PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe 14.01.2020

Data de 13 ianuarie a dat startul unui nou an de instrucție, plin cu exerciții, aplicații, tabere și concursuri aplicativ-militare. În spiritul competiției cu anii precedenți, programele de instruire au devenit mai complexe, crescând dificultățile și provocările de care militarii din forțele terestre se vor lovi începând de astăzi și până în decembrie. Astfel, în toate garnizoanele de dislocare din țară s-a marcat deschiderea oficială a anului de instrucție 2020.
Bistrița. La Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, activitatea a început cu o ceremonie militară la care au participat: comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Virgil-Ovidiu Pop, militari din cadrul comandamentului brigăzii, subunităţilor de brigadă, din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița” şi al Batalionului 405 Sprijin Logistic „Năsăud”.
După primirea raportului, trecerea în revistă a formaţiei şi salutul Drapelelor de luptă, toţi cei prezenţi au intonat, într-un cadru solemn, Imnul naţional al României. În continuare, a fost oficiat serviciul religios, amintind faptul că Biserica a fost și este întotdeauna alături de Armată, atât în țară, cât și în teatrele de operații. A urmat cuvântul locţiitorului comandantului Brigăzii 81 Mecanizate, colonel Ioan-Marian Cristurean, care a subliniat realizările şi modul de îndeplinire a sarcinilor şi misiunilor încredinţate unității în anul de instrucţie 2019 şi a evidenţiat obiectivele de instrucţie pentru 2020.
În alocuţiunea sa, comandantul diviziei a felicitat personalul prezent pentru rezultatele foarte bune obţinute, subliniind faptul că anul 2020 va fi unul al provocărilor, efectivele marii unităţi fiind implicate într-o serie de activităţi de pregătire complexe, în parteneriat cu aliaţii. În încheiere, a menţionat faptul că standardele de performanţă atinse trebuie menţinute la același nivel ridicat.
Buzău. Toate marile unităţi şi unităţi subordonate Diviziei 2 Infanterie „Getica” au marcat începerea anului de instrucţie 2020 în conformitate cu regulamentele în vigoare, punctându-se de către comandanţi bilanţul anului de instrucţie anterior, obiectivele şi principalele activităţi pentru anul în curs. De asemenea, au fost evidențiați militarii care au obţinut rezultate foarte bune în procesul de instrucţie, a fost verificată baza materială, documentele de planificare, precum şi programul de instruire.
La comandamentul marii unități buzoiene, șeful de stat major al diviziei, colonel Ovidiu Conduruță, a prezentat un succint bilanţ, axat pe importanţa nivelului de instruire atins, datorat - în principal - exerciţiilor majore, naţionale şi multinaţionale, la care au participat militarii. Totodată, acesta a subliniat o prioritate a instrucţiei, și anume intensificarea acesteia în scopul ridicării nivelului stării operaţionale, prin exerciţii desfăşurate preponderent în teren, cu trageri de luptă, în sistem interarme, intercategorii şi multinaţional. „Participarea la exerciţiile JUSTICE SWORD 20 și SARMIS 20, dar și celelalte evenimente de instruire majore planificate vor constitui centrul de greutate al pregătirii pentru luptă în acest an” - a concluzionat colonelul Conduruță.
La Batalionul 3 Geniu „General Constantin Poenaru”, locotenent-colonelul Marian Caloian a mulțumit militarilor pentru efortul depus în anul precedent, exprimându-și încrederea că vor acționa cu aceeași responsabilitate și devotament pentru îndeplinirea obiectivelor și de acum înainte.
Cluj-Napoca. Generalul-maior Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, a punctat faptul că „în anul 2020 vor fi continuate activitățile din cadrul cooperării regionale, exercițiile de instruire în comun cu militari din armatele aparținând statelor membre NATO și partenere, activități ce vor contribui la perfecționarea pregătirii profesionale și la ridicarea gradului de interoperabilitate”.
Constanța. La nivelul unităţilor subordonate Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”, în garnizoanele Constanţa, Topraisar, Murfatlar şi Medgidia s-au desfăşurat ceremonii militare ce au marcat deschiderea anului de instrucţie 2020.
În garnizoana Constanţa, comandantul marii unități, general de brigadă Florin-Marian Barbu, a trecut în revistă rezultatele obţinute în anul de instrucţie 2019 şi obiectivul fundamental pentru anul 2020, şi anume: „creșterea capacității de luptă a structurilor în vederea îndeplinirii sarcinilor pentru apărarea naţională şi participării la operaţii militare în sistem integrat, în cadrul măsurilor de apărare colectivă sau misiunilor de stabilitate şi sprijin în afara teritoriului naţional, sub comandă naţională ori NATO”.
