"Invictus România" aleargă pentru veterani

Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 05.09.2015

Start în cea de a doua ediţie a "Ştafetei Veteranilor"

Militarii organizaţi voluntar în grupul "Invictus România" au luat startul vineri, 4 septembrie, în a doua ediţie a "Ştafetei Veteranilor". De data aceasta traseul va măsura peste 1.000 de kilometri şi va acoperi, în principal, direcţiile de ofensivă ale Armatei României în campania de eliberare a teritoriului naţional din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Prima parte a traseului are o lungime de 200 de kilometri şi include localităţile: Bucureşti, Ploieşti, Braşov şi Sfântu Gheorghe şi, în fiecare localitate unde s-au dat lupte, purtătorii ştafetei vor înmâna un drapel naţional veteranilor de război din cea de a doua conflagraţie mondială, urmând ca acestea să fie predate autorităţilor locale pentru a fi arborate pe un edificiu reprezentativ al comunităţii.

Startul în "Ştafeta Veteranilor" s-a dat din faţa  Monumentului Eroilor Patriei, situat pe esplanada din faţa Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I", în urma unei ceremonii organizate de către Ministerul Apărării Naţionale, la care au luat parte cadre militare în activitate, în rezervă şi în retragere, veterani de război, militari răniţi în teatrele de operaţii şi chiar public civil atras de activitatea în desfăşurare.

De la 40 de kilometri pe Transfăgărăşan, la "Ştafeta Veteranilor"

Ideea organizării acestei acţiuni îi aparţine maiorului Patrick Luca. El a început cu un cros de 40 de kilometri pe Transfăgărăşan – câte un kilometru pentru fiecare victimă –, apoi a vrut să alerge 800 de kilometri, între Bucureşti şi Carei. Aşa a luat naştere prima "Ştafetă a veteranilor", în care au fost implicaţi, ca alergători, 50 de militari, cărora li s-au adăugat alte zeci de voluntari ce au asigurat suportul logistic, mediatizarea activităţii în reţelele de socializare, asigurarea transportului cu autoturismele personale, uneori chiar implicarea unor unităţi militare de pe traseu pentru asigurarea asistenţei medicale a alergătorilor. A fost un demers emoţionant, dar pe care, la vremea respectivă, îl consideram a fi sortit eşecului.

Îmbucurător este însă faptul că, la această a doua ediţie, unde voluntarii vor parcurge un traseu de peste 1.000 de kilometri, structura de specialitate a Ministerului Apărării Naţionale s-a implicat în mediatizarea activităţii. Dacă la prima ediţie a "Ştafetei" alergătorii cu tricolorul pe umeri erau aproape anonimi, aşa cum scriam la vremea respectivă, de data aceasta, cel puţin la start, iniţiativa voluntarilor de la "Invictus România" a avut parte de o mediatizare pe măsura scopului nobil pentru care a luat fiinţă această acţiune. Momentul media organizat la startul din faţa Monumentului Eroilor Patriei a fost moderat de către secretarul de stat Otilia Sava, care a făcut un scurt istoric al acţiunii, i-a prezentat pe iniţiatori şi pe alergătorii din anul acesta. "În 2015, aceşti băieţi de la «Invictus România» au demarat proiectul intitulat «Pentru eroul meu», proiect născut de Ziua Drapelului Naţional, şi a fost dorinţa militarilor români de a preda ştafeta celor de acasă şi de a duce drapelul purtat de veteranii noştri la Carei, în locurile unde cei care au luptat pentru reîntregirea ţării îşi dorm somnul de veci." Secretarul de stat Otilia Sava a făcut invitaţia de a participa la evenimentul lansat în pagina pe care Ministerul Apărării Naţionale o are în Facebook sau de a lua parte la acţiunile organizate de "Invictus România", grup care a crescut de la 50 la 250 de militari.

