1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor

Cristina MIIA
Daniela DUMITRAŞCU
Publicat pe 04.12.2023

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti

În anul 1918, prin Hotărârea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român, iar începând cu anul 1990, 1 Decembrie a fost proclamată Ziua Naţională a României. De atunci, această zi a devenit sărbătoarea noastră de suflet, care marchează împlinirea, pentru totdeauna, a năzuinţei românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor.

Este o zi în care evocăm măreţia momentului istoric în care s-a înfăptuit desăvârşirea unităţii naţionale, ca rezultat al voinţei întregii naţiuni române, un prilej de cinstire a memoriei celor care şi-au dat viaţa pentru ţară, o zi în care omagiem jertfa eroilor Armatei României şi aducem un pios omagiu militarilor căzuţi la datorie.

Anul acesta, la împlinirea a 105 ani de la Marea Unire într-un singur stat, Armata României a organizat, la solicitarea autorităţilor publice, defilări cu personal şi tehnică în garnizoanele din întreaga ţară. De asemenea, militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului naţional au desfăşurat, cu acest prilej, ceremonii militare şi activităţi specifice. În toate instituţiile militare din ţară s-a arborat Drapelul naţional, iar la bordul navelor militare maritime şi fluviale s-a ridicat Marele Pavoaz. De asemenea, pe teritoriul României s-au organizat ceremonii cu depuneri de coroane la monumentele închinate eroilor neamului, căzuţi pe câmpul de luptă, de-a lungul istoriei.

Ziua Naţională a României, sărbătorită în Bucureşti

În capitală, activităţile dedicate Zilei Naţionale a României au debutat cu o ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul “Carol I”, unde participanţii au adus un pios omagiu eroilor ştiuţi şi neştiuţi, căzuţi în toate timpurile pe câmpul de luptă, pentru împlinirea idealurilor naţionale.

Aproximativ 100.000 de persoane au sărbătorit Ziua Naţională participând la Parada Militară, desfăşurată în Piaţa Arcului de Triumf. Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-locotenent Ciprian Marin, în calitate de comandant al Paradei Militare Naţionale, a condus dispozitivul de defilare format din peste 2.400 de militari şi specialişti (din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor), precum şi peste 150 de mijloace tehnice.

În blocul de paradă au fost şi aproximativ 250 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Ţările de Jos şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini au fost prezenţi cu 23 de mijloace tehnice.  Activităţile au început cu momentul de întâmpinare a preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis.

Imnul Naţional al României a răsunat în Piaţa Arcului de Triumf, fiind intonat de către baritonul Ştefan-Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic “Doina” al Armatei şi corul Academiei Tehnice Militare “Ferdinand I’’, format din 100 de studenţi, acompaniaţi de muzicile militare reunite ale garnizoanei Bucureşti.

Pe timpul intonării Imnului de stat au fost trase douăzeci şi una de salve de tun, în semn de salut. Cei 45 de militari ai Bateriei salve şi aruncătoare de 120 mm a Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” au executat tragerea cu tunurile din dotare, calibru 76 mm, folosind muniţie de manevră. Ulterior, preşedintele României a depus o coroană de flori, în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, ulterior păstrându-se un moment de reculegere. “Pierderile Armatei României în Primul Război Mondial sunt estimate la peste 330.000 de militari căzuţi la datorie, iar în al Doilea Război Mondial, ţara noastră a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi. Timpul este tot mai necruţător. În prezent, mai sunt în viaţă 941 veterani de război şi 24 văduve de război” – au transmis organizatorii evenimentului, pe timpul ceremoniei.

“Pentru defilare, cu onorul spre dreapta, înainte, marş!”

La comanda generalului-locotenent Ciprian Marin: “Pentru defilare, cu onorul spre dreapta, înainte marş!”, detaşamentele au început deplasarea prin faţa distinşilor invitaţi, printre care s-au numărat şi premierul României, Marcel Ciolacu; preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă; preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis; ministrul Apărării naţionale, Angel Tîlvăr; şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad; membri ai Guvernului; şefi de instituţii militare şi civile; reprezentanţi ai corpului diplomatic; ai cultelor religioase; veterani.

Blocul de paradă cu detaşamente pe jos a fost condus de către locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Cristian Dan. Primul detaşament de defilare pe jos al Paradei a fost constituit din militari ai Batalionului 313 Cercetare în Adâncime “Burebista”, care au purtat 25 de steaguri de identificare ale unor structuri care au experienţa misiunilor în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia şi Herţegovina, Angola. Au fost urmaţi de reprezentanţii Asociaţiei “Tradiţia Militară”, grup de reconstituire istorico-militară, şi detaşamentul militarilor veterani ai teatrelor de operaţii din Angola, Haiti, Somalia, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Irak, Afganistan.

