Pasiunea de a reprezenta lumea în alb şi negru

Pasiunea de a reprezenta lumea în alb şi negru

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 23.04.2016

Sublocotenentul Alexandru Helerea, comandant de secţie în Batalionul 184 Apărare Antiaeriană "Timiş"

Sunt oameni care au talentul de a reda şi a reinterpreta lumea fie cu ajutorul penelului, fie cu ajutorul peniţei pentru tuş ori a creionului cu grafit, fie, mai nou, cu creionul electronic pe pad-ul staţiei grafice. Sublocotenentul Alexandru Helerea, din Batalionul 184 Apărare Antiaeriană "Timiş", a ales să redea lumea înconjurătoare în alb şi negru, cu umbre haşurate în tuş.

La întâlnirea cu Alexandru Helerea puteam spune precum cerbul din povestea "Harap Alb": "De nume ţi-am auzit, dar de văzut, nu te-am văzut!". Pentru că aflasem cu ceva timp înainte că, la Timişoara, este un tânăr ofiţer pe care-l pasionează desenul şi aveam în plan ca la ediţia din acest an a Festivalului Formaţiilor de Teatru Amator din Armată "Art arm" să-l provoc la o discuţie despre acest talent al său, de a reprezenta lumea în linii şi umbre. Soarta a făcut însă ca drumul la Timişoara să nu mai fie necesar, fiindcă alături de caricaturile lui Cristi Vecerdea – Criv şi-a expus şi el lucrările de grafică. Aşa am aflat că talentul său este... ×2, pentru că are un frate geamăn cu aceeaşi pasiune ca şi el.

Alexandru spune că desenează de la vârsta de 4 ani, când tatăl său, cadru militar, a venit acasă cu o planşă realizată de el, pe care era desenat un pistol în cele mai mici detalii. "Atunci l-am întrebat cum a făcut-o, el ne-a dat – mie şi fratelui meu geamăn – unele detalii, iar noi, mici fiind, ne-am punctat planşa şi am încercat s-o reproducem. Aceştia au fost primii noştri paşi în desen".

Timpul a trecut şi subiectele abordate au fost dintre cele mai diverse. În ultima vreme a încercat să surprindă aspecte din viaţa militarilor şi cel mai mare impact l-a avut desenul pe care i l-a făcut lui Max, câinele erou. "De-a lungul timpului, am căutat să surprind momente cât mai diverse: aspecte din natură, acţiune, prim-planuri la arme şi maşini..., am o paletă foarte largă de subiecte pentru desen."

Desenul şi grafica sunt genurile artei plastice prin care se poate exprima cel mai bine, iar de curând a trecut la "next level", la arta digitală. Aplicaţiile folosite sunt Illustrator, Photoshop sau 3D Studio Max. Face scurte animaţii şi încearcă să se perfecţioneze în montajul de film. "Îmi place mai mult arta digitală, pentru că oferă mai multe posibilităţi de expresie şi este, cumva, cu un pas în viitor. Cu arta digitală poţi da o altă viaţă desenului realizat în creion sau tuş, poţi lucra «hibrid», folosind culori aprinse. Practic, prin digital ţi se deschide un alt univers. Plus că în virtual vizibilitatea este mult mai mare faţă de galeriile tradiţionale."