Emisiunea "Ora armatei", 75 de ani de prezenţă neîntreruptă pe undele hertziene

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 17.06.2015

Foşti şi actuali redactori militari şi civili din radio şi din presa militară scrisă, precum şi specialişti din Direcţia de informare şi relaţii publice, prezenţi la evenimentul organizat cu ocazia aniversării a 75 de ani de radio militar

Redacţia radio "Ora armatei" a aniversat marţi, 16 iunie, 75 de ani de emisie neîntreruptă pe undele Radiodifuziunii Române.

Cu trei sferturi de veac în urmă, pe 16 iunie 1940, se difuza la radio "Ora ostaşului", emisiune care, de-a lungul timpului, a purtat mai multe denumiri ("Ora armatei", "Pentru patrie", "În slujba patriei", "Emisiunea pentru militari", "Jurnal militar") şi a avut alocate diferite spaţii de timp: de la o oră şi până la un buletin de ştiri de 10 minute. Important este că în cei 75 de ani, emisiunea săptămânală realizată de colegii noştri din Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale a fost pusă constant în undă şi a reuşit să adune în jurul radioreceptoarelor un public numeros şi divers, contribuind astfel la consolidarea încrederii populaţiei în Armata României.

Doi parteneri care-şi fac treaba: Armata şi Radio România

Secretarul de stat Otilia Sava a văzut în emisiunea militară un parteneriat între Armata României şi Radiodifuziunea Română: "Dacă astăzi armata este pe primul loc în inimile românilor, acest lucru se întâmplă pentru că există Radio România, prin care armata «a intrat» în casele românilor. Aş vrea să vorbesc despre experienţa mea, în acest an, cu Radio România: despre concertul de gală pe care l-am dedicat veteranilor de război. A fost un eveniment care s-ar fi putut limita la 600 de persoane, numărul maxim de locuri pe care l-a putut oferi Ministerul Apărării Naţionale. Putea fi un fenomen limitat la emoţiile artiştilor de pe scenă şi ale veteranilor şi militarilor prezenţi în sală". Acest concert, de o rară sensibilitate – spunea secretarul de stat Otilia Sava –, a reuşit să ajungă în casele românilor prin intermediul emisiunii "Feciori la oaste" şi să le transmită aceleaşi emoţii, mulţumită extraordinarei căi de comunicare care este radioul. Referindu-se la colaborarea dintre armată şi radioul românesc, Otilia Sava a conchis: "Dacă astăzi comunicăm foarte bine, înseamnă doar că suntem doi parteneri care-şi fac treaba: noi şi Radio România".

În afara faptului că ambele instituţii – Armata României şi Radiodifuziunea Română – sunt pe primul loc în încrederea românilor, respectiv în audienţa naţională, preşedintele director general al SRR, Ovidiu Miculescu, preciza: "În primul rând, Radio România, asemenea armatei române, este parte a acestei ţări. În al doilea rând, toate momentele importante pe care această ţară le-a traversat au avut în «interiorul» lor atât armata, cât şi radioul." În sprijinul afirmaţiei sale, Ovidiu Miculescu a amintit că semnalul dat către ţară şi către lume, prin care se anunţa actul de la 23 august 1944, când armata română a întors armele, s-a dat prin Radio România. Dumnealui a adăugat că "Sunt lucruri importante pe care le facem împreună şi faptul că această emisiune a armatei funcţionează neîntrerupt de 75 de ani este un semn că produsul comun al Ministerului Apărării Naţionale şi al Radio România este viabil, iar acest mod de comunicare făcut prin intermediul undelor şi al platformei de internet, acceptat şi urmărit în număr mare de ascultătorii din România şi de pe mapamond, demonstrează că parteneriatul nostru – deşi eu cred că este vorba de mai mult decât atât – face parte dintre acele câteva lucruri esenţiale, care se spun în cuvinte puţine".

"Emblema de Onoare a Statului Major General", pentru preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune

Prima ediţie a emisiunii militare era difuzată în plin război, unul dintre cele mai grele şi mai devastatoare din istoria omenirii. Corespondenţii de război, atât militari, cât şi ai Radiodifuziunii Române au însoţit ostaşii în luptă din Carpaţi la Stalingrad ori în stepa calmucă şi înapoi, până în Boemia sau în munţii Tatra. Plecând de la această realitate, locţiitorul şefului Statului Major General, general-maior Adrian Tonea, atrăgea atenţia celor prezenţi că reporterii radioului românesc şi-au dat tributul de sânge pe câmpul de luptă, alături de militarii armatei române. La fel ca în ultima conflagraţie mondială, reporterii Radio România au însoţit militarii români şi în misiunile externe, motiv pentru care generalul Tonea a dorit să mulţumească "redactorilor emisiunilor dumneavoastră care au participat alături de militarii noştri în teatrele de operaţii din Irak şi din Afganistan. În acelaşi timp, le mulţumesc, în numele şefului Statului Major General, actualilor truditori din redacţia emisiunii «Ora armatei», care au scos permanent în evidenţă valoarea armatei noastre şi au promovat interesele naţionale."

