Schimbare de comandă la Statul Major General

Schimbare de comandă la Statul Major General

Marţi, 6 ianuarie, a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naţionale ceremonia oficială de învestire în funcţia de şef al Statului Major General a generalului-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, în baza decretului semnat la sfârşitul anului 2014 de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Dacă ceremonialul de predare-primire al comenzii şi al Drapelului de luptă al Statului Major General este deja unul cunoscut,  unde numai "protagoniştii" se schimbă de fiecare dată, nu la fel de previzibile au fost mult aşteptatele alocuţiuni rostite cu acest prilej.

Armata – etalon al profesionalismului şi onoarei

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut să precizeze încă de la începutul cuvântului său că este o mândrie să se afle în faţa reprezentanţilor instituţiei care a constituit de-a lungul timpului etalonul profesionalismului şi al onoarei în faţa poporului român. Cu privire la situaţia geopolitică actuală, Iohannis a scos în evidenţă "nevoia de consolidare a sistemului naţional de apărare". În acest sens, una din priorităţile mandatului său este găsirea soluţiilor pentru creşterea bugetului Ministerului Apărării Naţionale. Mai mult decât atât, a făcut apel "la toţi factorii politici, atât de la guvernare cât şi din opoziţie, să-şi asume clar menţinerea acestui obiectiv pentru cel puţin zece ani, astfel încât să putem asigura predictibilitatea cheltuielilor militare, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele strategice de înzestrare [...]. Niciun aliat sau partener extern nu ne va putea garanta vreodată securitatea, dacă noi singuri nu vom face asta pentru noi. Trebuie să fim generatori de securitate regională, nu doar un beneficiar al sistemului de alianţe din care facem parte".

Consens la cel mai înalt nivel

Nu pot trece cu vederea faptul că, în privinţa ducerii la bun sfârşit a programelor strategice de înzestrare, se pare că există un consens la cel mai înalt nivel, deoarece primul ministru Victor Ponta şi-a exprimat toată deschiderea în acest sens.

La rândul său, Mircea Duşa, ministrul apărării naţionale, a ţinut să amintească perioada nu tocmai propice din punct de vedere a finanţării în care s-a desfăşurat mandatul generalului-locotenent Ştefan Dănilă. Cu toate acestea, s-a reuşit îndeplinirea unor obiective de modernizare şi înzestrare a armatei, precum şi o serie de obiective de creştere a capacităţii operaţionale. De asemenea, şi-a manifestat dorinţa ca în noua funcţie pe care o va ocupa generalul-locotenent Ştefan Dănilă, aceea de consilier de stat la cabinetul primului ministru, să contribuie la îndeplinirea obiectivelor pe care armata le are. În acelaşi timp şi-a exprimat convingerea că experienţa acumulată în teatrele de operaţii a generalului-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă va duce la îndeplinire obiectivele asumate.

Etică profesională şi încredere sunt noile cuvinte de ordine la nivelul Statului Major General

După ce, la începutul discursului său, generalul-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă a ţinut să mulţumească pentru încrederea acordată de a i se încredinţa cea mai onorabilă şi mai responsabilă funcţie militară din armata României, în continuare a scos în evidenţă importanţa mandatului său în contextul geopolitic actual.

Dar, aşa cum a demonstrat de-a lungul anilor, generalul-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă este un om al faptelor şi a ţinut să precizeze la final că toate demersurile viitoare "vor putea fi realizate numai bazându-ne pe etica profesională, pe un set de principii pe care l-am probat în practica operaţiilor la care am fost parte, pe dedicaţia şi sacrificiul dovedite oriunde, militarii români acţionând şi  demonstrând încredere, flexibilitate, adaptabilitate. Aceasta este identitatea militarului român, aceasta este postura prin care noi ne-am câştigat încrederea poporului şi a partenerilor noştri din NATO şi Uniunea Europeană. Astăzi, mai mult ca oricând, îmi exprim convingerea că încrederea comandanţilor în subordonaţi, încrederea subordonaţilor în comandanţi, înţelegerea şi încrederea între partenerii noştri de alianţe, încrederea în liderii noştri politici reprezintă fundamentul pe care ne vom baza în acţiunile şi misiunile viitoare."

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 43
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 181
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 156

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,242

Citeşte şi:

Sosire la Monumentul Eroilor Căzuţi la Datorie în Teatrele de Operaţii şi pe Teritoriul României
Publicat pe 09.07.2015
Joi, 9 iulie, în cadrul campaniei "Pentru eroul meu" a grupului "Invictus" a avut loc un triatlon lansat de către M.Ap.N şi desfăşurat cu ocazia...

Comentarii