Conferinţă internaţională la Universitatea Naţională de Apărare

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 15.11.2014

Reprezentanţi ai firmelor prezente la conferinţă, ai Statului Major General şi ai statelor majore ale categoriilor de forţe, la ceremonia de deschidere

În perioada 13-14 noiembrie 2014, Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" a găzduit conferinţa ştiinţifică internaţională "Strategii XXI. Tehnologii – aplicaţii militare, simulare şi resurse", desfăşurată sub patronajul Facultăţii de comandă şi stat major şi al Şcolii Doctorale.

Obiectivele principale ale manifestării au fost diseminarea în cadrul comunităţii academice a rezultatelor cercetării ştiinţifice desfăşurate de către participanţi, precum şi stabilirea/ consolidarea unor parteneriate cu instituţii de învăţământ şi cercetare, militare şi civile, din ţară sau străinătate.

În cadrul ceremoniei de deschidere s-au adresat publicului prodecanul Facultăţii de comandă şi stat major, comandor prof. univ. dr. Ion Chirtocea, directorul pentru proiecte strategice al S.C. TeamNet International SA, Radu Bogdan Nedelcu, reprezentanta Airbus C&D, doamna Camille Deniau Roulstone, după care, la microfon a venit locţiitorul şefului Statului Major General, generalul-maior Nicolae Ionel Ciucă, remarcând că activitatea se înscrie într-un şir de evenimente festive de serbare a armelor şi specialităţilor militare, inclusiv aniversarea, în ziua precedentă, a 155 de ani de la înfiinţarea Statului Major General. Generalul-maior Ciucă a apreciat faptul că la conferinţă sunt prezente şi firme din domeniu care vin să prezinte materialele şi produsele cercetării ştiinţifice. "Se poate observa că teoria militară ţine cu greu pasul cu complexitatea şi ritmul în care apar noi forme ale acţiunii militare, aplicate într-un context nou şi care au la bază sisteme şi tehnologii noi, în timp ce legile şi principiile ducerii armate au rămas aproape neschimbate. Astăzi, în toate articolele de specialitate şi nu numai se vorbeşte despre războiul hibrid – o combinaţie dintre acţiuni clasice cu acţiuni bazate pe întrebuinţarea tehnologiilor de ultimă oră" - a explicat generalul-maior Nicolae Ionel Ciucă.

Locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ion Ungureanu, a apreciat că manifestarea ştiinţifică din Universitatea Naţională de Apărare şi-a păstrat o constantă: aceea de a aduce în atenţia comunităţii ştiinţifice teme provocatoare din domeniul ştiinţei şi artei militare. "Indubitabil, problematica implementării celor mai noi tehnologii în sistemele militare a constituit întotdeauna o preocupare a statelor pentru a obţine un instrument militar suficient de puternic, apt să asigure interesele de securitate naţională sau colective" - a apreciat generalul-maior Ungureanu, subliniind că tehnologia şi resursele au un rol esenţial în îndeplinirea acestui deziderat. Conflictele de astăzi sunt extraordinar de dinamice, iar nivelul tehnologic al combatanţilor are o pondere importantă în obţinerea succesului.

Prezent la ceremonia de deschidere a conferinţei "Strategii XXI. Tenologii, aplicaţii militare, simulare şi resurse", şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu, aprecia că marina militară este beneficiara tuturor noilor tehnologii, deoarece nava îşi desfăşoară activitatea într-un mediu ostil omului. Marea este ca o tablă plană pe care nu te poţi ascunde, de aceea marinarii sunt dependenţi de tehnologii precum radare, sisteme de propulsie, sonare, armamente şi sisteme conexe: avioane, UAV, elicoptere şi, mai ales, portavioane. Referindu-se la partea de simulare, contraamiralul Alexandru Mîrşu aprecia: "Un centru de simulare bine pus la punct îşi amortizează costurile rapid, iar nivelul deprinderilor şi cunoştinţelor operatorilor şi ale decidenţilor este mult mai ridicat".

 

Un domeniu de interes nou în agenda conferinţei: sistemele fără pilot uman la bord

Ediţia din acest an a conferinţei a venit şi cu o noutate în domeniile de intres, cea a sistemelor fără pilot uman la bord, deoarece acest tip de vehicule sunt prezente din ce în ce mai mult pe câmpul de luptă atât ca mijloace de cercetare-lovire aeriană (diferitele tipuri de UAV) sau de cercetare terestră, cât şi ca parte a completelor folosite de grupurile EOD în dezamorsarea dispozitivelor explozive.

