Cantemiriştii serbează Ziua Unirii Principatelor Române

Corul Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" a cântat "Hora Unirii" iar cadrele militare, profesorii, personalul civil contractual şi elevii s-au prins în horă

Duminică, 24 Ianuarie, se împlinesc 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, moment crucial în istoria poporului român.

Pentru a înţelege mai bine semnificaţia istorică a evenimentelor, elevii din Colegiul Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" au luat parte la o serie de activităţi dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, act de mare însemnătate în istoria ţării, care a deschis calea modernizării, prin dubla alegere ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza: al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, şi al Ţării Româneşti, la 24 ianuarie 1859.

Începând cu vizitarea expoziţiei de carte deschisă la Centrul de Documentare-Informare, sub genericul "24 Ianuarie – Unirea Principatelor Române", şi a panoului cu date şi fotografii cu privire la anul 1859, postat în Pavilionul Învăţământ, cantemiriştii şi-au îndreptat atenţia asupra unui moment de o importanţă aparte pentru istoria noastră. De asemenea, la orele de istorie le-a fost prezentată elevilor însemnătatea acestei zile, printr-o sinteză a evenimentelor care au dus la realizarea dezideratului de veacuri al românilor: Unirea.

Seria manifestărilor a continuat vineri, 22 ianuarie, pe platoul instituţiei. În prezenţa liceenilor în uniformă şi a personalului colegiului, elevul caporal Constantin Mateescu a prezentat contextul istoric care a prilejuit înfăptuirea "Unirii celei Mici" din anul 1859. De asemenea, directorul-adjunct al instituţiei, profesor de istorie dr. Aurel-Constantin Soare, a marcat importanţa marelui eveniment printr-un discurs: "24 Ianuarie este momentul pornirii luptei pentru făurirea unui organism politic al tuturor românilor. Cuza este model de construcţie statală, Cuza este flacără a românismului, Cuza este simbol  pentru redeşteptarea românismului. Ziua aceasta va rămâne în istoria veşnică a acestui neam ca o clipă a descătuşării forţelor naţionale din zăgazurile ignoranţei, asupririi şi dezrădăcinării. «VIVAT, CRESCAT, FLOREAT ROMÂNIA!»" – a spus în încheierea discursului domnul prof. dr. Aurel-Constantin Soare.

În final, corul colegiului a interpretat Hora Unirii, pe versurile lui Vasile Alecsandri, în timp ce elevii, cadrele militare, profesorii şi personalul civil contractual şi-au îngemănat mâinile pentru a se prinde într-o horă a unităţii, a bucuriei şi a armoniei.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a românilor
Publicat pe: 01.12.2022
Afişări: 83
25 Octombrie - Ziua Armatei României
25 Octombrie - Ziua Armatei României
Publicat pe: 25.10.2022
Afişări: 109

25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 1,185
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 1,551

ZIUA NATO, la Statul Major al Forțelor Terestre
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 2,078

Citeşte şi:

Performer la geografie
Publicat pe 09.03.2017
Atunci când pasiunea se îmbină armonios cu munca, rezultatele nu contenesc să apară într-un spaţiu care cere studiu aprofundat, intuiţie,...

Comentarii