PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Interviu cu general-maior Iulian Berdilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, cu ocazia Zilei Forţelor Terestre
Publicat pe 23.04.2020

- Domnule general, care au fost obiectivele majore ale şefului Statului Major al Forţelor Terestre în prima zi de mandat?
- Unul dintre aceste obiective a fost să mă integrez echipei de la Forţele Terestre, o echipă de valoare, care şi-a făcut datoria de foarte multe ori, o echipă pe care o cunosc de mult timp, atât la nivelul comenzii, cât şi a Statului Major al Forţelor Terestre. În acelaşi timp, mi-am propus la acel moment, şi am avut şi un program de execuţie pentru aşa ceva, de cunoaştere a terenului, de vizitare a unităţilor Forţelor Terestre, pentru a le simţi pulsul şi a vedea stadiul realizării unor capabilităţi din Forţele Terestre.
- În contextul actual, au suferit aceste obiective vreo ajustare, acum, la o lună de la preluarea mandatului?
- Aş putea spune că ajustări sunt în fiecare zi, în principal în domeniul menţinerii capacităţii operaţionale şi în realizarea pachetelor de sprijin pentru colegii din Ministerul Afacerilor Interne. Operaţiile contra pandemiei au dus la revederi, în fiecare zi. Eu sunt convins, în schimb, că experienţa militarilor din Forţele Terestre, atât în teatrele de operaţii, cât şi în exerciţiile pe care le-am avut cu aliaţii NATO şi cu partenerii noştri, face capabilă o capacitate de adaptare extrem de utilă militarilor Forţelor Terestre, capacitate ce şi-a dovedit valoarea în fiecare zi.
- În 26 martie aţi preluat comanda Statului Major al Forţelor Terestre. Era la două zile de la data când în ţara noastră se implementase cel de-al cincilea set de măsuri preventive pentru limitarea răspândirii SARS COV-2 şi la două zile de la intrarea în vigoare a normativelor Ordonanţei Militare nr.3, care la art.10 prevedea asigurarea unor misiuni de sprijin structurilor MAI de către personalul Ministerului Apărării Naţionale, la solicitarea ministrului Afacerilor Interne. Cum aţi găsit organizarea Statului Major al Forţelor Terestre în această situaţie?
- Veneam, aş spune eu, de la o structură cu extrem de multă experienţă, mai ales în mediul multinaţional, din funcţia de comandant al Diviziei Multinaţionale. Procesele şi soluţiile pe care le-am găsit la nivelul Comandamentului Diviziei Multinaţionale au fost foarte utile pentru a mă integra în echipa Statului Major al Forţelor Terestre. Multe dintre ele au fost corelate, integrate, pentru că ne-am pregătit din timp pentru situaţii de criză, şi multe dintre exerciţiile noastre din trecut au avut ca obiect această interoperabilitate a sistemelor atât aliate, cât şi naţionale, pe timpul unor operaţii de criză. Venind la Forţele Terestre, a fost un moment de bucurie pentru mine să ştiu că mă pot integra echipei, că putem trece foarte rapid la adaptarea setului de capabilităţi pe care, în mod convenţional, îl dezvoltăm pentru misiunile de apărare naţională şi să adaptăm capabilităţile pentru asemenea operaţii, de zi cu zi. Nu neg că începutul a avut nevoie de adaptare pentru că situaţiile erau noi; de adaptare la ceva pe care nu-l vedeai zi de zi, nu-l simţeai zi de zi, și a trebuit să creăm un dispozitiv, mai ales cu colegii de la Ministerul Afacerilor Interne, un dispozitiv eficient pentru a putea face faţă unui mediu ca acesta, volatil.
- Aţi spus că aţi făcut vizite în unităţi şi mari unităţi.
- În primul rând, ele sunt extrem de necesare pentru mine ca lider, pentru că pot să-mi dau seama de adevărul de la suprafaţa terenului, aş spune eu, şi de cum percep oamenii ordinele pe care le primesc şi cât de executabile sunt ele. Trebuie să ne asigurăm cu toţii că, în momentul în care le ordonăm o anumită misiune, militarii au resursele necesare şi mai ales au pregătirea necesară de a executa asemenea ordine. Eu spun că mare parte din echipele de la nivel tactic s-au adaptat foarte bine, şi asta datorită experienţei pe care au avut-o, în principal, din teatrele de operaţii. Multe din misiunile noastre au un context similar cu conceptele pe care le foloseam în teatrele de operaţii, mai ales în misiunile de stabilitate, în misiunile pe care le executam cu forţele de securitate afgane. Să ne aducem aminte că multe din succesele obţinute acolo au fost realizate cu poliţia naţională afgană. Am construit o capabilitate de care, aş spune eu, militarii Forţelor Terestre Române ar trebui să fie mândri, pentru că ani în şir am reuşit să le creştem capacitatea operaţională şi înţelegerea unui set de misiuni în asemenea context. Aşa şi aici, pentru această perioadă, eu pot să spun, cu toată tăria, că militarii Forţelor Terestre au preluat iniţiativa în această operaţie contra pandemiei şi, pe zi ce trece, reuşim să stăpânim foarte bine elementele de provocare din teren.
