1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor

Daniela DUMITRAŞCU
Publicat pe 01.12.2022

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor

Cea mai importantă pagină a istoriei României a fost marcată odată cu Unirea Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918. Din anul 1990, această dată a devenit Ziua Naţională a României şi reprezintă un moment de sărbătoare, dar şi de cinstire a eroilor care s-au jertfit pentru ţară. În fiecare an, de 1 Decembrie, atât la Bucureşti, cât şi în toate oraşele mari din ţară au loc parade militare, manifestări culturale şi ceremonii prilejuite de aniversarea acestei zile, evenimente care îi reunesc pe românii de pretutindeni.

Ceremonia de la Arcul de Triumf din capitală a început, după întâmpinarea preşedintelui României de către Garda de Onoare, cu intonarea Imnului naţional al României de către Muzicile Militare ale Garnizoanei Bucureşti, alături de baritonul Ştefan Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic "Doina" al Armatei, şi corul Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I". Pe timpul intonării Imnului naţional, în semn de omagiu şi respect pentru marea sărbătoare a tuturor românilor, au fost executate 21 salve de tun de către bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”. Apoi, preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc. Ulterior, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor care s-au jertfit pentru unitatea naţională.

Dispozitivul de defilare, constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică a fost condus de generalul-locotenent Corneliu Postu, a cărui deviză profesională este: Onoare, Drapel şi Patrie!
În coloană, au ţinut cadenţa peste 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Vamală Română, cu aproximativ 120 de mijloace tehnice. Militarilor români li s-au alăturat un număr de 150 de militari străini, din cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii, Ţările de Jos, precum şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Defilarea terestră a început cu blocul de paradă cu detaşamente pedestre, condus de generalul-maior Ciprian Marin, comandantul Diviziei 2 Infanterie “Getica”. Printre acestea s-au aflat: detaşamentul Asociaţiei “Tradiţia Militară”, grupul de reconstituire istorico-militară ce reprezintă România la Uniunea Europeană pe acest profil. Detaşamentul a purtat uniformele Armatei Regale Române din anii 1915-1919: de Infanterie, Grăniceri şi Vânători de Munte.

A urmat detaşamentul Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, constituit din 33 de veterani ai teatrelor de operaţii: Angola, Haiti, Somalia, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Irak şi Afganistan.

Parada a continuat cu detaşamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale, comandat de generalul-maior Tiberiu Şerban, cel al Brigăzii de Informaţii Militare, condus de locotenent-colonelul Florin-Iulian Miron şi cu cel al Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est, condus de generalul de brigadă Constantin Nicolaescu. De asemenea, au defilat trupe care aparţin Grupului de Luptă NATO din România, cu baza la Cincu. Renumit pentru tancurile LECLERC, detaşamentul a fost constituit din 20 de militari francezi de cavalerie, din escadronul “Căpitan Sylvain”.

Ca element de noutate, pentru prima dată în Piaţa Arcului de Triumf au defilat şi militari din Divizia 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii. Cunoscuţi sub denumirea de “Screaming Eagles”, divizia de infanterie uşoară a armatei SUA este specializată în operaţii de asalt aerian. Începând cu cel de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent, Divizia 101 Aeropurtată este una dintre cele mai cunoscute mari unităţi americane din lume. Structura militară are un palmares impresionant şi în lupta contra terorismului.

Defilarea a continuat cu blocul de paradă al Forţelor Terestre Române, constituit din militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”. Detaşamentul pentru defilare a fost compus din militari aparţinând Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” din Câmpulung şi cei ai Companiei 206 Cercetare din Braşov.

Au urmat instituţiile militare de învăţământ, respectiv detaşamente din Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Academia Tehnică Militară “Ferdinand I”, Institutul Medico-Militar, precum şi detaşamente de elevi aparţinând colegiilor naţionale militare din Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc, Craiova şi Constanţa.

