"Vocea armatei", o voce de care avem nevoie

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 30.09.2015

"Vocea armatei", în perioada de probe pentru prima zi de emisie

Cu toate că deocamdată este un post de radio pilot, cu numai două ore de ştiri pe zi (de luni până joi) iar celelalte 22 acoperite cu muzică, noul şi unicul post de radio online militar "Vocea armatei" este o apariţie necesară şi mult aşteptată în peisajul mass-mediei militare.

După o perioadă de teste, în care s-au aşteptat şi aprobările necesare pentru un astfel de demers, postul de radio online intitulat sugestiv "Vocea armatei" a început să emită oficial începând cu 21 septembrie. Chiar dacă, deocamdată, spaţiul alocat ştirilor este foarte mic, din punctul meu de vedere apariţia acestui post de radio este un mare câştig pentru mass-media militară. De ce? Din simplul motiv că, fiind instalat pe servere ale Ministerului Apărării Naţionale, practic nu mai depinde de nimic şi de nimeni. Astfel, odată salvat URL-ul postului în bara de bookmarks, utilizatorul îl va găsi mereu în acelaşi loc, cu un orar stabil de emisie, fără să mai depindă de "capriciile" grilelor de vară sau de iarnă ale studioului-gazdă.

Primii paşi – un proiect mai mult pe hârtie

Ideea pentru un post militar de radio online a încolţit în urmă cu aproape zece ani, când redactorul-şef al redacţiei "Ora armatei" (la acea vreme colonel Răduţ Bîlbîie) a participat, cu câţiva colegi, la un grup de lucru NATO în domeniul audio-vizualului. "Aveam deja doi ani de participare şi văzusem că toată lumea venea cu proiecte noi şi interesante, aşa că ne-am gândit să propunem un post de radio pe internet" - povesteşte comandorul Bogdan Silviu Răducan, actualul redactor-şef al redacţiei "Ora Armatei". Bineînţeles că la acea vreme (prin anii 2006-2008) internetul încă nu avea performanţele de astăzi, iar virtualul era "rezervat" mai mult publicaţiilor tipărite. Deci, "modele" pentru posturi online nu prea existau. "Am primit sprijinul conducerii şi mandatul pentru prezentarea proiectului în cadrul grupului de lucru, iar în 2007 l-am susţinut. Era mai puţin centrat pe parte tehnică şi mai mult pe ceea ce ne doream să devină, ce program să aibă şi cărui scop să servească, deoarece consideram că armata are nevoie de un mijloc de comunicare eficient, mai ales pe plan intern, pentru că, la acea vreme, internetul abia începuse să se dezvolte spre ceea ce a devenit astăzi, iar Facebook, omniprezent acum, în acea perioadă era inexistent. Aşa că proiectul nostru viza opţiunea cea mai simplă, mai eficientă şi mai ieftină: internetul".

Potrivit comandorului Răducan, proiectul a fost bine primit în cadrul grupului de lucru NATO, a fost adoptat de către unele state şi pus în practică chiar mai repede decât la noi. În ceea ce ne priveşte, am pierdut startul, mai ales din cauza lipsei banilor pentru dotările corespunzătoare, după care au venit anii de criză şi perioada de "îngheţ media" care, de asemenea, au mai întârziat proiectul. Conjunctura internaţională a momentului însă a fost favorabilă revitalizării proiectului, unul dintre obiective fiind şi acela de a contrabalansa mesajele pe care unele posturi de radio (on air sau online) le transmit în această perioadă pe marginea conflictelor din vecinătate sau din Orientul Apropiat.