În cadenţă au defilat, în continuare, detaşamentele Forţelor pentru Operaţii Speciale, Brigăzii de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”, urmate de militarii Gărzii de Onoare a Republicii Moldova, militarii spanioli, detaşamentul Statelor Unite ale Americii.

Pe sub Arcul de Triumf a trecut şi detaşamentul Forţelor Terestre Române, în fruntea căruia a defilat generalul de brigadă Gabriel Constantin Turculeţ, comandantul Comandamentului Componentei Terestre. Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Terestre a fost purtat de militarii Batalionului 495 Paraşutişti “Căpitan Ştefan Şoverth”.

Parada a continuat cu defilarea Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, Grupului de Luptă Multinaţional al NATO – format din militari francezi, luxemburghezi şi belgieni, Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, militarilor din Polonia, Portugalia şi Macedonia de Nord dislocaţi în România, militarilor Brigăzii 282 Blindată “Unirea Principatelor” şi militarilor Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”.

Pe sub Arcul de Triumf au defilat şi detaşamente ale instituţiilor militare de învăţământ din Armata României. Au urmat blocurile de paradă ale Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Spectacolul de pe cer, un punct de maxim interes

Atenţia s-a îndreptat în continuare către aeronavele militare aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, ce au survolat Piaţa Arcului de Triumf.  Dispozitivul de zbor a fost deschis de către elicoptere IAR 330 Puma, IAR 330 Socat, SA 365 N Dauphin, EC-135, urmate de aeronave C-27J Spartan, C-130 Hercules, IAR-99 Standard şi IAR-99 Şoim. Aeronavele de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriene, F-16 ale militarilor din Ţările de Jos şi Turcia, dar şi o formaţie de zbor (alcătuită din aeronave Eurofighter Typhoon ale forţelor aeriene germane) au brăzdat, pentru câteva clipe, cerul Bucureştiului.

În premieră la Parada de 1 Decembrie a participat şi o formaţie de elicoptere Sikorsky Blackhawk S-70M, destinate gestionării situaţiilor de urgenţă şi un avion Learjet Bombardier 75, aparţinând MAI.

Tehnica militară, în prim-plan

Spectacolul de pe cer a continuat la sol cu defilarea detaşamentelor de tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Autorităţii Vamale Române, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. În fruntea blocului de defilare pe tehnică militară s-a aflat generalul-maior Claudiu Mihail Sava, comandantul Diviziei 2 Infanterie “Getica”.

Instalaţii portabile de lansare a rachetelor antiblindate dirijate Spike Long Range, transportoare blindate Pirania V, lansatoare Himars, maşini de luptă ale infanteriei MLI-84 M Jderul, tancuri TR-85 M1 Bizon, complexul antiaerian Gepard, lansatoare Larom, autospeciale de transport rachete Hawk reprezintă elementele de tehnică prezentate de Forţele Terestre Române în cadrul evenimentului dedicat sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Au defilat, pentru prima dată la Parada Militară Naţională, două complete ale Sistemului Radar de Supraveghere Terestră, Ground Surveillance Radar (GSR), operate de către militarii Companiei 365 Cercetare a Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” din Bistriţa, sistem intrat în dotarea Forţelor Terestre Române în acest an.

Forţele pentru Operaţii Speciale au defilat cu vehiculele de luptă HUMVEE şi Toyota, model Land Cruiser. Un element de noutate al Paradei Militare Naţionale l-au reprezentat vehiculele de luptă Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), intrate în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale în anul 2023. A defilat apoi în Piaţa Arcului de Triumf tehnica Brigăzii de Informaţii Militare – Lansatorul şi Recuperatorul pentru sisteme UAV şi două aeronave Scan Eagle, tractate de autovehicule HMMWV. Grupul pentru Neutralizarea Mecanismelor Explozive (EOD) a fost înfiinţat în 2004 şi este singura structură de această specialitate din cadrul Forţelor Aeriene. Au urmat autospecialele EOD URO VAMTAC, în varianta blindată şi neblindată, intrate recent în dotarea grupului EOD al Forţelor Aeriene, fiind producţie 2023. Prin faţa publicului prezent la eveniment a trecut şi tehnica de decontaminare chimică, bacteriologică, radiologică şi nucleară (CBRN) aparţinând Comandamentului Logistic Întrunit, urmată de autospecialele de comunicaţii şi informatică VAMTAC, echipate cu Sistemul Integrat de Comunicaţii şi Informatică de nivel Batalion (SICIB).

