Vânătorii de munte din Sfântu Gheorghe au aniversat 75 de ani de existenţă a unităţii

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 06.03.2015

Vânători de munte din Garda de Onoare prezintă onorul ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa

Ceremonia organizată cu prilejul aniversării a 75 de ani de existenţă a Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" s-a desfăşurat vineri, 6 martie, în prezenţa ministrului apărării naţionale, Mircea Duşa. Cu această ocazie, Drapelul de luptă al unităţii a fost decorat cu Ordinul "Virtutea militară" în grad de Cavaler, cu însemn de pace.

La sărbătoarea de suflet a unităţii au fost alături de vânătorii de munte covăsneni: şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte, general de brigadă Marius Giurcă, invitaţi fiind comandanţi ai celorlalte unităţi de vânători de munte din Brigăzile 2 şi 61 Vânători de Munte, cadre militare în rezervă care, de-a lungul timpului, au fost la comanda unităţii ori au lucrat în unitate.

După ce muzica militară a garnizoanei Miercurea-Ciuc a intonat Imnul Naţional al României, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a decorat Drapelul de luptă al batalionului cu Ordinul "Virtutea militară" în grad de Cavaler, cu însemn de pace, după care s-a oficiat slujba religioasă de către un sobor de preoţi în fruntea căruia s-a aflat Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, episcopul Covasnei şi Harghitei. În discursul său, comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia", colonelul Vasile Cristea, a prezentat un scurt istoric al unităţii, rememorând faptele de arme ale vânătorilor de munte care au luptat sub drapelul batalionului în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi activităţile desfăşurate ulterior de către vânătorii de munte covăsneni după încetarea războiului şi până în prezent, evidenţiind faptul că, în perioada anilor '89-'92, batalionul a reprezentat un important factor de stabilitate în zonă. A fost, de asemenea, amintită participarea militarilor din batalion la procesul de stabilizare a Afganistanului, în cadrul diferitelor misiuni executate sub egida NATO.

Militari din Batalionul 22 Vânători de Munte vor participa la misiunea "Resolute Support"

În discursul său, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a apreciat modul în care vânătorii de munte covăsneni se instruiesc şi şi-au îndeplinit misiunile primite fie în teatrul de operaţii, fie în cadrul exerciţiilor naţionale şi multinaţionale la care au luat parte. "Acest batalion a fost foarte apreciat în timp pentru ceea ce a făcut în perioada 1940-1945, vitejia vânătorilor de munte fiind recunoscută de istorie pentru că au participat la luptele pentru eliberarea Ardealului, la luptele pentru eliberarea Ungariei şi a Cehoslovaciei. (...) După 1990 şi, mai ales după anul 2004, când am intrat în NATO, unitatea sau militari din cadrul Batalionului 22 Vânători de Munte au participat la nenumărate misiuni, atât interne cât şi externe. Militari din batalionul dumneavoastră au participat la misiuni în teatrele de operaţii, fie că este vorba de Afganistan, Irak ori alte misiuni NATO, UE sau ONU, de aceea vă anunţ astăzi, la Sfântu Gheorghe, că apreciind activitatea şi profesionalismul dumneavoastră – a militarilor de astăzi şi de ieri – militarii din Brigada 61 Vânători de Munte, împreună cu cei din Brigada 81 Mecanizată vor participa la o nouă misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, în cadrul misiunii «Resolute Support»". În încheierea discursului, ministrul Mircea Duşa a apreciat că vânătorii de munte sunt militari deosebiţi, constituie trupele de elită ale armatei române şi sunt pregătiţi să facă faţă oricărei misiuni, atât pentru apărarea graniţelor ţării, cât şi în misiuni externe, alături de partenerii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană.

După încheierea discursului, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a oferit câte o floare doamnelor şi domnişoarelor din batalion şi celor aflate în asistenţă, după care comandantul unităţii a oferit materiale comemorative oficialităţilor prezente la ceremonia organizată cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea unităţii. Defilarea care a încheiat suita activităţilor organizate la Sfântu Gheorghe a avut un caracter inedit prin prezenţa companiei hipo, întrucât vânătorii de munte covăsneni sunt singurii care mai au cai în efectivul unităţii.

Aprecieri din partea şefului Statului Major al Forţelor Terestre

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Dumitru Scarlat, îi cunoaşte foarte bine pe militarii din  Batalionul 22 Vânători de Munte, pe care i-a avut în subordine şi când a fost comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina". "Sunt onorat de faptul că sunt alături de ei la aniversarea celor 75 de ani de la înfiinţarea unităţii – a declarat, pentru "Revista Forţelor Terestre", generalul-maior Dumitru Scarlat. Îi cunosc pentru că, în calitate de comandant al Diviziei 4 Infanterie «Gemina», am lucrat îndeaproape cu unitatea şi ştiu că aici personalul este foarte bine pregătit, sunt oameni serioşi, cu responsabilitate extraordinară, care îşi pregătesc de fiecare dată cu minuţiozitate fiecare misiune. I-am văzut atât în cazarmă, cât şi în poligoanele de instrucţie sau la munte şi-i apreciez foarte mult. La ceas aniversar, vreau să le mulţumesc pentru efortul pe care-l fac pentru a-şi face datoria faţă de ţară, să le urez succes şi numai misiuni îndeplinite. La mulţi ani Batalionului 22 Vânători de Munte «Cireşoaia»!".

