100 de ani de la înființarea Brigăzii 81 Mecanizate și a primei structuri militare românești din garnizoana Bistrița

Locotenent Andreea Maria MUREȘAN
Publicat pe 09.02.2019

Simpozion aniversar

În perioada 6 – 11 februarie 2019, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” organizează o serie de manifestări pentru a marca un secol de existenţă.

 SIMPOZION ANIVERSAR

Cu acest prilej, miercuri, 6 februarie, la Cercul Militar Bistriţa a avut loc un Simpozion Aniversar, cu tema „100 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 81 Mecanizate şi a primei structuri militare româneşti din garnizoana Bistriţa”, organizat în colaborare cu membri ai Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, filiala Bistriţa-Năsăud.

Prima temă propusă a fost prezentată de colonel în rezervă Ioan Gaftone, fost locţiitor al comandantului brigăzii. Acesta a prezentat principalele aspecte privind situaţia geopolitică de la sfârşitul anului 1918 şi începutul anului 1919.

În continuare, colonel Gheorghe Tanco, membru fondator al Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, filiala Bistriţa-Năsăud, a prezentat primele unităţi militare româneşti, înfiinţate în garnizoana Bistriţa în ultimul secol.

Următoarele aspecte prezentate au scos în evidenţă cele mai importante momente din istoria Regimentului 81 Infanterie „Dej”, a Regimentului Mecanizat 223 „Bobâlna” şi a Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, fiind evocate faptele de arme ale generaţiilor de militari care s-au instruit sub drapelele de luptă ale celor două regimente, ale căror tradiţii de luptă au fost preluate şi duse mai departe de către militarii brigăzii. Prezentările au fost susţinute de căpitanul Dănuţ Cîrstea, locotenent-colonelul Mihai Luca şi locotenent-colonelul Sorin Carţiş.

În continuare, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, domnul Ovidiu-Victor Frenţ, a adresat felicitări tuturor celor prezenţi şi a urat „La Mulţi Ani!” tuturor militarilor brigăzii. În final, comandantul marii unităţi, general de brigadă Mircea Gologan, a mulţumit invitaţilor pentru prezenţă şi a trecut în revistă manifestările organizate cu ocazia aniversării Centenarului.

 

CONCERT ANIVERSAR „PE ARIPILE MUZICII DE FANFARĂ”

Miercuri, 6 februarie, pe scena Palatului Culturii din municipiul Bistriţa, într-un cadru festiv deosebit, a avut loc Concertul Aniversar „Pe Aripile Muzicii de Fanfară”, organizat de Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Spectacolul de gală a marcat în calendarul burgului transilvan două evenimente importante pentru militarii brigăzii: aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” şi jubileul Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa.

***

În arcul de timp al existenţei lor, muzicile militare româneşti şi-au contopit raţiunea de a fi şi de a-şi împlini menirea cu tumultul istoriei eroice a poporului român, constituidu-se într-un mesager credincios al cântecului izvorât din crezul suveran al iubirii şi al slujirii de patrie. 

Înființată în patria lui Coşbuc şi a lui Rebreanu, Muzica Militară a garnizoanei Bistriţa s-a perfecţionat şi maturizat, câştigându-şi un loc bine meritat în viaţa culturală judeţeană şi naţională, datorită complexităţii repertoriului abordat, disciplinei de ansamblu, virtuozităţii şi, nu în ultimul rând, nivelului interpretativ.

Sub imperativul datorie și artă, muzicienii militari ai garnizoanei Bistriţa, alături de Corala „Osana” a Protopopiatelor Beclean şi Bistriţa şi Corul Brigăzii 81 Mecanizate, au adus în faţa publicului prezent cele mai frumoase şi reprezentative piese din repertoriul lor, împletind solemnitatea marşurilor patriotice cu sensibilitatea colajelor de vals şi tango.

Sub bagheta plutonierului-adjutant Bogdan Bejinaru şi a invitatului special, locotenent Daniel Munteanu, şeful Muzicii Militare a garnizoanei Cluj-Napoca, Muzica Militară a adus în faţa publicului marşurile: „Treceţi batalioane române Carpaţii!”, Drum bun!” şi Pui de lei”.

În continuare, primarul comunei Maieru, domnul Vasile Borş, a urcat pe scenă cu piesa „Cântec pentru tata”, creând un moment emoţionant.

Pe scenă au urcat şi membrii Grupului vocal „Doiniţa” al Cercului Militar Bistriţa, coordonaţi de doamna Cornelia Ardelean Archiudean, cu piesa „Măi române, românaş”, urmaţi de solista Simona Pop-Labiş şi taragotistul Neluţu Pătruşcă, care au interpretat „Cântecul lui Iancu”.

Finalul spectacolului de gală a fost marcat cu intonarea „Marşului Brigăzii”, pe muzica plutonierului-adjutant în rezervă Alexandru Biriş şi versurile doamnei căpitan Ionela Luca.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 127
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 143

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,221
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,587

Citeşte şi:

Publicat pe 09.10.2017
La începutul lunii octombrie, în cadrul cercului de lectură au fost diseminate informații cu privire la implementarea în școală a proiectului de...

Comentarii