Comandorul conf.univ.dr. Laurenţiu Răducu Popescu, preşedintele Asociaţiei UVS România, a declarat pentru Revista Forţelor Terestre: "Încercăm să promovăm cercetarea-dezvoltarea şi să realizăm trecerea tehnologică de la vorbe la fapte. Vrem să demonstrăm că dronele reprezintă un punct de cotitură a revoluţiei în afaceri militare – componenta tehnologică a acesteia – şi să ajungem la o situaţie comună de reglementări, invitându-i la conferinţă şi pe cei din Autoritaea Aeronautică Civilă Română şi Autoritatea Aeronautică Militară Naţională". Asociaţia UVS România a participat şi la modificarea Codului aerian al României, în sensul că s-a introdus pentru prima dată noţiunea de "aeronavă fără pilot uman la bord". "Noi suntem şi membri ai UVS International, o asociaţie la nivel european care înglobează atât firme, parteneri străini cât şi asociaţii guvernamentale sau neguvernamentale. Dacă o să vă uitaţi pe website-ul UVS International o să vedeţi şi România, datorită asociaţiei noastre. De asemenea, am făcut unelele propuneri pentru modificarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 8/2014 pentru stabilirea condiţiilor de operare în spaţiul aerian naţional a aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord, iar reprezentanţii autorităţilor aeronautice militare şi civile pe care i-am invitat la conferinţă, probabil că ne vor da unele lămuriri în acest sens".

Conferinţa ştiinţifică internaţională "Strategii XXI. Tehnologii – aplicaţii militare, simulare şi resurse" a fost organizată pe trei mari domenii: Artă militară în forţele tereste, resurse şi tehnologii avansate, Forţe aerospaţiale şi navale în operaţiile întrunite contemporane şi Logistica în operaţiile întrunite contemporane.

În cadrul celui de-al doilea domeniu, o secţiune aparte a fost dedicată sistemelor fără pilot uman la bord, unde şi-au prezentat lucrările un număr de opt participanţi, printre aceştia numărându-se George Ciucă, de la Autoritatea Naţională a Aviaţei Militare, cu lucrarea "Certification and operation RPAS" (Certificarea şi operarea sistemelor aeriene telecomandate - tr.red.) şi Remus Dogaru împreună cu Vicenţiu Dinu, de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, care au prezentat lucrarea "Operation of UAV's in Romania – legal aspects" (Aspecte legale ale operării UAV în România tr.red).

 

Vehicule fără pilot uman, prezentate participanţilor la expoziţie

În holul de la intrarea principală în Universitatea Naţională de Apărare "Carol I" a fost amenajată o expoziţie unde principalele exponate au fost vehiculele (terestre, navale sau aeriene) fără pilot uman, tot mai prezente pe câmpul de luptă.

Deschiderea expoziţiei a fost un prilej pentru "lansarea", într-un spectacol de sunet, lumină şi fum, a avionului fără pilot uman "Hirus" şi a avionului-ţintă "Şoim", ambele produse de firma TeamNet, prezentă şi cu o lucrare despre aceste două aparate ("De la Hirus la Şoim") în cadrul secţiunii se sisteme UAV. În holul Universităţii Naţionale de Apărare au fost prezenţi cu standuri studenţi de la Universitatea Politehnica Bucureşti, societatea comercială RIM Consulting SRL şi asociaţia XProjects Romania, care au prezentat şi au făcut demonstraţii cu drone şi alte vehicule fără pilot uman.

Asociaţia studenţilor şi inginerilor cu activitate tehnico-ştiinţifică din România, XProjects Romania, este fondată în 2012 şi are scopul de a recruta tineri capabili să facă performanţă, de a-i implica în proiecte de cercetare-dezvoltare, pentru ca ulterior să fie implicaţi în proiecte la diferite institute iar studenţii să fie angajaţi la diferite firme în domeniul cercetării ştiinţifice. La stand, XProjects Romania a prezentat un şenilat telecomandat cu o autonomie de până la 150 minute destinat cercetării spaţiilor înguste, o barcă autonomă cu sonar şi cameră video, un robot subacvatic operabil până la 50 m adâncime, destinat inspecţiilor video şi câteva drone, dintre care una de dimensiuni foarte reduse cu care s-a făcut şi o demonstraţie în holul de la intrarea în universitate. Toate sistemele prezentate la stand, preciza preşedintele asociaţiei XProjects Romania, Theodor Milian, au fost proiectate şi construite de către studenţi.

Asociaţia organizează şi concursuri de minidrone, o premieră în România, prima competiţie desfăşurându-se în perioada 17-18 iunie în campusul Universităţii Politehnica Bucureşti, iar luna aceasta urmează să se desfăşoare o a doua competiţie. De asemenea, asociaţia a organizat, la Constanţa, şi concursuri naţionale şi internaţionale pentru roboţi subacvatici unde, alături de echipele din România, au participat echipe din SUA şi Polonia. Teodor Milian ne-a oferit câteva detalii despre concursurile de drone: "Cele mai interesante probe sunt cele de parcurgere a unui traseu, ridicarea unui obiect şi aducerea lui la bază, apoi probele de viteză şi de paraşutare la un punct fix. În cadrul concursului este şi proba de autonomie, pe timpul căreia toate dronele sunt ridicate în acelaşi timp şi se urmăreşte durata de zbor a fiecăreia. Câştigă drona care stă cel mai mult în aer; la concursul din iunie, câştigătoarea probei a zburat 40 de minute".

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 35
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 174
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 153

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,242

Citeşte şi:

Comentarii