Cu tehnica aferentă au defilat şi militarii străini din compunerea Grupului de Luptă Multinaţional al NATO dislocat în România. Au fost prezentate tancurile Leclerc ale detaşamentului francez, vehiculele blindate de infanterie Pirania III ale militarilor belgieni, vehiculele de recunoaştere cu protecţie DINGO 2 din dotarea detaşamentului luxemburghez, vehiculele de luptă HUMVEE aparţinând armatei Republicii Macedonia de Nord, transportoarele amfibii blindate pentru infanterie Rosomak ale militarilor polonezi şi transportoarele blindate pentru trupe tip Pandur din dotarea contingentului militar portughez. Prin faţa publicului a defilat şi sistemul Patriot de rachete sol-aer cu bătaie mare.

În cadrul Paradei Naţionale, detaşamentul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, urmat de detaşamentul Comandamentului Logistic Întrunit au prezentat, de asemenea, tehnica din dotare.

Parada tehnicii Ministerului Afacerilor Interne a fost deschisă de Poliţia Română şi a continuat cu autospecialele Jandarmeriei Române, Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului General pentru Imigrări, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, au defilat autovehiculele aparţinând Autorităţii Vamale Române, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, urmate de o evoluţie spectaculoasă în Piaţa Arcului de Triumf a aeronavelor aparţinând Aeroclubului României.

Militarii Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, comandaţi de colonelul Sergiu Mungiu, şi muzicile militare reunite ale garnizoanei Bucureşti, conduse de colonelul Aurel Gheorghiţă, au încheiat, în onor, defilarea.

Încheierea Paradei Militare Naţionale, în aplauzele celor aproximativ 100.000 de oameni prezenţi la eveniment, a constituit prilejul pentru cei mici, dar şi adulţilor de a-şi manifesta în mod direct recunoştinţa şi aprecierea faţă de militarii Armatei României, dar şi faţă de celelalte structuri din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, pentru dedicarea şi profesionalismul dovedite pe parcursul întregii activităţi. De asemenea, au avut posibilitatea de a vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, aduse special în zona Arcului de Triumf, de Ziua României.

Activităţile din Bucureşti s-au încheiat cu retragerea cu torţe, executată de militarii Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”.

Ziua Naţională a României, în garnizoanele din ţară şi în teatrele de operaţii

Celebrarea celor 105 ani de la Marea Unire a provinciilor româneşti într-un singur stat a fost sărbătorită şi în garnizoanele din ţară, dar şi în teatrele de operaţii, unde militarii români execută misiunile încredinţate.

Astfel, Alba Iulia şi-a deschis din nou porţile, pentru a face loc militarilor, echipamentelor şi tehnicii. Muzică militară, tehnică de luptă şi plutoane în cadenţă. Acestea au fost ingredientele Paradei de Ziua Naţională a României, organizată în cetatea Marii Uniri.

Peste 1.000 de militari, împreună cu o impresionantă paradă de tehnică militară au animat oraşul în onoarea acestei zile. Defilarea a reunit 14 detaşamente cu mijloace terestre şi aeriene: vehicule de luptă VAMTAC şi JLTV, complexe de artilerie antiaeriană şi terestră GEPARD şi HIMARS, transportoare PIRANHA III şi PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, tehnică aparţinând unităţilor de sprijin logistic, autospeciale de intervenţie ale celorlalte structuri din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională şi ale organizaţiei “Crucea Roşie” română, elicoptere IAR 330 SOCAT ale Bazei 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu”, avioane F-16 Fighting Falcon aparţinând Bazei 86 Aeriană “Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” şi avioane C-130 Hercules ale Bazei 90 Transport Aerian Strategic “Comandor Aviator Gheorghe Bănciulescu”.

De asemenea, din blocul de defilare au făcut parte şi militari şi tehnică de luptă din Polonia şi Franţa, din cadrul structurilor aliate aparţinând Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi Grupului de Luptă al NATO dislocate în Cincu.

Şi în garnizoana Iaşi, ziua înfăptuirii Marii Uniri a fost sărbătorită printr-o ceremonie militară şi religioasă, desfăşurată în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi. Aceasta a cuprins primirea oficialităţilor, intonarea Imnului naţional de către muzica militară şi de către Corul Marii Uniri de la Ateneul Naţional, oficierea serviciului religios, alocuţiunile autorităţilor locale, depunerea coroanelor de flori, precum şi defilarea efectivelor şi a mijloacelor tehnice.

