PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
ZIUA NATO, la Statul Major al Forțelor Terestre
Publicat pe 08.04.2019
În data de 7 aprilie, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre a avut loc, sub conducerea generalului-maior Dorin Blaiu, comandant al Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului SMFT, o ceremonie prilejuită de împlinirea a 15 ani de la aderarea României la Organizația Tratatului Nord-Atlantic.
Cu 70 de ani în urmă, în data de 4 aprilie, 12 state din Europa şi America de Nord înființau respectiva Alianţă. De atunci şi până în zilele noastre, NATO (OTAN, în limbile franceză şi spaniolă) este considerată una dintre cele mai de succes alianţe militare din istorie, născută la scurt timp după terminarea celui de al Doilea Război Mondial, numărând în prezent 29 de țări membre.
„În anul 1993, România a solicitat formal aderarea la NATO. În 1999, Organizaţia a inițiat un Plan de acţiune care avea ca scop final admiterea de noi membri. Astfel, țara noastră a elaborat un Plan național anual de pregătire pentru aderare, care stabilea o serie de obiective şi termene de realizare, în vederea susţinerii intrării în Alianţă. La Summit-ul NATO de la Praga, în luna noiembrie 2002, după o evaluare riguroasă a progreselor înregistrate de către candidați, şefii de state şi guverne ai ţărilor membre au decis să invite România, alături de alte şase state, să înceapă discuțiile, în vederea aderării, în ceea ce avea să devină o a cincea etapă a extinderii Alianţei.
Acum 15 ani, țara noastră a făcut un pas major către democratizarea structurii sale militare, devenind membru cu drepturi depline al Alianţei respective. De asemenea, România este unul dintre puținele state membre care a alocat în ultimii ani un procent de 2% din PIB armatei, pentru procedurile de modernizare a tehnicii şi echipamentelor din dotarea structurilor ce o compun.
Cea mai amplă operațiune a NATO pentru a înfrunta amenințarea terorismului a avut loc în anul 2001, atunci când Statele Unite au fost atacate, în data de 11 septembrie. A fost invocat Articolul 5, Clauza NATO privind apărarea colectivă, pentru prima şi singura dată în istoria sa. Avioanele aliaților NATO au patrulat deasupra teritoriului Statelor Unite ale Americii, iar aliaţii au luptat împreună împotriva terorismului în Afganistan. În prezent, aliaţii luptă împotriva terorismului şi colaborează pentru a crea rezistență la amenințările hibride şi cibernetice la adresa societăților noastre și pentru a răspunde la acestea. Războiul Rece s-a încheiat, dar NATO rămâne astăzi la fel de importantă ca în 1949, pe măsură ce noile provocări se îmbină cu cele vechi, pentru a crea un mediu geopolitic din ce în ce mai competitiv şi incert.
Încă dinainte de aderarea sa la NATO, România a fost alături de Statele Unite în Afganistan, Irak şi Kosovo, luptând împotriva terorismului şi acționând pentru a transforma lumea într-un loc mai sigur. Atunci când România a aderat la NATO, în anul 2004, ea s-a dovedit rapid un aliat capabil, iar acum este unul dintre puţinii aliați care îşi respectă angajamentul asumat în Țara Galilor. Statele Unite şi alți aliați NATO au făcut eforturi continue pentru a asigura securitatea României şi a flancului estic al Alianţei. Iar împreună vom răspunde noilor provocări, inclusiv amenințărilor militare, cibernetice şi hibride” - Argeş Expres.
În cadrul ceremoniei desfăşurate la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, în prezența mai multor militari români, dar şi străini (care încadrează structura NFIU), după intonarea Imnului naţional al României şi Imnului NATO, timp în care au fost arborate drapelul național şi cel al Alianței, generalul-maior Dorin Blaiu a susţinut o alocuţiune în cadrul căreia a evidențiat rolul major avut de către militarii Forțelor Terestre în ceea ce priveşte aderarea şi, mai apoi, îndeplinirea cu succes a tuturor misiunilor şi provocărilor impuse de apartenența la structura militară sus-menţionată.Totodată, i-a felicitat pe toţi cei prezenți, urându-le succes în îndeplinirea sarcinilor ce le revin.
Comentarii