Un pios omagiu pentru eroii români

Un pios omagiu pentru eroii români

Miercuri, 11 noiembrie, la Monumentul eroilor căzuţi în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României, din faţa Palatului Naţional al Copiilor, a avut loc o ceremonie militară dedicată Zilei Veteranilor.

La eveniment au fost prezenţi: ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului, Otilia Sava, şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, şefi ai categoriilor de forţe, cadre militare în activitate, rezervă, retragere, dar şi invitaţi.

„Aducem azi un pios, binemeritat şi binecuvântat omagiu, dar şi o înaltă cinstire bravilor eroi care s-au jertfit în teatrele de operaţii. Ei sunt copiii şi nepoţii noştri, care şi-au sacrificat tot ce au avut mai scump - viaţa -  pentru pace şi liniştea unor popoare şi care au dus cu strălucire mai departe glorioasele tradiţii ale oştirii, ale armatei noastre” - a spus preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, general (rtr.) Marin Dragnea.

La rândul său, sergentul-major Daniel Porumb, rănit în 2007 în teatrul de operaţii Irak, a precizat: „Această zi constituie o dovadă că armata şi societatea ne respectă, după cum şi noi am dovedit prin faptele noastre că ne respectăm Jurământul faţă de ţară. În numele veteranilor de astăzi, vă mulţumesc pentru toată atenţia pe care ne-o acordaţi. Sunt convins că pentru toţi copiii prezenţi aici, astăzi, Ziua Veteranilor este o veritabilă lecţie de spirit civic, a cărei amintire le va ţine treaz, peste timp, simţul cetăţenesc şi patriotic.”

De asemenea, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a spus că 11 noiembrie este ziua în care ne exprimăm respectul pentru ceea ce fac militarii pentru ca România să fie reprezentată în cel mai bun mod în lume. „Militarii români sunt adevăraţi ambasadori ai acestei ţări. Totodată, trebuie cultivat acest spirit de responsabilitate şi respect pentru naţiune şi pentru simbolurile naţionale, pentru militarii români care întotdeauna au jucat un rol important în istoria ţării şi şi-au adus un aport esenţial pentru ca românii să trăiască în linişte, de a face din România un stat stabil şi apreciat în lume. Eroii noştri nu merită doar recunoştinţa şi preţuirea noastră, ci şi eterna noastră amintire. La mulţi ani, Armatei Române! Respect şi onoare pentru eroii acestui neam! ”.

Tot cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru devotamentul şi spiritul de sacrificiu dovedite în îndeplinirea misiunilor încredinţate în teatrele de operaţii, nouă subofiţeri în activitate şi retragere au fost înaintaţi în mod excepţional în gradul următor.

Ceremonia a continuat cu depuneri de coroane, jerbe şi flori din partea preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, din partea ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa, a Primăriei municipiului Bucureşti, a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, a Asociaţiei militarilor veterani şi veteranilor răniţi cu dizabilităţi, a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Al. I. Cuza”, din partea conducerii MAI, conducerii SRI şi a copiilor din clasa a opta a Şcolii Generale nr.163 din Bucureşti.

Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea militarilor Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, în aplauzele oficialităţilor şi invitaţilor.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 35
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 174
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 153

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,242

Citeşte şi:

În data de 22 octombrie, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre a avut loc un spectacol oferit de Cercul Militar Piteşti, în colaborare cu...

Comentarii