Cauza pentru care voluntarii "Invictus România" aleargă în acest an – explica Otilia Sava – este de a trimite un militar român rănit în teatrele de operaţii, la Jocurile Paralimpice "Invictus Games" din 2016, organizate în Orlando, Florida (SUA), "unde niciodată drapelul României nu a fost înălţat alături de cele ale statelor lumii care au luptat în teatrele de operaţii. Este dreptul nostru să fim prezenţi acolo (aş spune că este chiar obligaţia noastră – n.red.), aşa cum suntem prezenţi, cot la cot, şi în teatrele de operaţii". Cu toate că au fost organizate foarte multe acţiuni, nu s-a strâns decât suma de 30.000 lei, de la 482 de donatori, insuficientă pentru a trimite pe cineva în Florida. Otilia Sava spunea că suma de bani necesară s-ar fi putut strânge relativ uşor într-un fond, prin implicare guvernamentală, însă "pentru noi este important ca la această acţiune să participe cât mai mulţi cetăţeni ai României, care să îşi aducă contribuţia la înălţarea steagului ce va flutura anul viitor pe catargul jocurilor paralimpice de la Florida. Este important să fiţi «o parte din steag», pentru că aşa se construieşte o societate civilă puternică".

La evenimentul organizat în faţa Universităţii Naţionale de Apărare a fost prezent şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, generalul de armată Marin Dragnea. Ca la fiecare astfel de acţiune la care a fost invitat, i-a felicitat pe organizatori şi pe participanţi, atât pentru voinţa pe care o au în realizarea acestui demers, cât şi pentru faptul că, prin acţiunile lor, ei ţin vie în memoria societăţii – şi mai ales a tinerilor – istoria poporului român. Cu această ocazie, generalul Dragnea a rememorat unele momente din lungul şir al luptelor duse de contingentul său pe timpul campaniei de eliberare a patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, va alerga pe ultima parte a traseului

Şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, a fost prezent la activitate în calitate de alergător "Invictus": "Vreau să mulţumesc celor care au avut această minunată iniţiativă şi, în acelaşi timp, să-i felicit, pentru că nu a fost doar un demers care a prins la un moment dat; el a avut continuitate şi s-a dezvoltat: ca număr de membri, ca număr de activităţi şi, nu în ultimul rând, ca obiective şi ţeluri propuse. Îi asigur de întreaga consideraţie şi de tot sprijinul la nivelul Ministerulul Apărării Naţionale şi al Statului Major General şi sper ca, prin acţiunea noastră, să strângem suma necesară, astfel încât nu numai un militar rănit în teatrele de operaţii să participe la jocurile paralimpice din 2016, ci toţi cei cinci militari care se antrenează la secţia paralimpică a Clubului Sportiv al Armatei «Steaua» Bucureşti să aibă sprijinul logistic necesar pentru a reprezenta ţara şi la o astfel de activitate". Generalul-locotenent Nicolae Ionel Ciucă a salutat prezenţa la activitate a reprezentanţilor asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, remarcând că iniţiativa "Invictus România" este un liant între militarii în activitate şi cei în rezervă.

"Prezenţa noastră aici nu are nici pe departe valoarea iniţiativei camarazilor noştri. Vă mulţumesc, vă vom sprijini până la capăt şi pot să vă spun că am discutat cu domnul ministru şi am convenit să începem acest maraton la nivelul militarilor, unde şi eu voi participa ca alergător, iar dumnealui îl va încheia pe traseul dintre Satu Mare şi Carei, unde va alerga alături de noi" - a spus generalul-locotenent Nicolae Ionel Ciucă.

Printre cei care aleargă în ştafeta veteranilor l-am întâlnit şi pe colegul nostru, plutonierul-major Irinel Fîcă din Statul Major al Forţelor Terestre. El este o prezenţă familiară celor care pleacă de la serviciu în jurul orelor 17:00 deoarece, indiferent de starea vremii, este văzut făcându-şi turele pe aleile din cazarmă şi, de asemenea, este "o prezenţă obligatorie" în concursurile de atletism organizate fie de Ziua Forţelor Terestre, fie de Ziua Armatei României. Deci, surprinderea nu a fost foarte mare atunci când l-am găsit în lotul alergătorilor "Invictus România". "Hotărârea de a participa la această acţiune a fost luată cu mult timp înainte, deoarece m-am pregătit serios pentru cursă. Consider că puţinul pe care-l pot face pentru această cauză va conta la final, când se va face totalul. Voi alerga tot traseul stabilit pentru astăzi în Bucureşti: Universitatea Naţională de Apărare – Podul Grant – Şoseaua Kiseleff – Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni".