- Rămânem la marile unităţi şi unităţi ale Forţelor Terestre. Cum sunt organizate, sau cum le percepeţi acum, la o lună de la preluarea mandatului?
- S-a intrat într-un flux de misiune destul de performant, o parte din organizările pe care le aveam clasic în teren s-au schimbat, am luat câteva unităţi şi le-am redislocat, nu ca situaţie geografică, ci ca misiune. Cele două comandamente de divizie rămân fundamentale: Divizia 2 şi Divizia 4 Infanterie, pentru organizarea pe tot teritoriul naţional al unor asemenea misiuni. Celelalte brigăzi - Brigada 10 Geniu, Brigada 8 LAROM, Brigada 18 ISR de la Timişoara, Baza 2 Logistică, cu un concept logistic destul de adecvat situaţiei pentru tot teritoriul naţional, Academia Forţelor Terestre - participă la realizarea misiunilor de zi cu zi. Peste 1.000 de militari sunt prezenţi în teren în fiecare zi, împreună cu colegii noştri de la Forţele Navale, de la Forţele Aeriene, de la Forţele Speciale şi cu cei de la Ministerul Afacerilor Interne.
- Care este situaţia epidemiologică a personalului Forţelor Terestre?
- Având foarte mulţi militari în teren ne-am asumat şi o anumită situaţie de expunere la această pandemie şi, pe măsură ce mijloacele de protecţie şi chiar soluţiile de dezinfectare a tehnicii şi personalului au început să sosească din ce în ce mai mult în unităţi, pot spune că am gestionat destul de bine numărul de militari expuşi la infecţia cu COVID-19. Rămânem la o cifră puţin peste 20 de militari infectaţi, toţi sunt în stare foarte bună şi au parte de un tratament medical de calitate, adecvat şi adaptat situaţiei noastre şi, aş spune că trebuie să avem încrederea că, exact ca într-un teatru de operaţii, putem să gestionăm şi asemenea situaţii mai puţin plăcute pentru militari, dar pentru care ne-am instruit din timp.
- Aceşti 20 de militari afectează capacitatea operaţională a Forţelor Terestre?
- În niciun caz. Am spus că ieşim cu peste 1.000 de militari în fiecare zi; procentual, o asemenea cifră este foarte mică faţă de ceea ce previzionam că am fi avut ca număr de militari infectaţi la început. O mare parte din măsurile pe care le-am luat, măsuri în baza ordonanţelor militare care au fost date, să ştiţi că au funcţionat, şi au funcţionat numai împreună, ca o echipă, şi mai ales împreună cu cetăţeanul român, care a înţeles să protejeze şi asemenea capabilităţi constituite din militari sau personal al Ministerului Afacerilor Interne.
- Vă rog să ne spuneți care sunt misiunile Forţelor Terestre în contextul limitării pandemiei?
- Misiunea fundamentală, astăzi, rămâne cea în slujba cetăţeanului român. Modul în care această pandemie ne-a afectat pe noi toţi a speriat la început, dar eu spun că militarii Forţelor Terestre, Armata României, a fost pregătită, spuneam şi la început, şi pentru asemenea situaţii. A trebuit inclusiv să beneficiem, iată, de competenţe cum sunt ale dumneavoastră, de comunicare şi de explicare a ceea ce încercăm să facem în fiecare zi. Şi reuşim, în fiecare zi, să ne asigurăm că cetăţeanul român este, până la urmă, beneficiarul unei stări de stabilitate, de protecţie inclusiv medicală, dar mai ales de confort că această pandemie nu va învinge în niciun fel de condiţii.
- Cum colaborează Forţele Terestre cu Ministerul Afacerilor Interne, pentru că nu de puţine ori am văzut echipaje mixte?
- Spuneam la început că acele vizite în teren sunt extrem de necesare şi acolo simţi nevoia de dezvoltare a procedurilor între militarii Armatei României, ai Forţelor Terestre, cu colegii de la Ministerul Afacerilor Interne. Să ştiţi că ne-am bazat foarte mult pe ceea ce ei au conceput în teren, pe modul în care şi-au gândit pregătirea şi executarea misiunii, modul în care şi-au asigurat reacţiile în anumite situaţii şi inclusiv modul de mentenanţă a tehnicii aflate în dotare; o tehnică destinată unor asemenea misiuni, şi care a făcut faţă cu brio la un spectru destul de larg de distribuire pe tot teritoriul naţional şi chiar de mobilitate.
- Este, poate, pentru prima dată în ultimii 20 de ani când Forţele Terestre îşi aniversează ziua într-un alt mod. Eram obişnuiţi să se prezinte tehnica, să aibă contact cu cetăţenii, să se prezinte aşa cum sunt. De această dată, nu se mai întâmplă acest lucru. Îi vedem pe militari, aşa cum aţi spus dumneavoastră, în sprijinul populaţiei, dar aţi implementat un concept: tele-aniversarea. Ce înseamnă aceasta?