Apoi, prim-planul a revenit blocului de paradă al tehnicii militare, condus de generalul-maior Cristian Dan, veteran al teatrelor de operaţii în Irak şi Afganistan. Prezentarea tehnicii militare a reprezentat un moment de maxim interes pentru toţi cei prezenţi. Din dotarea Forţelor Terestre au fost prezentate: transportoare blindate pentru trupe PIRANHA 5, sistemul de rachete cu lansare multiplă HIMARS, maşini de luptă ale infanteriei MLI-84M “Jderul”, tancul TR-85 M1 “Bizonul”,instalaţii de lansatoare LAROM.

În premieră, la parada din acest an a avut loc şi defilarea de tehnică a militarilor francezi, care a început cu blindatele de infanterie ale Regimentului 152 Infanterie “Diavolii Roşii”. Regimentul mecanizat este dotat cu vehicule blindate de luptă de infanterie, capabile să funcţioneze în orice mediu. Echipat cu un tun cu tragere rapidă de 25 mm, fiecare vehicul este gata să ofere un răspuns dur, la orice provocare. Tehnica a intrat în dotarea Grupului de Luptă al NATO din România, constituit începând cu luna mai.

Au urmat Transportoarele Amfibii Blindate ROSOMAK din Polonia. ROSOMAK este prevăzut cu turelă şi tun automat calibru 30 mm. Ca armă secundară are o mitralieră calibru 7,62 mm. De asemenea, este dotat cu un aruncător de grenade calibru 40 mm.

Militarii portughezi care îşi desfăşoară activitatea în Brigada Multinaţională Sud-Est au defilat îmbarcaţi pe transportoarele blindate pentru trupe PANDUR, urmaţi de un vehicul blindat, de transport personal, protejat anti-mină, aparţinând Diviziei 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii.

Parada a continuat cu defilarea tehnicii militare din înzestrarea Regimentului 74 “Patriot”. Sistemul PATRIOT este un sistem de rachete sol-aer mobil, care lucrează integrat cu celelalte sisteme de armă din Forţele Aeriene Române. Este destinat să asigure apărarea antiaeriană şi antirachetă a forţelor şi obiectivelor vitale ale armatei noastre. Primul sistem PATRIOT şi elemente de sprijin şi de comandă-control-comunicaţii au ajuns în România în a doua jumătate a anului 2020. În următoarea perioadă este planificată operaţionalizarea tuturor sistemelor prevăzute în programul de înzestrare.

De asemenea, au defilat prin faţa tuturor celor prezenţi autocamioane DAF cu Instalaţie de Lansare Rachete Sol-Aer HAWK, aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer. Comandamentul Logistic Întrunit a prezentat diverse modele de camioane şi derivate IVECO şi autospeciale PANHARD. Tehnica cu care a defilat Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii a cuprins: autostaţia radio cu salt de frecvenţă HARRIS, autostaţia pentru legături de comandă-control,dispusă pe şasiu HUMVEE,  autostaţia de Video teleconferinţă, dispusă pe un şasiu URO VAMTAC, containerul radio-releu pe şasiu de camion ROMAN-DAC.

Parada tehnicii Ministerului Afacerilor Interne a impresionat prin dotările Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale: motociclete BMW, autospeciale Audi Q5, Dacia Duster şi Audi A4, precum şi o autospecială Mercedes Vito, în timp ce, ultimul bloc de defilare, cel al Serviciului Român de Informaţii, a cuprins autospeciale de intervenţie contra teroristă.

Perceput ca fiind un moment unic, deşi are un caractaer repetitiv anual, defilarea de la 1 Decembrie nu a fost doar impresionantă prin forţa pe care au degajat-o detaşamentele de militari sincronizate perfect, ori coloanele impunătoare cu tehnică militară, ci şi emoţionantă. Tineri sau vârstnici, militari sau civili, au simţit admiraţie, exaltare sau nostalgie, dar cu siguranţă au fost cuprinşi şi de un profund sentiment de trăire patriotică.

Spectacolul oferit de militari şi tehnică a avut darul de a revigora acel sentiment patriotic, ce pare că este latent în fiecare dintre noi.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 127
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 144

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,221
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,587

Comentarii