Autoevaluarea Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare

Luni, 15 februarie, la sediul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare din Clinceni, în prezenţa secretarului de stat pentru armamente, Gabriel Beniamin Leş, a avut loc activitatea de autoevaluare a structurii în anul 2015.

Comandantul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, colonelul dr. ing.  Mihail-Liviu Coşereanu, a prezentat - pe scurt - principalele aspecte rezultate  în urma activităţilor de cercetare desfăşurate de militarii din subordine în anul 2015.

Discuţiile purtate au dus la concluzia că au fost îndeplinire toate sarcinile primite de la beneficiarii Ministerului Apărării Naţionale. Acest lucru poate fi evidenţiat şi de recepţiile pozitive care au avut loc la finalul anului şi la care beneficiarii nu au avut obiecţii şi nu au constatat aspecte negative privind cerinţele produselor. Sunt foarte multe proiecte care s-au derulat  anul trecut. “Modernizarea paraşutei standard pe care Statul Major al Forţelor Terestre a început să o achiziţioneze este unul dintre acestea – a ţinut să precizeze  colonelul dr. ing.  Liviu Coşereanu. O altă activitate care trebuie menţionată o reprezintă testările făcute la echipamentele de monitorizare a traiectoriei rachetelor din dotarea Statului Major al Forţelor Aeriene. Pentru zona maritimă s-au obţinut rezultate bune în dezvoltarea de echipamente ce urmează să fie implementate pe un mini-submarin. În zona armamentelor trebuie amintite testările care au fost făcute la acţiunea RPG-urilor asupra mijloacelor blindate, soldate cu rezultate pozitive. Pe componenta CBRN s-au reconfirmat modalităţile şi demonstratoarele în vederea dezvoltării ulterioare de arme termobarice, iar pe partea de comunicaţii s-au finalizat toate testele mecano-climatice şi tempest privind realizarea criptorului IP, care sperăm că va intra anul acesta în dotarea Ministerului Apărării Naţionale.”

În privinţa numărului specialiştilor, a fost o perioadă în care nu am stat foarte bine din cauza imposibilităţii atragerii personalului civil în sistem, fapt care a dus la îngreunarea procesului de cercetare. Problema a început să se rezolve odată cu deblocarea funcţiilor libere. “Sperăm ca în viitorul apropiat să reuşim încadrarea acestor funcţii. Şi tot din acest punct de vedere, avem un sentiment de amărăciune, fiindcă mai există cercetători care îşi găsesc locuri de muncă în alte structuri, cu toate că şi aici sunt funcţii atractive, iar mediul în care îşi desfăşoară activitatea este unul academic" – a mai adăugat colonelul Mihail-Liviu Coşereanu.

Bugetul alocat pentru proiectele anului 2015 a fost unul mulţumitor. Dacă ar fi fost mai mare, rezultatele ar fi putut fi mai bune, iar amploarea proiectelor ar fi fost alta.

“Activitatea  Agenţiei de Cercetare şi Tehnologii Militare pe anul 2015 este una per ansamblu pozitivă – a declarat, la final, secretarul de stat pentru armamente, Gabriel Beniamin Leş. Cu toate acestea, sunt anumite aspecte care trebuie avute în vedere pentru îmbunătăţirea activităţii. Mă refer aici la problemele de personal, care trebuie rezolvate cât mai repede cu putinţă. În acest sens, intenţionăm să atragem cercetători tineri, care doresc să lucreze în acest domeniu. În acelaşi timp, sunt anumite proiecte din  cercetarea din anul 2015 care încă nu şi-au găsit finalizare în producţia de serie, în industria naţională de apărare. Acesta este un aspect care nu ţine numai de Agenţie, iar aici trebuie implicat Departamentul pentru Armamente, precum şi industria naţională de apărare. Sunt aspecte pe care le avem în vedere şi încercăm să le abordăm în acest an într-o altă manieră. Am convingerea că Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare va deveni un actor din ce în ce mai important în furnizarea soluţiilor tehnologice şi a cunoştinţelor necesare pentru a dezvolta cele mai potrivite capabilităţi militare ale Ministerului Apărării Naţionale.”

Pentru conturarea unei imagini cât mai realiste, la sfârşitul activităţii, secretarul de stat pentru armamente, Gabriel Beniamin Leş, împreună cu reprezentanţii principalilor beneficiari din Ministerul Apărării Naţionale au vizitat o parte din laboratoarele  Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, iar specialiştii le-au prezentat principalele rezultate ale procesului de cercetare ştiinţifică.

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole

Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 568

ZIUA NATO, la Statul Major al Forțelor Terestre
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 1,064
Deschidere BSDA
Cea mai mare expoziţie de tehnică militară din estul Europei
Publicat pe: 17.05.2018
Afişări: 1,194

24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române
Publicat pe: 23.01.2018
Afişări: 1,548

Citeşte şi:

Noul costum de luptă creat de specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare
Publicat pe 07.03.2015
Specialiştii Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) lucrează la un nou proiect ce vizează un costum de luptă care să...
Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) a organizat miercuri, 11 martie, la sediul instituţiei, o demonstraţie cu un model...

Comentarii