- Împreună cu echipa de la Forţele Terestre am încercat să dăm aceeaşi valoare aniversării Forţelor Terestre, chiar în condiţii de criză generată de o asemenea pandemie. Aş spune că resursa sufletească pe care putem să o insuflăm fiecărui militar, fiecărui membru al Forţelor Terestre este importantă pentru a face faţă unui asemenea mediu, şi am găsit această soluţie pentru a permite nu numai nouă, militarilor Forţelor Terestre, foştilor şefi ai Statului Major al Forţelor Terestre, echipelor de comandă, tuturor celor care au făcut, în timp, parte din Forţele Terestre, dar şi cetăţeanului român să-şi exprime aprecierea pentru ceea ce fac militarii noştri în fiecare zi. Vă asigur că, chiar dacă este un concept nou, o să-l adaptăm şi în anii următori, pentru a putea permite o asemenea aniversare, să o avem cu bucurie de fiecare dată pentru militarii din Forţele Terestre. Spuneam şi la început, atunci când m-am alăturat echipei, am ştiut că este o echipă de valoare şi ceea ce mă bucură şi pe mine şi chiar pe membrii echipei de comandă cu care am discutat este că, iată, în istoria noastră, a României, în perioade de criză, s-a dovedit şi se dovedeşte, încă o dată, că Armata rămâne un pilon fundamental. Dincolo de acest enunţ, simţi că ai nevoie de Armată atunci când vrei să oferi stabilitate şi confort social unor situaţii de criză de acest gen.
- Ce-şi doreşte şeful Statului Major al Forţelor Terestre de Ziua Forţelor Terestre?
- Aş vrea ca fiecare militar să realizeze, măcar pentru moment, de Ziua Forţelor Terestre, că face parte dintr-o echipă mare, importantă, şi aş vrea să primească mesajul meu: sunt mândru că-i conduc, sunt mândru să îi ajut să fie mai buni şi, până la urmă, sunt mândru de emblema pe care o purtăm în sprijinul cetăţeanului român.
- Forţele Terestre au militari şi în teatrele de operaţii. Un mesaj pentru cei care sunt departe de casă şi sărbătoresc Ziua Forţelor Terestre într-un alt mediu.
- Să ştiţi că m-a bucurat nespus şi mesajul care a venit de la militarii din teatrele de operaţii. Fiecare şi-a asumat că vine dintr-un teatru de operaţii şi intră în alt teatru de operaţii. Ştim cu toţii, îi aşteptăm cu drag acasă pe cei care sunt dislocaţi în teatrele de operaţii din afara ţării. Dar iată, aveţi exemplul Batalionului 495 Paraşutişti din cadrul Brigăzii 1 Mecanizate, care a venit din misiune şi a intrat în altă misiune cu destulă responsabilitate, cu un pachet de pregătire special, adecvat situaţiei din ţară. Militarii acestui batalion îşi execută astăzi misiunile în special în garnizoana Bucureşti.
- Domnule general, ce îi motivează pe militarii Forţelor Terestre să îşi continue misiunile, să le execute ca la carte am putea spune, mai ales că acestea - în contextul pandemiei - sunt speciale?
- Cred că, în mare parte, participarea Forţelor Terestre în teatrele de operaţii a reuşit să creeze şi elemente de valoare sau de cultură vizavi de acest simţ al responsabilităţii. Şi avem parte, astăzi, de militari care atunci când intră la o misiune de acest gen, o misiune destul de nouă pentru noi, şi-au asumat şi pachetul de instruire dar, cum spuneam, şi responsabilitatea. Nu este uşor să ai în fiecare zi peste 1.000 de oameni dislocaţi pe teritoriul naţional. Spuneam că şi pentru noi această criză a determinat modul de gândire similar unui teatru de operaţii. Şi asta cred că ne-a ajutat. Responsabilitatea pe care oamenii şi-au format-o în timp, modul în care ne-am instruit pentru teatrele de operaţii ne-a ajutat foarte mult ca astăzi să beneficiem de o asemenea cultură, chiar la nivelul microstructurilor.
- Un mesaj pentru camarazii dumneavoastră?
- Să aprecieze această apartenenţă la familia Forţelor Terestre, să-şi dea seama că au o familie atât la muncă, cât şi acasă. Suntem o familie a Forţelor Terestre aici, în misiuni, şi suntem şi o familie a Forţelor Terestre acasă. Le mulţumesc tuturor!
- Şi un mesaj pentru cetăţeni?
- Să nu aibă nicio îndoială; militarii Forţelor Terestre nu vor lăsa garda jos, vor menţine această datorie şi responsabilitatea pe care o au la un rang înalt, pentru că este misiunea fundamentală a noastră, pentru care ne-am instruit.
Comentarii