PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Simpozion "134 de ani de la înfiinţarea Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu"
relatii.publice01473@forter.ro
Publicat pe 08.04.2015

Aniversarea a 134 de ani de la înfiinţarea Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu a constituit un prilej de evocare a tradiţiilor instituţiei de învăţământ a principalei specialităţi ce asigură sprijinul prin foc al forţelor terestre.
Cu această ocazie, în data de 6 aprilie 2015, în Sala de festivităţi a Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu" s-a desfăşurat simpozionul cu tema "134 de ani de la înfiinţarea Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu".
La această activitate au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, instituţiilor universitare, culturale şi economice, comandanţi ai unităţilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Sibiu, ofiţeri în rezervă şi retragere care şi-au desfăşurat activitatea în învăţământul militar de artilerie, precum şi întregul personal al şcolii.
Simpozionul a debutat cu "Marşul artileristului", iar cuvântul de deschidere a fost adresat de comandantul Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană "Ioan Vodă", urmat de comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu", colonel prof.univ.dr. Alexandru Rizescu, cu comunicarea "Şcoala de artilerie şi geniu, arc peste timp în istoria armatei şi naţiunii române". Au continuat seria comunicatelor ştiinţifice colonelul (r) prof.univ.dr. Gheorghe Bichicean, cu lucrarea "Consideraţii privind înfiinţarea Şcolii de Aplicaţie pentru artilerie terestră la Sibiu în anul 1977", şi colonelul dr. Georgel Oprean, cu lucrarea "General Eracle Ariton, primul comandant al Şcolii de Artilerie şi Geniu".
A urmat la pupitru domnul lt.col. Florian Ciocan, cu recenzia cărţii "Memoriile unui ofiţer de artilerie" de colonel (r) Constantin Zavati, după care au mai luat cuvântul generalul-maior (r.) Eugen Popescu şi generalul de brigadă (r.) Mircea Valdu, foşti comandanţi ai şcolii de artilerie.
Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu – repere în timp
La 7 aprilie 1881 s-a înfiinţat Şcoala Specială de Artilerie şi Geniu, cu sediul în Bucureşti, iar în 1923 s-a înfiinţat, la Bucureşti, Şcoala de Aplicaţie pentru Artileria contra Aeronavelor.
La 25 iulie 1920, în baza Ordinului Ministerului de Război nr. 2464/1920, Şcoala de Aplicaţie a Artileriei se mută la Timişoara, iar după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, la 1 octombrie 1948, Şcoala de Ofiţeri şi Subofiţeri de Artilerie s-a mutat din Piteşti în garnizoana Sibiu. La 26 octombrie 1970 s-a înfiinţat Şcoala Militară de Ofiţeri Activi de Artilerie "Ioan Vodă" cu sediul în Sibiu, devenind între anii 1991-1997 Institutul Militar de Artilerie şi Geodezie "Ioan Vodă".
Anul 1997 este unul de referinţă pentru cele două arme; la 1 iunie s-au înfiinţat Şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie şi Rachete "Ioan Vodă" şi Şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie şi Rachete Antiaeriene. La 15 august 2002, cele două instituţii au format Şcoala de Aplicaţie pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană "Ioan Vodă", cu sediul la Sibiu, iar trei ani mai târziu, la 1 august 2005, se înfiinţează Centrul de Pregătire pentru Artilerie Terestră "Ioan Vodă" şi Centrul de Pregătire pentru Artilerie Antiaeriană "General Gheorghe Popescu", în cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu", în garnizoana Sibiu. La 1 septembrie 2008 s-a înfiinţat Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Artilerie Antiaeriană "Ioan Vodă".
Comentarii