172 de ani de la înfiinţarea Artileriei Moderne Române

Aniversarea Zilei Artileriei la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu" din Sibiu

Pe 10 noiembrie s-au împlinit 172 de ani de când, prin Porunca Domnească nr.198 a domnitorului Gheorghe Bibescu, se înfiinţa prima baterie de artilerie, moment care marchează naşterea Artileriei Române.

Cu această deosebită ocazie, la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu" din Sibiu a avut loc marţi, 10 noiembrie, simpozionul cu tema "172 de ani de la înfiinţarea Artileriei Moderne Române".

La această activitate au participat subprefectul judeţului Sibiu, doamna Anca Şandru, comandanţii unităţilor militare din garnizoana Sibiu, reprezentanţi ai instituţiilor universitare locale, ofiţeri în rezervă şi retragere care şi-au desfăşurat activitatea în învăţământul militar de artilerie, precum şi întregul personal al şcolii de aplicaţie.

Simpozionul a debutat cu intonarea "Marşului Artileristului" şi cu  rostirea cuvântului de deschidere de către comandantul centrului, colonel dr. Georgel Oprean.  A urmat citirea mesajelor de către locotenent-colonel Mircea Marcu şi maior George Bucăţa, primite cu ocazia Zilei Artileriei.

Comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu", colonel prof.univ.dr. Alexandru Rizescu, a deschis seria materialelor axate în general pe istoricul artileriei, prezentând comunicarea cu tema "Artileria română ca "podoabă a oştirii" şi "Dimensiuni ale evoluţiei formării resursei umane în cadrul armatei române". A urmat colonel dr. Georgel Oprean, cu "Principalele tendinţe de evoluţie a artileriei în armatele moderne" şi colonel (r.) prof.univ.dr. Gheorghe Bichiceanu, cu "Implicarea colonelului Nicolae Haralambie în detronarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Controverse şi realitate".

Domnul dr. Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Naţionale Sibiu, a prezentat comunicarea "Consideraţii privind Coligatul de la Sibiu", urmat la pupitru de locotenent-colonel Daniel Gheondea, cu materialul "Artileria română la începutul Primului Război Mondial".

Activitatea a continuat cu conferirea  diplomelor de excelenţă "General de divizie Georgescu Pion", acordate de comandantul şcolii, colonel prof. univ. dr. Alexandru Rizescu, foştilor comandanţi şi profesori, caractere tari, care de-a lungul timpului au contribuit prin măiestria faptelor lor la creşterea prestigiului acestei instituţii ce în ziua de astăzi este un etalon al învăţământului militar sibian şi un vârf de lance în unităţile cu tradiţie în învăţământul militar românesc.

Tot în cadrul simpozionului, locotenent-colonel Florian Ciocan  a prezentat  o evocare cu tema "Generalul Cornel Paraniac – personalitate marcantă a artileriei române" şi, totodată, a  fost lansat nr. 29-30 al revistei  "Artileria Modernă Română".

Simpozionul s-a încheiat pe aceleaşi acorduri pe care a şi început, "Marşul Artileristului".

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 105
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 124

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,202
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,565

Citeşte şi:

Soldaţii profesionişti care au început pregătirea în Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă depun Jurământul Militar
Publicat pe 18.12.2015
Vineri, 18 decembrie, cel mai tânăr contingent de militari care, în luna octombrie, a trecut pragul Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră...
Vineri, 19 decembrie, Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă "General Eremia Grigorescu" a îmbrăcat hainele de sărbătoare cu ocazia...

Comentarii