Ziua Brâncuşi, pentru prima dată sărbătoare naţională în România

Participanţii la ceremonie au plecat în pelerinaj, pe Calea Eroilor, de la "Coloana Fără de Sfârşit", la "Masa Tăcerii"

Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, a fost sărbătorit vineri, 19 februarie, prin manifestări organizate în ţară şi în străinătate.

Artistul s-a născut pe 19 februarie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj, iar ziua de naştere a sculptorului român a fost declarată, potrivit Legii nr. 305/2015, sărbătoare naţională. Evenimentele dedicate cu acest prilej au avut loc la Târgu Jiu, unde se găsesc unele dintre cele mai cunoscute sculpturi ale sale.

Ziua Brâncuşi, o premieră în România

Cu această ocazie, în Parcul Coloanei Fără Sfârşit – parte a ansamblului monumental "Calea Sufletelor Eroilor" – oficialităţile municipale şi judeţene, împreună cu Oficiul Naţional "Cultul Eroilor" au organizat o ceremonie militară şi religioasă, dedicată evocării şi pomenirii celui care a dorit să imortalizeze în timp sacrificiul eroilor din Primul Război Mondial. Comandantul garnizoanei Târgu Jiu, colonelul Marin Bran, a descris principalele momente ale evenimentului: "Ceremonia militară şi religioasă a fost organizată împreună cu Oficiul Naţional «Cultul Eroilor» şi a debutat la «Coloana Infinitului», după care s-a plecat în pelerinaj pe Calea Eroilor până la «Poarta Sărutului» şi, după aceea, la «Masa Tăcerii». La această activitate au participat şi 18 elevi de la Colegiul Naţional Militar «Mihai Viteazul» din Alba Iulia, împreună cu veteranii de război din judeţul Gorj, conduşi de preşedintele asociaţiei judeţene, general-maior (rtr.) Constantin Ispas, şi de general (rtr.) Alexandru Ţundrea, în vârstă de 105 ani. Au fost prezenţi, de asemenea, oficialităţi locale, elevi de la Liceul Energetic şi peste 1000 de persoane din Târgu Jiu şi împrejurimi. A fost ceva deosebit, mai ales că «Ziua Brâncuşi» este o premieră în România".

Aprecierea nemărginită a operelor lui Brâncuşi a fost dovedită prin prezenţa unui număr mare de oameni de toate vârstele, printre care şi veteranul de război Alexandru Ţundrea, care a împlinit în luna decembrie vârsta de 105 ani. Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Gorj, general-maior (rtr.) Constantin Ispas, declara pentru emisiunea "Uniţi sub tricolor": "Apreciez în mod deosebit că veteranii de război au fost invitaţi la acestă ceremonie. Faptul că a venit şi ministrul secretar de stat care, într-un fel, răspunde şi de veteranii de război, ne-a onorat în mod cu totul deosebit pentru că, din 24.000 de veterani de război câţi am fost iniţial, acum mai suntem, bărbaţi, doar 112. Dintre aceştia, 7 au vârsta peste 100 de ani şi, de curând, generalul (rtr.) Alexandru Ţundrea a împlinit vârsta de 105 ani. Din cauza vârstei, ne deplasăm cu greutate şi este dificil să ne mai putem vedea unii cu ceilalţi. Eu sunt la vârsta de 97 de ani, încă mă mai pot deplasa şi-i reprezint pe ceilalţi camarazi ai mei".

Constantin Brâncuşi, dincolo de opera artistică

Din partea Ministerului Apărării Naţionale a fost prezentă la manifestări secretarul de stat Otilia Sava care, în discursul său a scos în evidenţă legătura dintre operele marelui artist Constantin Brâncuşi, armată şi eroii neamului. Între anii 1902-1903, artistul a efectuat stagiul militar în Craiova, la Regimentul 26 Infanterie "Rovine". Singurul monument public al lui Brâncuşi din Bucureşti îl reprezintă bustul generalului medic Carol Davila, realizat în anul 1903 şi instalat în anul 1912, în curtea Spitalului Militar. În perioada Primului Război Mondial, la 20 august 1914, artistul şi-a oferit atelierul din Paris Societăţii de Cruce Roşie. A iniţiat, de asemenea, o colectă publică de strângere a materialelor de lână pentru confecţionarea diverselor articole de îmbrăcăminte necesară soldaţilor aflaţi pe front în 1915, iar în 28 decembrie acelaşi an, a participat la o expoziţie cu tombolă în beneficiul artiştilor polonezi, victime ale războiului. Nu în ultimul rând, a ajutat la amenajarea unei locuinţe pentru refugiaţii de război la Chaussée, ocazie cu care şi-a fracturat piciorul. Cu umorul umbrit de conştiinţa tristă a sutelor de mii de vieţi răpite de război în floarea vieţii, artistul a socotit acest accident un prinos la marea suferinţă umană a războiului. "De altfel, Brâncuşi a încercat un sentiment de amărăciune din cauza faptului că, în ciuda repetatelor prezentări în faţa comisiei de încorporare din Paris, a fost găsit «inapt de front» şi a primit un certificat de scutire definitivă de serviciul militar."