Militari grav răniţi în teatrele de operaţii participă la "Ştafeta Veteranilor"

Acţiunea militarilor din grupul "Invictus România" are şi scopul de a aduce în atenţia opiniei publice pe cei care au fost răniţi în teatrele de operaţii. Ei nu sunt doar persoane cu dizabilităţi, invalizi cu o voinţă extraordinară de a-şi continua viaţa, ei sunt eroii zilelor noastre, care au pus umărul, alături de camarazii lor, la creşterea securităţii statului nostru. "Este o mare cinste pentru mine să mă aflu aici, în faţa Monumentului Eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, la startul unui eveniment plin de semnificaţie, aşa cum este «Ştafeta Veteranilor»", s-a adresat celor prezenţi plutonierul-major Vasile Zbîncă, unul dintre militarii grav răniţi în teatrele de operaţii. Rămas fără picioare de la genunchi în jos, el a trăit drama tânărului care, dintr-o dată, devine invalid, însă – spunea el – a avut, totodată, satisfacţia omului care s-a întors acasă, la familia sa, şi a reuşit să se recompună. Faptul că se pleacă pentru a doua oară într-o alergare comemorativă pe trasee în care militarii români au luptat pentru întregirea neamului, iar alergătorii duc pe umeri drapelul naţional pentru a fi arborat acolo unde s-a vărsat sânge de ostaş român este, în opinia plutonierului-major Vasile Zbîncă, o dovadă în sine că aceste valori se transmit noilor generaţii spre a nu uita că ţara este în fiecare dintre noi. "Ca exponent al veteranilor de astăzi, daţi-mi voie să transmit toate gândurile mele bune şi întreg respectul organizatorilor «Ştafetei Veteranilor» şi inimoşilor alergători de la «Invictus România», care susţin o cauză onorantă" - a încheiat plutonierul-major Zbîncă.

Unul dintre militarii grav răniţi în teatrele de operaţii şi care participă la "Ştafeta Veteranilor", este plutonierul-adjutant Costel Stanciu din Batalionul 498 Paraşutişti "Smaranda Brăiescu". El are proteză la piciorul drept – o proteză din fibră de carbon, de producţie românească, pe care o consideră a fi destul de performantă – şi va face traseul din Bucureşti pe bicicletă. "Liderul grupului «Invictus România», maiorul Patrick Luca, m-a întrebat dacă m-ar interesa să particip la ştafetă şi mi-a spus care este cauza: să reprezentăm ţara la jocurile paralimpice de anul viitor şi să ducem drapelul acolo unde-i este locul, între drapelele statelor care au luptat în teatrele de operaţii. La început, am fost sceptic. Am considerat că este ceva aproape imposibil de atins, însă, de când fac parte din grup, am constatat că suntem un colectiv unit, care ştie să lupte pentru un scop şi care susţine cauza militarilor grav răniţi în teatrele de operaţii".

 

La festivitatea startului "Ştafetei Veteranilor" au luat parte, alături de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, cei ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria" şi Asociaţiei de Caritate din Armata României "Camarazii". Pe esplanada din faţa Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" au fost prezenţi, de asemenea, sportivele steliste Ana-Maria Popescu-Brânză, Simona Pop  şi Simona Gherman, împreună cu preşedintele Comitetului Olimpic Român, Alin Petrache.

Secretarul de stat Otilia Sava spunea, la prezentarea primului dintre cele patru trasee pe care se aleargă în "Ştafeta Veteranilor", că militarii aflaţi la start în Bucureşti "se vor opri la Sfântu Gheorghe, unde Drapelul României va flutura pe Primăria de-acolo, pentru ca toţi românii să se identifice cu cauza «Invictus»". Ar fi un eveniment în sine acest final de prim traseu al "Ştafetei Veteranilor" şi-l vom urmări cu tot interesul.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 35
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 174
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 153

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,242

Citeşte şi:

O echipă "Invictus" porneşte de pe esplanada Universităţii Naţionale de Apărare în Ştafeta veteranilor de război
Publicat pe 15.03.2017
În cei peste 25 de ani de presă militară, rareori am fost surprins de întâmplări sau de gesturi din peisajul media. Am apreciat însă cu admiraţie...
Ridicarea pe catarg a Drapelului naţional în acordurile Imnului naţional
Publicat pe 26.06.2015
Vineri, 26 iunie, a fost înălţat pe catarg Drapelul naţional, simbolul suprem al naţiunii noastre, în Piaţa Tricolorului, situată în faţa Palatului...

Comentarii