Aniversarea a 94 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”

Georgiana LUPU
Publicat pe 26.11.2018

La ceas aniversar, avem bucuria de a sărbători 94 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc.

Pe aceste meleaguri cu aşezări străvechi, asupra cărora timpul parcă şi-a încremenit amprenta, se înalţă o fortăreaţă a ştiinţei şi a culturii, între zidurile căreia se aud, în cadenţă, ecourile paşilor zecilor de promoţii de absolvenţi.

Suntem convinşi că, de-a lungul scenariului vieţii absolvenţilor, cetatea cu infinite chipuri a constituit o etapă marcantă. O piatră de temelie pentru ceea ce va însemna mai târziu cariera de ofiţer al Armatei Române.

Colegiul de astăzi se iveşte asemenea unui oştean greu încercat: născut la Cernăuţi, consolidat prin eforturi titanice, condamnat la nefiinţă timp de opt ani, cunoscând numeroase peregrinări, renăscut din propria-i cenuşă şi găsindu-şi, în final, împlinirea destinului pe tărâmurile câmpulungene. 

Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” duce mai departe tradiţia liceului militar de la Cernăuţi, înfiinţat în anul 1924, prin Înalt Decret al regelui Ferdinand.

Perioada 1924-1945 a fost o perioadă de mari eforturi din partea cadrelor didactice şi militare. Consecinţele acestor eforturi au fost vizibile: s-a înregistrat o creştere numerică a efectivelor, a spaţiilor şi dotărilor.

În perioada 1940-1945 instituţia cunoaşte etapa cea mai dificilă, s-a impus mutarea acesteia de la Cernăuţi la Roman, apoi Târgovişte, Câmpulung Muscel, înapoi la Cernăuţi, Timişoara şi Piteşti. La finalul acestei perioade de pribegie, liceului i-a fost anulată existenţa pentru o perioadă de opt ani.

Astăzi, în an centenar, ne regăsim în spaţiul care din anul 1956 a fost martor al atâtor generaţii, care a stat la temelia formării lor ca militari de seamă ai acestei ţări. Cu toţii recunoaştem rolul esenţial pe care Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” l-a avut şi îl are pentru viitorul fiecăruia în parte. De aici, peste 11.500 de absolvenţi şi-au luat zborul spre desăvârşirea carierei militare, vegheaţi de spiritul lui Ştefan cel Mare.

Nu trebuie să uităm faptul că istoria colegiului s-a conturat prin reuşita absolvenţilor, prin reuşita acestora în carieră, prin proiectele educative care conferă, dincolo de timp, calitate umană şi înaltă ţinută generaţiilor de ştefănişti. Prin urmare, colegiul a devenit de-a lungul anilor un reper de valoare pe scena învăţământului românesc datorită rezultatelor obţinute.

25 noiembrie 2018 este despre elevii colegiului, despre dascăli şi cadre militare care şi-au împletit destinele cu această instituţie de prestigiu! La mulţi ani, spirit ştefănist! La mulţi ani, Colegiului Naţional Militar „Ştefan Cel Mare”!

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 34
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 171
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 151

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,239

Citeşte şi:

Elev fruntaș Ștefan Onofrei
Publicat pe 04.06.2020
Elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc s-au adaptat procesului de învățământ online cu ajutorul platformei...

Comentarii