În semn de apreciere pentru buna colaborare cu Statul Major General şi pentru promovarea unei imagini corecte a Armatei României în rândul ascultătorilor postului public de radio, locţiitorul şefului Statului Major General, generalul-maior Adrian Tonea, i-a înmânat preşedintelui director general al Societăţii Române de Radio "Emblema de Onoare a Statului Major General".

După ce a primit distincţia militară, directorul Miculescu a precizat că este a doua distincţie importantă pe care o primeşte, iar aceasta vine tot din partea Armatei României (la 1 noiembrie 2013, cu prilejul aniversării a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România, şeful Instrucţiei şi doctrinei de la acea dată, generalul de brigadă Mihai Ciungu, i-a înmânat "Emblema de Onoare a Forţelor Terestre" - n.red.). Cu această ocazie, cei prezenţi în foaierul Sălii Radio au aflat că înaintaşii săi au luptat în cele două războaie mondiale şi că familia sa a avut o legătură strânsă cu armata română, unul dintre bunicii săi având gradul de maior. Referindu-se la armată, preşedintele director general al SRR a spus: "Este, probabil, singura instituţie din ţară – din punctul meu de vedere (probabil şi pompierii o au, dar armata în primul rând) – care are între atributele sale două lucruri pentru care eu sunt gata să mă înclin până la pământ. Acestea sunt: onoare şi devotament în slujba acestei ţări. Nimeni altcineva în această ţară nu poate şi nu face ceea ce face armata română. Atât timp cât voi fi preşedintele acestei societăţi – şi, după aceea, oriunde voi fi – voi sprijini aceste lucruri extraordinare pe care le face armata română!".

O legătură de suflet

Redacţia emisiunilor militare de radio este cunoscută în continuare – atât de colegii din radioul public, cât şi de către radioascultători – ca redacţia radio "Ora armatei". În afara emisiunii "Jurnal militar", care este difuzată de postul Radio România Actualităţi sâmbăta, de la ora 9:05, redacţia militară mai produce încă trei emisiuni difuzate pe alte canale ale Societăţii Române de Radiodifuziune: "Veşti de acasă", difuzată pe Radio România Internaţional, "Feciori la oaste", difuzată pe Antena Satelor şi "Armata la raport", difuzată de postul teritorial Radio Reşiţa.

Începând din decembrie anul trecut, a intrat în compunerea Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naţionale şi în coordonarea redacţiei "Ora armatei" emisiunea "Viaţa oştirii", difuzată de postul teritorial Radio Oltenia Craiova, iar din aprilie anul acesta, emisiunile: "Uniţi sub tricolor", difuzată de Radio Timişoara, "Jurnal militar", difuzată de Radio Cluj şi "Actualitatea militară", difuzată de Radio laşi. Toate aceste opt emisiuni însumează, săptămânal, peste cinci ore de emisie, în care sunt puse în undă materiale despre activitatea militarilor români, emisiuni care sunt recepţionate pe întreaga rază de acoperire a posturilor naţionale de radio, ceea ce, din punctul nostru de vedere, este o performanţă notabilă.

Cu această ocazie, aduc în atenţia cititorilor publicaţiei noastre frumoasa şi, aş putea spune, îndelungata colaborare pe care o avem, iniţial, cu redacţiile emisiunilor teritoriale şi, de câţiva ani, cu redacţia emisiunii "Ora armatei". Cu timpul, între noi – mânuitorii cuvântului scris şi cei ai cuvântului rostit – s-au închegat relaţii de amiciţie şi chiar de prietenie. Au fost situaţii când noi nu am putut fi prezenţi la anumite evenimente unde erau implicaţi militari din forţele terestre şi am fost sprijiniţi cu ştiri şi imagini de colegii noştri de la emisiunile teritoriale (da, am primit imagini de la radio!), aşa cum şi noi am transmis colegilor noştri ştiri de la activităţile care au prezentat interes pentru emisiune. Mai mult, de redacţia "Ora armatei" suntem legaţi şi sentimental pentru că doi dintre redactori (căpitanul Andreea Popescu şi locotenentul Bogdan Rădulescu) au venit în radio din redacţia "Revistei Forţelor Terestre".

Constatăm că, la cei 75 de ani pe care i-a împlinit, emisiunea "Ora armatei" (folosesc denumirea "istorică") încă "se ţine bine", motiv pentru care Ie închinăm colegilor noştri din Bucureşti şi din ţară cele mai curate gânduri şi le transmitem urările noastre de succes profesional şi personal.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 27
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 158
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 148

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,236

Citeşte şi:

Cu toate că deocamdată este un post de radio pilot, cu numai două ore de ştiri pe zi (de luni până joi) iar celelalte 22 acoperite cu muzică, noul şi...
Poza de grup cu promoţia de ingineri militari „Regele Ferdinand - 150"
Publicat pe 23.07.2015
Joi, 23 iulie, pe platoul Academiei Tehnice Militare a avut loc ceremonia de absolvire a promoţiei de ingineri militari "Regele Ferdinand – 150"...

Comentarii