PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
La mulţi ani, spirit ştefănist!
Publicat pe 25.11.2015

În fiecare an, la sfârşit de noiembrie, elevii de azi şi "de ieri" ai Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare" sărbătoresc spiritul ştefănist, născut acum 91 de ani la Cernăuţi.
Din anul 1956, instituţia de învăţământ militar liceal îşi împleteşte destinul cu cel al oraşului Câmpulung Moldovenesc. Astăzi, în faţa trecerii timpului, se înclină cu respect toţi cei care au păşit pe culoarele şcolii de pe dealul Cocora, ca elevi şi, deopotrivă, cei care şi-au lăsat amprenta în educarea şi formarea adolescenţilor militari. Spiritul muşatin dăinuie şi după terminarea studiilor liceale, absolvenţii promoţiilor anterioare găsesc mereu timp să-şi exprime, printr-un telefon, pe Facebook sau e-mail, ataşamentul faţă de valorile promovate de colegiul militar câmpulungean.
O incursiune în istoria Colegiului Naţional Militar "Ştefan cel Mare" ne poartă paşii la Cernăuţi, primul loc în care a funcţionat Liceul Militar "Ştefan cel Mare" – aşa cum se numea pe atunci – şi la actul său de naştere, consfinţit prin Înalt Decret Regal, semnat de Regele Ferdinand, la 25 noiembrie 1924. Mai târziu, evenimentele din perioada 1940-1945 au marcat existenţa liceului, determinând mutarea şi apoi desfiinţarea acestuia pentru o perioadă de opt ani. La 1 septembrie 1953, liceul a renăscut la Câmpulung Moldovenesc, punctul terminus al itinerarului istorico-geografic, unde va cunoaşte cea mai lungă şi stabiă perioadă a existenţei sale.
![]() Într-un demers aniversar complet, formaţiile artistice şi membrii cenaclului literar "George Florin Cozma" au pregătit un spectacol omagial de muzică şi poezie FOTO: Petrică AIOANEI |
În întâmpinarea aniversării din 25 noiembrie, în Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" s-au organizat o serie de activităţi ce au marcat evenimentul. Între acestea, capul de afiş l-a ţinut sesiunea de referate şi comunicări ce a fructificat eforturile ştiinţifice de peste an ale elevilor, cadrelor didactice şi instructorilor militari. Temele abordate au reprezentat o călătorie interesantă prin vastul labirint al cunoaşterii, subiecte ca "În căutarea timpului pierdut", "Măşti ale trecutului" sau "Matematica în viaţa de zi cu zi" evidenţiind "limitele infinite" ale preocupărilor elevilor. De asemenea, lucrările "Uniforma în armata română de-a lungul secolelor", "Curiozităţi militare" sau "Psihologia elevului militar" au constituit încercări de a defini, explica şi înţelege aspecte diferite ale sistemului militar, din care fac parte şi adolescenţii câmpulungeni. În acelaşi timp, de mare interes s-au bucurat experimentele din laboratoare, fie pentru a afla "Culoarea şi aroma chimiei", fie pentru a iniţia "Realizarea unui robot". Într-un demers aniversar complet, formaţiile artistice şi membrii cenaclului literar "George Florin Cozma" au pregătit un spectacol omagial de muzică şi poezie.
La aniversarea a 91 de ani de existenţă, Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare" celebrează cei peste 11 500 de absolvenţi şi realizările acestora, obţinute în cariera militară, în cercetarea ştiinţifică, în viaţa socială, economică şi politică, pe tărâmul artelor, literaturii sau publicisticii. La ceas de sărbătoare se înregistrează sute de premii obţinute la olimpiadele şi concursurile şcolare, rezultate deosebite la examenul de bacalaureat şi la concursurile de admitere şi recunoaşterea meritului în promovarea şi dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin acordarea titlului de Şcoală Europeană. Toate acestea subliniază vocaţia continuă a elevilor ştefănişti pentru performanţă, fascinaţia acestora pentru confruntările de înalt nivel şi calitatea desăvârşită a actului didactic şi educativ, realizat de profesori şi instructori militari.
Comentarii