Batalionul 24 Vânători de Munte, trei sferturi de veac de istorie

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, salută Drapelul de luptă al Batalionului 24 Vânători de Munte

Vineri, 6 martie, în garnizoana Miercurea- Ciuc s-a desfăşurat ceremonia militară şi religioasă organizată cu ocazia aniversării a 75 de ani de existenţă şi istorie tumultoasă a Batalionului 24 Vânători de Munte "General Gheorghe Avramescu".

La eveniment a participat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, şeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, şeful de stat major al Diviziei 4 Infanterie "Gemina", comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", general de brigadă Marius Giurcă, foştii comandanţi ai Batalionului 24 Vânători de Munte, prefectul judeţului Harghita, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, comandanţi de unităţi, şefi ai instituţiilor din garnizoană, cadre militare  în activitate, în rezervă sau în retragere, familii ale militarilor, mass-media locală şi centrală, invitaţi.

După primirea raportului de către ministrul apărării naţionale, s-au trecut în revistă Drapelul de luptă, steagul de identificare şi efectivele Batalionului 24 Vânători de Munte, s-a intonat Imnul Naţional al României, apoi ministrul Mircea Duşa a decorat Drapelul de luptă al Batalionului 24 Vânători de Munte cu "Emblema de Onoare a Armatei României". Un sobor de preoţi a oficiat serviciul religios.

Au luat cuvântul: comandantul Batalionului 24 Vânători de Munte, colonel Costel Pomană, prefectul judeţului Harghita, Andrei Jean Adrian, şi ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa.

"Sunt emoţionat pentru că în urmă cu câteva zeci de ani, pe acest platou, eram avansat la gradul de locotenent. Şi nu mă gândeam atunci că o să ajung să decorez Drapelul de luptă al batalionului sau al Unităţii Militare 01079, unitate în care mi-am satisfăcut stagiul militar. De aceea, emoţia este mare pentru mine şi apreciez în mod deosebit activitatea militarilor din cadrul batalionului, a comandanţilor care, în această zonă frumoasă a judeţului Harghita, îşi îndeplinesc misiunile, acelea de pregătire şi instruire pentru îndeplinirea obiectivelor constituţionale şi legale, care sunt puse în faţa armatei române".

În continuarea discursului său, ministrul apărării naţionale a mulţumit tuturor generalilor prezenţi, ofiţerilor şi subofiţerilor care, de-a lungul timpului, s-au instruit, s-au format sau au comandat această unitate. Batalionul de vânători de munte de la Miercurea-Ciuc şi, ulterior, brigada de vânători de munte au fost şi sunt un factor de stabilitate şi de echilibru în această zonă.

"Tocmai ca o apreciere a activităţii dumneavoastră, a militarilor Batalionului 24 Vânători de Munte, am decorat Drapelul de luptă cu cea mai înaltă distincţie a Ministerului Apărării Naţionale".

Un moment emoţionant l-a constituit oferirea florilor – simbolul primăverii – de către domnul Mircea Duşa, tuturor doamnelor şi domnişoarelor prezente la activitate.

S-a interpretat vocal şi instrumental "Imnul Vânătorilor de Munte" – varianta veche, ce datează din anul 1916 – după care comandantul batalionului a înmânat oficialităţilor simboluri omagiale cu însemnele heraldice ale unităţii. A urmat defilarea efectivelor şi tehnicii militare din dotare, încheiată cu prezentarea muzicii militare.

Sărbătoarea vânătorilor de munte ciucani a continuat cu vizionarea filmului documentar "Batalionul 24 Vânători de Munte  «General Gheorghe Avramescu» – 75 de ani de istorie" şi prezentarea volumelor omagiale "Enciclopedia vânătorilor de munte, elită a armatei României" şi "Elita spaţiului alpin românesc", constituind cel mai bun prilej de readucere aminte a tradiţiilor armei şi batalionului, un moment emoţionant de revedere cu foştii colegi, militari în activitate sau în rezervă, cei care au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea şi ascensiunea, ca armă de elită, a vânătorilor de munte în Armata României.

Trebuie apreciat întregul colectiv de cadre al Batalionului 24 Vânători  de  Munte, organizatorii acestei activităţi de suflet, pentru efortul depus şi pentru că au reuşit să transmită, deopotrivă înaintaşilor şi generaţiilor viitoare, ideea de tradiţie şi continuitate a armei vânătorilor de munte, asigurându-ne că mereu vor fi la înălţimea piscurilor alpine.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor - Bucureşti
1 Decembrie – sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 04.12.2023
Afişări: 35
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 174
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 153

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,242

Citeşte şi:

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, 1 Iunie, personalul comandamentului Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" din...
În perioada 26 ianuarie – 6 februarie, militarii companiei de instrucţie din cadrul Batalionului 26 Vânători de Munte, din garnizoana Brad, au...

Comentarii