"După cum vedem, Brâncuşi nu a fost doar un artist genial, ci şi un mare patriot, având o dragoste uriaşă faţă de eroii neamului – concluziona secretarul de stat Otilia Sava. Aşa începe frumoasa poveste brâncuşiană, cea a imortalizării eroismului bravilor ostaşi români căzuţi în Primul Război Mondial. Astfel, între 1920 şi 1930, Brâncuşi a încercat, în câteva rânduri, să-şi pună puterea de creaţie în slujba ridicării, în ţara sa natală, a unui monument dedicat eroilor căzuţi în luptele din Marele Război. Din cauza unor piedici de ordin birocratic, tentativele demarate în acest sens la Peştişani – 1920, Sibiu – 1928 şi Bucureşti – 1930 s-au soldat cu tot atâtea eşecuri. Abia în anul 1934, la sugestia preşedintei Ligii Naţionale a Femeilor din Gorj, Aretia Tătărăscu – soţia premierului în funcţie la acea dată, Gheorghe Tătărăscu, Brâncuşi a obţinut sprijinul autorităţilor oraşului Târgu Jiu pentru ridicarea pe teritoriul acestei vechi urbe a unui ansamblu monumental pentru eroii de sub pământul Gorjului. Aş vrea să vă spun că numele Brâncuşi a fost purtat mai departe în Panteonul eroismului românesc de către un nepot de văr al artistului, Grigore Brâncuşi, ceea ce reprezintă încă o mărturie a legăturii spirituale a sculptorului român cu armata. Copil de ţăran, din comuna Peştişani, Grigore Brâncuşi a lăsat în urmă amintirea unui caracter puternic şi curajos, a unui patriot român care s-a evidenţiat în rândurile armatei române ca ofiţer de stat major cu gradul de căpitan în Regimentul 4 Grăniceri din Deva, unitate cu care a participat la campaniile din est şi din vest ale celui de-al Doilea Război Mondial."

Distincţii pentru descendenţii artistului

La finalul alocuţiunii sale, ministrul secretar de stat Otilia Sava a înmânat distincţii nepoţilor şi strănepoţilor artistului, precum şi veteranilor de război prezenţi la eveniment.

De la "Coloana Infinitului", participanţii la eveniment au plecat într-un pelerinaj pe Calea Eroilor, arteră care uneşte toate marile creaţii ale sculptorului gorjean: "Poarta Sărutului", "Aleea Scaunelor" şi "Masa Tăcerii". Au fost depuse flori la toate operele sale,  iar la "Masa Tăcerii" a avut loc o întâlnire între generaţii, la care au participat elevi gorjeni, elevii Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia, veterani de război şi reprezentanţi ai asociaţiilor veteranilor de război.

Încheiem cu un gând al lui Constantin Brâncuşi, care cuprinde esenţa vieţii şi creaţiei sale: "În timpul copilăriei, am dormit în pat. În timpul adolescenţei, am aşteptat la uşă. În timpul maturităţii, am zburat înspre ceruri! Eu nu am căutat, în toată viaţa mea, decât esenţa zborului! Zborul – ce fericire! Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut, dar toată lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii".

La 16 martie 1957, Constantin Brâncuşi s-a stins din viaţă. A fost ales postum membru al Academiei Române.

Mulţumim redacţiei emisiunii "Uniţi sub tricolor"/ Radio Timişoara, pentru amabilitatea de a ne pune materialul la dispoziţie.

Citiţi şi inteviul cu muzeograful-cercetător Dona Lemy, publicat de AGERPES »» http://goo.gl/ALn9FR

Împarte cu prietenii tăi:

Ultimele articole


25 OCTOMBRIE – ZIUA ARMATEI
Publicat pe: 28.10.2020
Afişări: 237
Brigada 81 Mecanizată - Bistrița
Instrucția - gata pentru un nou start
Publicat pe: 14.01.2020
Afişări: 810

ZIUA NATO, la Statul Major al Forțelor Terestre
Publicat pe: 08.04.2019
Afişări: 1,304
Deschidere BSDA
Cea mai mare expoziţie de tehnică militară din estul Europei
Publicat pe: 17.05.2018
Afişări: 1,386

Citeşte şi:

Cimitirul de onoare al eroilor români și germani din Primul Război Mondial - Municipiul Roman, județul Neamț
Publicat pe 28.05.2020
„Neamul este etern prin cultul eroilor”. (Nicolae Iorga) După încheierea războiului pentru întregire statală şi eliberare naţională (1916-1919), pe...

Comentarii