Două decenii de la înfiinţarea Batalionului 817 Artilerie Mixtă "Petru Rareş"

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 27.02.2015

Militari din Batalionul 817 Artilerie Mixtă "Petru Rareş" la un exerciţiu tactic cu trageri de luptă

Prima zi de martie are o semnificaţie deosebită pentru artileriştii din Prundu Bârgăului deoarece la această dată, în urmă cu 20 de ani, lua fiinţă batalionul de artilerie care se află acum în compunerea Brigăzii 81 Mecanizate.

Unitatea bistriţeană a parcurs, în scurta sa istorie, mai multe etape atât sub aspectul înzestrării cu armament şi tehnică de luptă, cât şi din punct de vedere organizatoric. Este una dintre structurile noi ale armatei, care a luat fiinţă în urma amplului sistem de reformă pe care l-a suferit instituţia militară. Artileriştii bârgăuani au participat, împreună cu structuri ale brigăzii sau independent, la misiuni în teatrele de operaţii sau ca observatori ONU în diferite colţuri ale lumii, în timp ce pe plan intern s-au evidenţiat atât ca buni profesionişti în arma din care fac parte, însă şi cu vârfuri în competiţiile sportive militare.

Cu ocazia desfăşurării Campionatului militar de schi, etapa pe Forţele Terestre – activitate care a fost sprijinită din punct de vedere logistic de către Batalionul 817 Artilerie Mixtă – am stat de vorbă cu comandantul unităţii, colonelul George Sas, având în vedere că, la scurt timp de la activitate, urma aniversarea a 20 de ani de existenţă a batalionului.

— Domnule colonel, suntem la începutul anului 2015, la scurt timp de la autoevaluarea stării structurii pe anul anterior. Cum se vede unitatea dumneavoastră din perspectiva anului 2014?
— Sigur că fiecare început de an de instrucţie este şi un moment de bilanţ, un moment de analiză. Putem spune, privind în urmă, că anul 2014 a fost, pentru Batalionul 817 Artilerie Mixtă "Petru Rareş", un an rodnic, în sensul că toate activităţile din plan şi activităţile care au fost ordonate a se executa suplimentar s-au desfăşurat în totalitate şi cu rezultate foarte bune.

Pentru noi, ca artilerişti, centrul de greutate îl reprezintă ieşirile în poligoane, respectiv exerciţiile tactice cu trageri de luptă cu armamentul de artilerie. În luna mai 2014 am executat, în poligonul din Cârţişoara, exerciţii tactice cu trageri de luptă şi trageri de instrucţie şi de apreciere cu subunitatea de tunuri antitanc cal. 100 mm, iar în poligonul din Cincu am executat exerciţii tactice cu trageri de luptă cu bateria de obuziere şi trageri de instrucţie şi de apreciere cu cadrele militare de artilerie ale unităţii şi din celelalte structuri ale Brigăzii 81 Mecanizate.

Ulterior, în luna septembrie, am participat la exerciţiul "Efort întrunit 14" care s-a desfăşurat, de asemenea, la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Cincu. A fost un exerciţiu de o complexitate aparte, unic în felul său în ultimii ani, cu participarea colegilor noştri din forţele terestre – unde Brigada 81 Mecanizată a avut o contribuţie determinantă –, dar şi cu militari din forţele aeriene şi forţele pentru operaţii speciale. Deci, putem spune că a fost un an cu multe activităţi, dar şi cu rezultate bune.

Privind spre viitorul apropiat, anul 2015 vrem să stea sub semnul continuităţii, adică dorim să derulăm şi să dezvoltăm proiectele începute anul trecut, în sensul consolidării coeziunii subunităţilor şi al ridicării nivelului de instrucţie. Ieşirile în poligoane pe care le vom avea în vara şi toamna acestui an în Cincu vor da, din nou, măsura muncii desfăşurate de noi. Avem motive să credem că instrucţia pe care o desfăşurăm astăzi în cazarmă şi în poligoanele din apropiere va fi eficientă, cu rezultate concrete la tragerile de luptă.

— În curând, unitatea va aniversa 20 de ani de existenţă. Ar fi interesant pentru cititorii noştri să faceţi o scurtă prezentare a evoluţiei unităţii în această perioadă de timp.
— 1 martie 2015 este un moment festiv pentru noi, deoarece – aşa cum aţi remarcat şi dumneavoastră – se vor împlini două decenii de la înfiinţarea unităţii. La acea dată, în 1995, lua fiinţă, în garnizoana Dej, Divizionul 817 Artilerie Antitanc, aşa cum s-a numit unitatea la înfiinţare. A funcţionat doi ani în Dej, până în 1997, când a fost dislocat în garnizoana Şimleu Silvaniei, unde a funcţionat timp de trei ani şi jumătate. La începutul lunii decembrie 2000 divizionul a fost redislocat din Şimleu Silvaniei în garnizoana Prundu Bârgăului, unde funcţionează şi astăzi.

De-a lungul timpului s-au succedat mai multe etape de reorganizare şi Divizionul 817 Artilerie Antitanc a devenit Batalionul 817 Artilerie Mixtă, care ulterior a primit şi denumirea istorică de "Petru Rareş".

— Ce puteţi spune despre subordonaţii dumneavoastră, despre oamenii din Batalionul 817 Artilerie Mixtă?
— Îmi place să cred că suntem un colectiv unit, de oameni harnici şi gospodari, buni profesionişti. Suntem un colectiv tânăr, media de vârstă fiind în jurul a 31 de ani. Deşi suntem o garnizoană mică, totuşi absolvenţii – atât ofiţeri, cât şi maiştri militari şi subofiţeri – îşi doresc să vină să lucreze la noi în unitate, cel puţin la începutul carierei lor. Ulterior, în funcţie de oportunităţi pentru accederea pe treptele superioare ale carierei, optează pentru alte garnizoane mai mari şi, de ce nu, mai atractive, mai ales în vederea continuării studiilor, perfecţionării şi, aşa cum spuneam mai devreme, pentru a urca pe treptele ierarhiei militare.

Ne putem mândri şi cu participări la misiuni internaţionale. Până în prezent, un total de 57 de militari din batalion au executat misiuni în teatrele de operaţii, începând din anii '95-'96 în Angola, continuând ulterior cu teatrele de operaţii din Irak, din Afganistan şi din Balcanii de vest. Nu mai departe decât acum două luni, un maistru militar şi un gradat profesionist ne-au reprezentat cu cinste în misiunea Companiei KAF-GDA generată de Batalionul 812 Infanterie. Referinţele pe care le avem despre cei doi, de la şefii pe care aceştia i-au avut pe timpul desfăşurării misiunii, sunt dintre cele mai bune.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 34
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 172
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 152

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,239

Citeşte şi:

Comentarii