifestările desfăşurate în spaţiul public au cuprins ceremonii militare și religioase, expoziții de tehnică, armament şi echipamente militare din forţele terestre şi navale, exerciții cu mânuiri de armament Drill Team, concerte ale Fanfarei Militare, reconstituiri istorice şi defilarea Gărzii de Onoare.

Premergător evenimentului, marea unitate şi-a deschis porţile pentru locuitorii municipiului Constanţa, care au putut vizita o expoziţie de tehnică, armament şi echipamente militare utilizate de militarii brigăzii în desfășurarea misiunilor specifice şi au putut afla care sunt secretele în această frumoasă meserie.

Punctul culminant al activităţilor l-a constituit ceremonia militară desfăşurată în Constanţa, la Monumentul Eroilor din Războiul de Independență, în cadrul căreia au fost decorate Drapelele de luptă ale unităților din subordinea marii unități, de către locțiitorul comandantului Componentei Operaționale Terestre, general de brigadă Dorin Toma, și locțiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie "Getica", general de brigadă Claudiu Mihail Sava.

Au fost acordate următoarele distincții: „Emblema de Onoare” a Armatei României, oferită Batalionului 345 Artilerie "Tomis" şi "Emblema de Onoare” a Statului Major al Apărării, oferită Batalioanelor 911 Infanterie "Capidava", 912 Tancuri "Scythia Minor", 348 Apărare Antiaeriană "Dobrogea" și 168 Sprijin Logistic "Pontus Euxinus". De asemenea, în cadrul ceremoniei, patru militari ai marii unități au fost decorați pentru meritele deosebite și profesionalismul demonstrat pe timpul îndeplinirii misiunilor, cu „Emblema de Onoare” a Forțelor Terestre.

Comandantul brigăzii, colonel Florin-Marian Barbu, a mulţumit în alocuţiunea sa întregului personal al marii unităţi: “Dragi camarazi din Brigada 9 Mecanizată <Mărăşeşti>, vă felicit, vă adresez mulţumirile mele pentru întreaga activitate desfăşurată de-a lungul timpului şi vă îndemn să fiţi mândri că duceţi mai departe glorioasele tradiţii de luptă ale Diviziei Active, care a scris pagini de aur în istoria naţională”.

Evenimentul s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare, ce a avut loc pe strada Alexandru Lăpuşneanu. Detaşamentul de Onoare a avut în compunere militari ai tuturor categoriilor de forţe, terestre, navale, aeriene, la care s-au alăturat şi partenerii americani şi canadieni, dislocaţi la Baza Militară din Mihail Kogălniceanu,

Activităţile au fost organizate cu sprijinul autorităţilor publice locale din garnizoanele Constanţa, Tulcea şi Babadag, al Regimentului 307 Infanterie Marină, Secției 2 Vedete Fluviale Tulcea, Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I" filiala Constanţa, Asociaţiei Culturale şi de Reconstituire Istorică “Tomis” şi Fanfarei Militare a Forţelor Navale.

***

Brigada 9 Mecanizată "Mărășești" este continuatoarea tradițiilor militare ale Diviziei Active, înființată la data de 1 noiembrie 1878. Marea unitate a avut iniţial reşedinţa la Tulcea, până în anul 1882, când a fost mutată la Constanţa şi a primit denumirea de Divizia Activă „Dobrogea”. Sub acest nume, a participat la toate campaniile militare ale Armatei României din secolul XX. Contribuția cu totul specială la succesul unor confruntări de anvergură a desemnat-o drept una dintre marile unități de forţe terestre de bază din Armatei României.

În Primul Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a participat la operaţiunea de la Mărăşeşti, ducând lupte de apărare în sectorul cel mai greu încercat al dispozitivului Armatei a 2-a. În 1917, Diviziei 9 Infanterie i-a revenit sarcina de a apăra sectorul cel mai greu şi mai încercat în cadrul celei mai importante operaţii de apărare a Armatei Române:  Mărăşti – Mărăşeşti – Oituz.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Divizia 9 Infanterie a participat la acţiunile militare desfăşurate în Crimeea, la luptele pentru eliberarea Transilvaniei, la Oarba de Mureş, Carei şi Satu Mare şi, ulterior, pe teritoriile Ungariei şi Cehoslovaciei.

Începând cu data de 19 aprilie 2017, prin Ordinul Statului Major General şi cu avizul favorabil al Serviciului Istoric al Armatei, Brigada 9 Mecanizată “Mărășești" devine continuatoarea tradiţiilor de luptă glorioase ale Diviziei Active, înfiinţată în urmă cu 140 de ani, în baza Instrucţiei ministeriale nr.10.557, din 1 noiembrie 1878.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 105
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 124

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,202
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,565

Citeşte şi:

Publicat pe 29.01.2020
Unirea Principatelor Române reprezintă actul consfin ț it de na ș tere, scris pe pergamentul galben al istoriei, ș i asta după ce oamenii care...
La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, judeţul Galaţi, aproximativ 600 de militari participă, în perioada 9-21 februarie, la...
Publicat pe 06.10.2017
Pornind de la realitatea că un absolvent de colegiu militar, viitor ofiţer în Armata României trebuie să se adapteze la situaţii de comunicare dintre...

Comentarii