"Histria-15" – botezul focului pentru "Vocea armatei"

Firesc, urma o "probă la cald" pentru noul post de radio. "Botezul focului a fost la «Histria-15» – spune comandorul Răducan. Am profitat de exerciţiu pentru a vedea dacă putem funcţiona cu oamenii pe care-i avem acum în redacţie". "A funcţiona" se traduce, în acest caz, prin a asigura continuitatea în "redacţia de bază", unde trebuiau realizate cele patru emisiuni: "Veşti de acasă" şi "Jurnal militar" (ambele în direct), plus "Feciori la oaste" şi "Armata la raport" (emisiuni înregistrate). Colegii de la "Ora armatei" par a fi găsit rezolvarea corectă a problemei: "Am profitat de exerciţiul «Histria-15», care s-a desfăşurat în foarte multe poligoane, pentru a realiza nişte programe de însoţire pentru trupe direct în zonele respective, deoarece participanţii aveau nevoie, la un moment dat, de un radio care să le vorbească despre exerciţiu. Evident, în ziua de astăzi nimeni nu este rupt de realitate, însă am considerat că este mai comod să asculţi postul tău de radio decât un altul". Avantajul pe care "Vocea armatei" îl avea faţă de alte posturi de radio civile era că venea preponderent cu informaţii din domeniul de interes al militarilor participanţi la exerciţiu, pe un format mai accesibil faţă de cele ale posturilor civile, unde astfel de informaţii trebuiau "extrase" din buletinele de ştiri generaliste. "Cu ajutorul internetului luam legătura cu fiecare poligon în care se desfăşura exerciţiul, iar cei de acolo au avut şansa să ne povestească, nouă şi celor care erau implicaţi în exerciţiu, ce activităţi desfăşoară. Pentru noi, a fost un succes" - apreciază comandorul Bogdan Silviu Răducan.

Chiar dacă lucrurile au mers bine la "Histria-15", "Vocea armatei" este încă departe de a fi un post care să asigure un program de foarte multe ore pe zi. Ceea ce reuşesc ei la acest moment este să asigure câte două ore de program pe zi, de luni până joi, între orele 09:00-11:00. În acest timp sunt transmise ştiri din domeniul militar, sunt puse în undă corespondenţe de la diferite activităţi militare, iar redacţiile militare de la studiourile regionale intră în direct cu propriile ştiri. Pentru a ieşi din zona (încă) experimentală, este necesară aparatură corespunzătoare şi un stat de organizare specific unui post de radio independent, unde se lucrează în ture. "Ţinând seama de publicul nostru ţintă, noaptea nu se justifică lucrul în ture şi nici în timpul serii (după orele 18:00-19:00 – n.red.), fiindcă lumea se mută de pe internet la ceea ce oferă televiziunea. Deci, pentru ceea ce ar trebui să emitem în timpul zilei, cu zece persoane, am putea oferi un program consistent. Însă acei oameni ar trebui să lucreze numai aici, ca postul să funcţioneze cum trebuie. Altfel...".

Deci, până se vor aranja lucrurile, "Vocea armatei" va rămâne un post de radio pilot, ceea ce, după cum spune comandorul Bogdan Silviu Răducan, are avantajul de "a şcoli" pesonalul din redacţie cu un format în care se dispune de propriul timp de emisie şi unde totul se derulează în direct, fără nimic înregistrat, faţă de emisiunile realizate pe postul public, unde sunt introduse şi înregistrări. "Este o şcoală bună şi pentru noi şi pentru colegii din teritoriu, de la redacţiile regionale, ca şi pentru colegii care lucrează în domeniul relaţiilor publice care încă nu au exerciţiul de a vorbi în direct. Dar trebuie să se reţină că «a ne şcoli» nu înseamă că facem rabat de la calitatea programelor." Practic, atât echipa care asigură "menţinerea postului în viaţă", cât şi corespondenţii şi colaboratorii cresc împreună, cu scopul ca, în momentul în care va exista dotarea şi încadrarea corespunzătoare, "Vocea armatei" să devină un post care să conteze pe "piaţa radio".

"Ne dorim să emitem 24 de ore şi să cerem mărirea zilei!"

