Ziua Naţională a României • Parada triumfală din Piaţa Constituţiei

Ziua Naţională este un prilej de bucurie pentru toţi cei care simt româneşte, dar şi de cinstire a memoriei tuturor românilor care şi-au dat viaţa pentru ţară, pentru statul naţional, independent, unitar, român. În urmă cu 97 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale, întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.

1 DECEMBRIE 1918 se înscrie, de-atunci, ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor.

La parada militară organizată în Bucureşti de sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, care şi anul acesta s-a desfăşurat în Piaţa Constituţiei, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, a fost prezent alături de preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, de ministrul apărării naţionale, Mihnea Ioan Motoc, de şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, de ceilalţi şefi ai categoriilor de forţe armate, de reprezentanţii şefilor diferitelor instituţii militare şi civile, la care s-au alăturat un mare număr de veterani de război şi urmaşi ai acestora.

Orchestrele reunite ale Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, Muzicii Militare a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi Muzicii Militare a Brigăzii 1  Mecanizate "ARGEDAVA" au interpretat  Imnul  Naţional  al  României,  ale cărui note au vibrat în mod deosebit în inimile celor prezenţi în Piaţă şi, cu siguranţă, acest fapt nu s-a datorat celor 21 de salve de tun executate de bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul". Poate că evenimentele din ultima perioadă au făcut ca să se producă o schimbare, iar  "Deşteaptă-te române..." să nu mai fie vorbe goale... cântate fără pic de simţire.

Cum deja ne-am obişnuit, dispozitivul de defilare a fost constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi ale Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază. Cu toate acestea, nu putem spune că nu am avut parte şi de elemente de noutate chiar în debutul activităţii când, prin faţa tribunei oficiale, a defilat în premieră un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Din 1996 şi până în prezent, 26 de militari şi-au sacrificat viaţa pentru ţară, iar astăzi, 50 din cei 165 de răniţi au dat onorul de Ziua Naţională a României.

A defilat, de asemenea, în premieră, şi detaşamentul format din militarii Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a Alianţei Nord-Atlantice, structură care va asigura o prezenţă vizibilă şi constantă a NATO în România.

Şi în acest an au participat la marea paradă organizată de Ziua Naţională militari ai armatelor Moldovei, Poloniei, Turciei şi  Statelor Unite ale Americii, iar în premieră au defilat militari ai armatei Bulgariei.

Ar mai fi multe de spus, dar cred că este mai bine să lăsăm imaginile să vorbească.

La mulţi ani, România!

 La mulţi ani, tuturor românilor!

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 922
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,281

ZIUA NATO, la Statul Major al Forțelor Terestre
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 1,788

Citeşte şi:

Parada militară de 1 Decembrie
Publicat pe 01.12.2016
După doi ani de pauză, Parada militară, momentul culminant al sărbătoririi Zilei Naţionale a României, a revenit la Arcul de Triumf, marcând...

Comentarii