Ceremonie de activare a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est

Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc

Marţi, 1 Decembrie, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, şi a şefului Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ciucă, a avut loc ceremonia de activare a Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

La ceremonie au fost prezenţi: locţiitorul comandantului Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, general-locotenent Alain Parent, şefii tuturor categoriilor de forţe, generali, ofiţeri şi subofiţeri, reprezentaţi ai autorităţilor militare aliate şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

"Începând de astăzi, Comandamentul devine oficial parte a structurii aliate de forţe şi capătă statutul de comadament militar internaţional NATO. De asemenea, această activitate, desfăşurată într-un moment cu semnificaţii istorice pentru români, vine indiscutabil în sprijinul demersurilor aliate de reasigurare şi întărire a apărării colective în actualul complex de securitate. Este o etapă importantă în procesul mai extins al constituirii şi operaţionalizării Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.

Ceremonia de astăzi şi toate momentele care îi vor urma în procesul de operaţionalizare a Comandamentului nu ar fi fost posibile fără un efort susţinut şi conjugat atât pe plan naţional, cât şi pe cel aliat" - a spus ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc.

La rândul său, locţiitorul comandantului Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, general-locotenent Alain Parent, a dorit să mulţumească aliaţilor români pentru angajamentul pe care şi l-au luat de a întări Alianţa, de a conduce şi găzdui Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est. "Acest comandament va demonstra solidaritatea, hotărârea colectivă  şi capacităţile Alianţei în orice mod posibil. De asemenea,  va fi pregătit să execute misiuni de control-comandă şi va contribui la securitatea teritoriului Alianţei şi a populaţiei. Comandamentul va mai reprezenta şi o demonstraţie intangibil reală de adaptare NATO la mediul dinamic de securitate cu care ne confruntăm în prezent. România a fost şi rămâne un aliat valoros".

Înfiinţarea acestei structuri NATO de comandă-control se înscrie, alături de activarea Unităţii de Integrare a Forţelor NATO (NFIU-NATO Force Integration Unit) din luna septembrie a acestui an, în măsurile stabilite în Planul de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale, adoptat la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, din 2014.

După desfăşurarea ceremoniei de activare, un detaşament al HQ MND-SE a defilat în cadrul Paradei Militare Naţionale din Piaţa Constituţiei.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 35
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 174
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 153

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,242

Citeşte şi:

Comandantul de grupă explică situaţia tactică
Publicat pe 15.02.2015
În perioada 3-12 februarie, în poligonul de instrucţie "Olteniţa" al Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni" s-au desfăşurat exerciţiile de tip STX şi...
Ridicarea pe catarg a Drapelului naţional în acordurile Imnului naţional
Publicat pe 26.06.2015
Vineri, 26 iunie, a fost înălţat pe catarg Drapelul naţional, simbolul suprem al naţiunii noastre, în Piaţa Tricolorului, situată în faţa Palatului...

Comentarii