De asemenea, comandantul brigăzii a dorit să precizeze că anul 2019 a fost marcat de participări la misiuni şi exerciţii multinaţionale, amintindu-le aici pe cele mai importante: participarea la misiuni în teatrul de operaţii Afganistan, două exerciţii multinaţionale în cadrul BSRF (Black Sea Rotational Forces), PLATINUM EAGLE 19, exerciţiul multinaţional AGILE SPIRIT 19 în Georgia şi exerciţiul SABER GUARDIAN 19 - MĂRĂŞEŞTI 19, desfăşurat în poligoanele Babadag şi Capu Midia.
București.
La Batalionul 1 CIMIC, deviza a fost: „Pentru misiune, pentru oameni, pentru viitor!”. Astfel, comandantul unității, locotenent-colonel Laurențiu Manta, a adresat mulțumiri personalului militar și civil din subordine pentru implicarea și devotamentul de care a dat și dă dovadă în cadrul procesului de instruire și le-a urat mult succes în noul an. Personalul batalionului va urma și în 2020 un program de instruire complex, adaptat cerințelor operaționale actuale și va fi pregătit oricând pentru a îndeplini - cu onoare și profesionalism - misiunile încredințate, pe teritoriul național și în afara acestuia.
La Batalionul 265 Poliție Militară “Tudor Vladimirescu”, comandantul unității, locotenent-colonel Cornel Văduva, a subliniat faptul că, asemenea anilor precedenți, unitatea va fi implicată în multiple activități de instruire atât pe teritoriul României, cât și extern, lucru ce va impune un efort colectiv ghidat de responsabilitatea și profesionalismul polițiștilor militari.
La Batalionul 313 Cercetare în Adâncime „Burebista”, deschiderea anului de instrucție s-a realizat pe o ceață densă, mediul de lucru propice fiecărui cercetaș. Activitatea a început cu mesajul comandantului Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Decebal”, citit de către locțiitorul comandantului marii unități, colonel Laurențiu Smarandache, care a amintit că „anul 2019 a fost unul al consolidării structurilor și al creșterii coeziunii specifice și perfecționării aplicării noului sistem de instruire”. Toate aceste aspecte vizează realizarea cerințelor operaționale.
Comandantul batalionului, locotenent-colonelul Daniel-Marian Dogaru, a dat citire listei cu exercițiile planificate în 2020 la care vor lua parte cercetașii bucureșteni, a prezentat misiunea și obiectivele unității pe care o conduce, astfel încât fiecare militar să fie conștient de aportul pe care și-l va aduce pentru ca, la sfârșitul anului, rezultatele să fie pe măsura așteptărilor.
„Anul acesta vom executa instrucția și exercițiile preponderent în garnizoana de dislocare la pace, în poligoane, terenuri de instrucție, precum și în zona de responsabilitate a brigăzii, în centrele de instruire din țară și străinătate, pentru a putea crește capacitatea de acțiune a subunităților din organică și astfel să executăm misiunile de cercetare, supraveghere, securitate și protecție, în vederea participării la operații în context întrunit, independent sau în cooperare cu forțe ale SAOPSN, atât în țară, cât și în afara teritoriului național. Trebuie să ne concentrăm efortul și resursele pentru consolidarea capacității operaționale a structurii în vederea asigurării sprijinului cu informații a Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere <Decebal>, pentru descurajarea și respingerea oricăror acțiuni agresive la adresa României, în concordanță cu cerințele planurilor elaborate la nivel național și aliat, cu angajamentele asumate pe plan internațional, dar și sprijinirea autorităților administrației publice centrale și locale în managementul situațiilor de urgență”.
Locotenent-colonelul Dogaru și-a încheiat discursul cu un mesaj adresat subordonaților: „Personal, voi avea în vedere revizuirea, verificarea și adaptarea modului de acțiune al grupurilor de cercetare în adâncime pentru executarea sarcinilor specifice, prin realizarea coeziunii acționale și structurale, bazată pe executarea instruirii foarte bine procedurată, precum și prin cunoașterea în amănunt și perfecționarea tehnicilor și procedurilor individuale specifice cercetării”.
***
Activități similare au avut loc și în garnizoanele Brașov, Bârlad, Focşani, Galaţi, Brăila, Ploiești, Timișoara, Brad, Florești, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc și Lunca de Sus. Toate activitățile s-au încheiat cu defilarea subunităților, după care instrucția și-a intrat în drepturi.
Comentarii