La o săptămână de la prima emisie oficială, se discută mai puţin despre audienţă şi mult mai mult despre perspective, despre obiectivele propuse. Directorul Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naţionale, colonelul Ionel Ciontea, a avut amabilitatea să ne prezinte câteva dintre "jaloanele" care marchează parcursul viitor al postului de radio "Vocea armatei". "Principalul rol al postului este acela de a pregăti corespondenţi din unităţile militare – în principal personalul de informare şi relaţii publice – să poată transmite ştiri din activitatea curentă a unităţii în care este încadrat sau atunci când militarii din unitate participă la diferite evenimente: culturale, comemorative, exerciţii în teren, intervenţii în sprijinul populaţiei afectate de calamităţi şi alte asemenea. Dorim să extindem posibilităţile pe care le are radioul şi să prindem într-un circuit redacţiile teritoriale, astfel încât să dăm o imagine fidelă a activităţilor care se desfăşoară la acel moment în unităţile militare din toate structurile armatei. De asemenea, intenţionăm să realizăm o încadrare corespunzătoare a postului, astfel încât să extindem durata programelor de la două ore la patru, şase şi chiar mai mult, punând accentul, în principal, pe exerciţiile naţionale sau multinaţionale, pe aspecte din viaţa unităţilor, activităţile care se desfăşoară la cercurile militare şi să prezentăm, în acest fel, o «frescă» a activităţilor din unităţi în ziua respectivă."

Avantajul pe care îl are postul de radio online – explica directorul trustului, colonelul Ciontea – este acela că evenimentele sunt relatate în momentul în care ele se desfăşoară, nemaifiind obligaţi să aşteptăm până la data şi ora difuzării emisiunii pentru a fi aduse în atenţia publicului. Intenţia este ca, având reporteri de teren pregătiţi în cadrul postului "Vocea armatei", aceştia să vină cu fotografii şi imagini video pentru a avea în internet o "realitate militară" cât mai fidelă şi completă.

În atenţia conducerii trustului de presă este, de asemenea, crearea unei aplicaţii pentru telefonia mobilă, cu ajutorul căreia emisiunile difuzate de postul radio militar să poată fi ascultate şi în căştile telefonului, iar un alt reper important în dezvoltarea postului "Vocea armatei" este portarea sa în reţeaua intraman a Ministerului Apărării Naţionale, pentru a se asigura audienţa în toate unităţile militare din ţară.

"Intenţionăm să propunem Societăţii Române de Radiodifuziune un parteneriat prin care să putem transmite în reluare atât emisiunile realizate de redacţiile militare ale studiourilor regionale, cât şi unele emisiuni de interes pentru militari, precum «Euroatlantica»" - a mai adăugat colonelul Ciontea, subliniind însă că una dintre activităţile importante care se va desfăşura în paralel cu  emisia programelor va fi antrenamentul media al personalului de informare şi relaţii publice din unităţile militare "sub presiunea emisiei live".

"Acestea sunt principalele obiective pe care le avem. Pe măsură ce lucrăm, vin idei atât pentru îmbunătăţirea activităţii, cât şi pentru dezvoltarea postului. În timp, cred că acestea se vor materializa şi îmi place să cred că vom ajunge în stadiul în care vom emite 24 de ore şi vom cere să se mărească ziua!".

 

Postul militar de radio online "Vocea armatei" este, deocamdată, un post pilot şi, pentru o bună perioadă de timp, va rămâne aşa. Important este că îl avem şi poate deveni vocea noastră.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 27
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 158
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 148

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,236

Citeşte şi:

Adevărul Holding, Divizia web/ Sursa: http://bit.ly/2beHKOu
Publicat pe 15.04.2015
Că ne place sau nu, internetul face parte din "cotidianul personal" al fiecăruia şi a devenit o unealtă de care ne folosim zilnic, în diferite...
Fiecare aniversare a presei militare are ceva aparte, cel puţin din punctul meu de vedere, mai ales anul acesta, când a fost o anumită efervescenţă...

Comentarii