Parada Militară a fost deschisă de către comandantul dispozitivului de defilare, colonel Ionel Munteanu, şeful de stat major al Brigăzii 15 Mecanizată “Podu Înalt”. Dispozitivul de defilare a fost constituit din forţe şi mijloace ale Ministerului Apărării Naţionale, ale Serviciului Român de Informaţii, ale Ministerului Justiţiei, ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, ale Poliţiei Locale şi ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, ce au reunit peste 450 de militari şi 40 de mijloace tehnice.

La Cluj-Napoca, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au debutat cu o ceremonie de depunere de coroane şi jerbe de flori, ce a avut loc la Ansamblul Monumental “Mihai Viteazul”. Apoi, peste 300 de militari, 50 de mijloace tehnice şi aeronave au prezentat onorul în Piaţa “Avram Iancu”. Ceremonia s-a încheiat cu un mic foc de artificii, în culorile naţionale.

Pe o vreme însorită şi călduroasă, militarii aparţinând Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, alături de personal al Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională au participat în oraşele Braşov, Câmpulung, Curtea de Argeş, Săcele, Ghimbav, Predeal, Azuga, Buşteni şi Sinaia la sărbătoarea tuturor românilor.

Detaşamentele de defilare, atât pe jos, cât şi pe tehnică militară, au prezentat onorul reprezentanţilor autorităţilor publice locale şi miilor de locuitori şi turişti din oraşele garnizoanelor Brigăzii 2 Vânători de Munte.

Un moment emoţionant pentru cei prezenţi la ceremonii a fost reprezentat de intonarea Imnului naţional al României atât de militarii din detaşamentele de defilare, cât şi de toţi cei prezenţi la evenimente.

În garnizoanele Câmpulung şi Curtea de Argeş, publicul de toate vârstele s-a bucurat de expoziţii de tehnică militară şi echipamente specifice unităţilor de vânători de munte, iar la Braşov, atenţia spectatorilor a fost atrasă de survolul aeronavelor aparţinând Aeroclubului Teritorial “Iosif Şilimon” şi de aterizarea la punct fix a instructorilor paraşutişti de la Şcoala de Instruire a Forţelor pentru Operaţii Speciale “Burebista”. Tot la Braşov, un punct de atracţie a fost momentul retragerii cu torţe, ce a adus un final plin de emoţie şi respect Zilei Naţionale. În cinstea acestui eveniment major din istoria noastră, dar şi în memoria eroilor care au făcut sacrificiul suprem, sute de oameni s-au alăturat acestei ceremonii iluminate de flăcările purtate de militari. În pas cu muzica militară a Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, torţele au fost aprinse în apropierea Bisericii Negre şi au luminat itinerariul de deplasare până la sediul comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”. Aplauzele celor prezenţi au însoţit fiecare moment al retragerii, simbolizând recunoştinţa noastră faţă de cei căzuţi pentru apărarea idealurilor patriei.

Militarii aflaţi în misiuni în afara graniţelor ţării au sărbătorit şi ei Ziua Naţională. Detaşamentul de Comunicaţii şi Informatică Mobil, rotaţia a III-a, dislocat în baza de instruire Novo Selo din Bulgaria, a organizat o ceremonie militară ce a cuprins arborarea Drapelului naţional şi intonarea Imnului de stat. La activitate au asistat militari din Grupul de Luptă Multinaţional al NATO din Bulgaria, având ca naţiune-cadru Italia. Prin această manifestare, a fost sărbătorită Ziua Naţională a României, dar s-a şi consolidat spiritul comunitar şi colaborarea în cadrul Grupului de Luptă NATO, subliniind angajamentul nostru faţă de valorile şi tradiţiile care ne definesc.

“Acasă e România! Acasă e tricolorul”! – a fost motto-ul zilei de 1 Decembrie în baza militară din Bemowo Piskie din Polonia, acolo unde militarii Detaşamentului de Apărare Antiaeriană “Gheparzii Transilvani” s-au simţit mândri că sunt români.

Aflaţi mereu la datorie, în ţară sau în afara graniţelor ei, militarii au celebrat cum se cuvine această zi importantă, care a adus împreună şi anul acesta zeci de mii de oameni, dornici să îi privească şi să îşi reamintească lecţia de istorie – aceea de a fi român.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 34
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 172
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 152

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,240

Comentarii