Ziua Armatei României, la Râmnicu Vâlcea

Maior Florentin DUMAN
Publicat pe 25.10.2015

Comandantul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRD "Panait Donici", colonel Dan Marin, transmite mesajul ministrului apărării naţionale cu prilejul Zilei Armatei României

În garnizoana Râmnicu Vâlcea, activităţile dedicate sărbătoririi „Zilei Armatei României” au fost planificate şi desfăşurate în contextul Anului veteranilor de război şi comemorării eroilor României din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Competiţia sportivă „Cupa 25 Octombrie”, în perioada 12-23 octombrie 2015, competiţie la care s-au înscris genişti, loturile sportive ale mai multor instituţii din municipiu (reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi CET Govora S.A.) la disciplinele: tenis de masă individual şi pe echipe, volei şi minifotbal.

O expoziţie de artă plastică, în perioada 19-31 octombrie 2015, organizată de Cercul Militar Vâlcea în colaborare cu Şcoala Populară de Artă Râmnicu Vâlcea, în holul principal al pavilionului central al unităţii.

Două activităţi derulate în cadrul acţiunii "Ziua Armatei României în şcoli", în perioada 20-22 octombrie 2015, acţiune desfăşurată în parteneriat de Centrul Militar Judeţean, prin Biroul Informare-Recrutare, la care au participat cei mai tineri ofiţeri de geniu, absolvenţi ai Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, promoţia 2015, dar şi militari care se află la diferite cursuri de pregătire/instruire în cadrul Centrului de Instruire pentru Geniu. Această acţiune a avut loc la Şcoala Gimnazială "I.Gh. Duca" –  pe 20 octombrie şi la Colegiul Economic – pe 22 octombrie, unde au fost prezentate tipuri de misiuni executate în teatrele de operaţii, echipamente şi armament din dotarea unităţii, precum şi un exerciţiu demonstrativ privind modul de acţiune al echipei EODD - detectarea unor materii explozive cu ajutorul câinelui Biţă - un câine special dresat în detectarea materialelor explozive, primul câine care a participat la acţiuni militare în afara teritoriului naţional, în 2012, în Afganistan.

Simpozionul dedicat Zilei Armatei României – "25 Octombrie,  simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc" (realizator  maior Florentin Duman), din 23 octombrie 2015, în Sala de festivităţi a Centrului. La simpozion au participat, alături de personalul unităţii, şi invitaţi, dintre care amintim: prof.dr. Florin Epure - directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, prof.dr. Alexandru Popescu-Mihăieşti, preşedintele Forumului Cultural al Râmnicului şi colonel (r.) Vasile Voinicu, vicepreşedintele A.N.C.M.R.R.  Vâlcea.

Ceremonia militară şi religioasă  de depunere de coroane şi jerbe de flori, pe 25 Octombrie 2015, începând cu ora 10.00, la Statuia Independenţei din centrul municipiului Râmnicu Vâlcea - loc cu o mare încărcătură patriotică. Ceremonialul militar a fost condus de către colonelul Dan Marin - comandant al garnizoanei Râmnicu Vâlcea, care după intonarea Imnului naţional a transmis mesajul ministrului Apărării Naţionale. După oficierea serviciului religios pentru pomenirea eroilor neamului de către un sobor de preoţi, au luat cuvântul: prefectul de Vâlcea, Dumitru Nicu Cornoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Gheorghe Păsat, precum şi primarul Râmnicului, Ion Gigi Matei. Rând pe rând, vorbitorii, în discursurile lor, au scos în evidenţă ceea ce au făcut înaintaşii noştri pentru ţară, pentru eliberarea, integritatea şi independenţa ei, precum şi importanţa militarilor genişti în comunitatea vâlceană şi au ţinut să le mulţumească acestora pentru profesionalismul de care au dat dovadă atunci când au intervenit în caz de producere a situaţiilor de urgenţă provocate de natura dezlănţuită în zona de responsabilitate.

Ceremonia s-a încheiat, după depunerea de coroane şi jerbe de flori, cu defilarea Drapelului de luptă şi Detaşamentul de onoare al Centrului de Instruire pentru Geniu EOD şi Apărare CBRN "Panait Donici". Defilarea a fost momentul care a smuls, ca de fiecare dată, aplauzele pline de bucurie şi respect ale celor prezenţi.

La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale, parlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor sociale, culturale şi economice din judeţ, reprezentanţi ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, veterani de război şi urmaşi ai acestora, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Râmnicului, elevi ai şcolilor din municipiu, precum şi cetăţeni ai Râmnicului.

La finalul simpozionului a avut loc festivitatea decernării premiilor câştigătorilor competiţiei sportive „Cupa 25 Octombrie”, ocazie cu care comandantul Centrului, colonel Dan Marin, a înmânat diplome, medalii şi cupe, însoţite de felicitări.

Clasamentul s-a prezentat astfel:

Disciplina tenis de masă:
Locul I: I.S.U. Vâlcea;
Locul al II-lea: I.P.J. Vâlcea;
Locul al III-lea: Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN "Panait Donici".

Disciplina fotbal-tenis:
Locul I: I.S.U. Vâlcea
Locul al II-lea: Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN "Panait Donici";
Locul al III-lea: I.P.J. Vâlcea.

Disciplina volei:
Locul I: I.P.J. Vâlcea;
Locul al II-lea: C.E.T. Govora S.A.;
Locul al III-lea: Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN "Panait Donici".

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 29
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 159
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 148

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,236

Citeşte şi:

Comentarii