Unitatea pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU) – prima structură concretă a Alianţei în România

Vizita secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în România, din data de 2 iulie, a cuprins printre altele şi inaugurarea Unităţii pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU), care va funcţiona în incinta Statului Major al Forţelor Terestre.

Alături de Jens Stoltenberg au participat: preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale – Mircea Duşa, precum şi comandantul adjunct al comandamentului NATO de la Napoli, generalul canadian Michael Day.

Unitatea de Integrare a Forţelor NATO de la Bucureşti  reprezintă primul din cele şase centre de comandă din statele din flancul estic, care va fi funcţional din toamna acestui an, alături de alte cinci centre similare înfiinţate în Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.

În acest centru vor activa 42 de militari, dintre care 27 vor fi români, iar restul de 15 posturi vor fi ocupate de militari ai aliaţilor din NATO.

După vizitarea sediului, secretarul general al NATO, preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea şi ministrul Apărării Naţionale – Mircea Duşa au plantat un brad argintiu la intrarea în clădire.

"Bradul este un simbol deosebit deoarece este mereu verde. Acest brad  va creşte pe pământ românesc pentru următoarele generaţii" – a ţinut să precizeze oficialul NATO şi a asemănat rădăcinile copacului cu relaţia pe care NATO şi România o au de mai bine de zece ani şi care este "la fel de puternică şi în creştere".

La rândul său, preşedintele Iohannis a explicat simbolistica bradului plantat împreună cu Stoltenberg: "Bradul pe care l-am plantat împreună este, într-adevăr, un simbol al trăiniciei şi rezistenţei în faţa circumstanţelor şi dificultăţilor, un simbol al angajamentului solid al României în cadrul NATO şi al NATO faţă de securitatea României".

După plantarea bradului, oficialii au ţinut discursuri prin care au ţinut să sublinieze în primul rând importanţa inaugurării acestui centru, dar au fost menţionate şi activităţile de monitorizare a spaţiului aerian, creşterea numărului de vizite şi exerciţii pe teritoriul României, precum şi consolidarea planificării apărării României şi a întregului flanc estic al NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat "foarte bucuros" că a vizitat Comandamentul împreună cu secretarul general NATO şi a ţinut să precizeze că acesta reprezintă prima structură concretă a Alianţei în România.

Iohannis a mai  reamintit că înfiinţarea acestui Comandament nu este primul pas al NATO în România, şi a enumerat în acest context operaţiunile Alianţei de monitorizare a spaţiului aerian, cele privind creşterea numărului de nave aliate din Marea Neagră, dar şi consolidarea planificării apărării României şi a întregului flanc estic al Alianţei. Preşedintele României a mai spus că riscurile care există în Marea Neagră "provin atât din est, cât şi din sud". Klaus Iohannis s-a mai referit în discursul său şi la  contribuţia Statelor Unite în domeniul apărării autohtone.

Stoltenberg a spus, la rândul său, că prezenţa centrului NATO la Bucureşti dă un semnal clar că "NATO este aici şi este pregătit să apere România şi să ajute partenerii din est, adică Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, să devină mai puternici".

La finalul vizitei, oficialii i-au salutat pe militarii dintr-un detaşament al Forţelor Terestre prezent la activitate şi au schimbat câteva vorbe cu aceştia.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,083
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,456

ZIUA NATO, la Statul Major al Forțelor Terestre
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 1,978

Citeşte şi:

Bătălia de la Plevna
Publicat pe 09.05.2017
În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 Mai 1877 şi 9 Mai 1945, precum şi Ziua Europei se înscriu ca momente glorioase ale...
În data de 22 octombrie, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre a avut loc un spectacol oferit de Cercul Militar Piteşti, în colaborare cu...
Un pios omagiu pentru eroii români
Publicat pe 11.11.2015
Miercuri, 11 noiembrie, la Monumentul eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din faţa Palatului Naţional al Copiilor, a...

Comentarii