Unitatea de Integrare a Forţelor NATO a fost activată

Drapelele statelor care contribuie cu personal de stat major la Unitatea de Integrare a Forţelor NATO

Joi, 3 septembrie 2015, a avut loc ceremonia de activare a Unităţii de Integrare a Forţelor NATO (NFIU – NATO Force Integration Unit).

La activitate au participat: domnul ambasador Sorin Ducaru, asistentul secretarului general NATO pentru probleme emergente de securitate şi reprezentantul secretarului general NATO; domnul general-locotenent Cristopher Harper; directorul general al Statului Major Internaţional al NATO; domnul Mircea Duşa, ministrul apărării naţionale.

În ritmurile fanfarei militare au fost introduse în formaţie drapelele statelor care contribuie cu personal de stat major la Unitatea de Integrare a Forţelor NATO, apoi s-a dat cuvântul domnului ambasador Sorin Ducaru. În alocuţiunea sa, dânsul s-a referit la operaţionalizarea celor şase unităţi pentru integrarea forţelor NATO. Zilele acestea au loc ceremonii de marcare a operaţionalizării unităţilor similare din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, amintind faptul că înfiinţarea acestor unităţi regionale de comandă a fost decisă de şefii de stat şi de guvern ai ţărilor aliate în cadrul ultimului summit NATO din Ţara Galilor.

Domnia sa a  precizat că acest gen de unităţi "constituie vectori esenţiali de implementare a planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO, aşa-numitul readinness action plan, şi parte din cel mai important proces de consolidare a apărării colective a NATO după încheierea Războiului Rece".

Spiritul de cooperare între autorităţile române şi structurile NATO va continua la acelaşi nivel în perspectiva operaţionalizării iniţiale, în primăvara anului 2016, a Comandamentului de nivel divizie al NATO, Comandamentul multinaţional de divizie de sud-est de la Bucureşti, comandament care va coordona unităţile de integrare a forţelor din România şi Bulgaria.

După cum a precizat domnul ambasador, "aceste măsuri ale Alianţei vin într-un context geo-strategic dificil, jalonat de acţiunile militare ale Federaţiei Ruse care au violat cadrul legal internaţional şi pacea în Europa, precum şi de provocările din vecinătatea sudică a NATO".

Menţionând înalta apreciere pentru eforturile aliaţilor pentru creşterea securităţii populaţiilor din statele NATO şi arătând că România continuă să fie un aliat puternic şi devotat, domnul ambasador Sorin Ducaru a prezentat felicitările domniei sale pentru activarea unităţii.

În continuare, în aceeaşi atmosferă sărbătorească, a luat cuvântul domnul Cristopher Harper, directorul general al Statului Major Internaţional al NATO, care a făcut o prezentare generală a planului de acţiune NATO, urmare a provocărilor clare, prezente şi active la adresa păcii şi securităţii pe care Alianţa şi-a imaginat-o în întreaga arie de interes.

"NATO şi-a redezvoltat capabilităţile de reacţie rapidă şi de dislocare. Această adaptare s-a bazat pe lecţiile învăţate cu greu pe timpul participării împreună la misiuni şi operaţii în toate zonele lumii, din Balcani până în Afganistan, şi de la Mediterana până în Cornul Africii" – a precizat domnia sa.

"Este foarte important de menţionat că planul de acţiune nu se referă doar la forţele de reacţie rapidă şi la cele 6 unităţi de integrare a forţelor pe care le inaugurăm astăzi. Planul presupune, în acelaşi timp, şi o restructurare comprehensivă a întregii forţe militare a NATO şi o susţinere a procesului de luare a deciziilor în cadrul Alianţei".

În încheiere, domnul Harper a urat succes în munca de îndeplinit, în planificarea exerciţiilor şi activităţilor de pregătire viitoare.

Făcând o scurtă prezentare a unităţii, ministrul apărării naţionale, domnul Mircea Duşa, în alocuţiunea sa a arătat însemnătatea istorică a acestei structuri, care vine la 11 ani de la primirea României în NATO. "Nu este o structură militară, ci un exemplu concret şi elocvent al angajamentului Alianţei faţă de apărarea membrilor săi".

Astfel, înfiinţarea acestei unităţi de integrare a forţelor NATO face parte dintr-un pachet cuprinzător de măsuri pentru schimbarea mediului de securitate în imediata vecinătate a graniţelor NATO, este încadrată cu 40 de specialişti – 27 posturi naţionale, 15 funcţii NATO din Albania, Bulgaria, Germania, Spania, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Portugalia, Polonia, Turcia şi SUA, asigurând dislocarea şi necesităţile logistice ale forţelor NATO.

Finanţarea s-a făcut cu fonduri NATO, de la naţiunea-gazdă şi naţiunile care participă cu forţe, reprezentând 16 milioane lei – 13 milioane NATO şi 3 milioane bugetul MApN.

Arătând importanţa acestei unităţi în implementarea generală a planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei, domnul ministru a amintit că s-a avut în vedere punerea la dispoziţia Alianţei şi a unui comandament multinaţional de divizie pentru conducerea misiunilor în zona de sud-est a Alianţei, comandament care va ajunge la capacitatea operaţională completă până în anul 2018.

În final, domnul ministru a adus mulţumiri tuturor celor care au contribuit la activitatea de integrare a forţelor şi a asigurat sprijinul ministerului în toate situaţiile.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, constituită din militarii Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", militari care, la 2 aprilie 2004, au reprezentat România la ceremonia arborării oficiale a Drapelului României la sediul NATO, consemnând, astfel, încă o filă a istoriei contemporane pe care o trăim şi la scrierea căreia participăm cu toţii.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 105
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 124

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,202
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,565

Citeşte şi:

Comentarii