* * *

Cu 75 de ani în urmă, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Batalionul 3 Vânători de Munte Marş de la Abrud se transforma în Batalionul 22 Vânători de Munte. În urma Dictatului de la Viena, unitatea a trebuit să-şi părăsească poziţiile din Ardeal şi să-şi reorganizeze dispozitivul în zona munţilor Pădurea Craiului – Gilău. Doi ani mai târziu, batalionul pleca pe frontul de est, unde a desfăşurat ample operaţii militare în Caucaz şi Crimeea, fiind printre ultimele unităţi care au ieşit din "cursa" Crimeii.

Începând cu 31 august 1944, batalionul pleacă pe front în campania  pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei, în acţiuni de luptă pe teritoriul Ungariei (octombrie – decembrie 1944) şi pe teritoriul Cehoslovaciei (ianuarie – mai 1945). La o lună după încheierea războiului, unitatea începe deplasarea spre ţară în garnizoana Turda. În această cazarmă batalionul primeşte Instrucţiuni speciale nr.50.200 ale Marelui Stat Major, prin care se ordonă desfiinţarea sa pe 10 iunie 1946, cu lichidarea administrativă până la 15 iulie 1946. În ziua de 6 iulie 1961 batalionul se desfiinţează ca structură, însă patru ani mai târziu, pe 15 mai 1965, conform  Ordinului Marelui Stat Major nr.C.L. 00362 din 27.03.1965, în cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte ia fiinţă Batalionul 22 Vânători de Munte, dislocat în garnizoana Sfântu Gheorghe.

De-a lungul existenţei sale, unitatea a fost vizitată de miniştrii apărării naţionale în anii 1967, 2000, 2001, 2006 şi de numeroase delegaţii din ţară şi din străinătate. Cu aceste ocazii, comandamentul batalionului a organizat şi a prezentat exerciţii demonstrative şi practic-aplicative la toate categoriile de pregătire, valorificându-se la cote superioare de calitate şi eficienţă particularităţile terenului muntos. Aceste activităţi au fost apreciate cu calificative maxime, batalionul  devenind una din cele mai bune unităţi de vânători de munte din armată. Militarii unităţii s-au remarcat cu ocazia concursurilor aplicativ-militare şi sportive, unde au obţinut în permanenţă locuri fruntaşe. De asemenea, unitatea a avut reprezentanţi în loturile armatei române, în întreceri militare internaţionale desfăşurate în Germania, Elveţia, Austria, Ungaria, situându-se, de fiecare dată, pe primele poziţii. În anii 2000 şi 2002, un ofiţer din batalion a absolvit cursurile de specializare în munţi înalţi, de iarnă şi de vară, organizate de cea mai renumită şcoală de alpinism şi schi din lume: Ecole Militaire de Haute Montagne din Chamonix, Franţa.

Începând cu anul 2003, foarte mulţi militari din batalion au participat în cadrul unor comandamente, detaşamente sau unităţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan şi Balcani. Indiferent de misiunile la care au participat (ANA Training, ENDURING FREEDOM) – Afganistan, ISAF – Afganistan, Task Force Zabul – Afganistan, Forţa de protecţie a misiunii ONU – Irak, KFOR – Kosovo sau în cadrul batalioanelor de manevră – Afganistan), militarii batalionului şi-au îndeplinit cu conştiinciozitate şi profesionalism sarcinile primite, sporind prestigiul batalionului şi al vânătorilor de munte. În perioada ianuarie-august 2013, o companie formată preponderent din militari ai batalionului a fost dislocată în cadrul Batalionului 2 Manevră în teatrul de operaţii din Afganistan, având ca misiuni principale asigurarea securităţii unei zone din provincia Zabul,  asigurarea libertăţii de mişcare pe principala comunicaţie – Autostrada A1 (HWY 1) – asigurarea legitimităţii Guvernului Republicii Islamice Afganistan (GIROA) şi predarea autorităţii şi a zonelor de responsabilitate către forţele de securitate afgane (ANSF).

 

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 43
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 181
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 156

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,242

Citeşte şi:

În perioada 26 ianuarie – 6 februarie, militarii companiei de instrucţie din cadrul Batalionului 26 Vânători de Munte, din garnizoana Brad, au...

Comentarii