Soldatul Marius Buşcă, sportiv de performanţă la 35 de ani

Soldatul Marius Buşcă, sportiv de performanţă la 35 de ani

Marius Buşcă şi maiorul Udrea Luigi, ofiţerul cu pregătirea fizică la comandamentul Brigăzii 2 Infanterie, pe pista stadionului "Ion Oblemenco"

Soldatul Marius Buşcă continuă să impresioneze prin longevitatea sa în atletism. Dacă până la împlinirea vârstei de 35 ani a concurat la Campionatul Naţional de Seniori,  iată că acum, după ce a trecut pragul celor 35 de ani, a câştigat primele sale titluri naţionale la masters (veterani), la probele de 1.500 şi 3.000 de metri. Această clasare îi asigură participarea săptămâna viitoare la competiţia continentală rezervată veteranilor, care va avea loc în Polonia.

I-am găsit pe Marius Buşcă şi pe maiorul Udrea Luigi, ofiţerul cu pregătirea fizică la Comandamentul Brigăzii 2 Infanterie, pe pista stadionului "Ion Oblemenco", unde îşi desfăşurau intens antrenamentele.

Marius, ai o activitate specială, dacă o putem numi  aşa,  eşti un alergător de cursă lungă, care  practică atletismul.
— Da, pot spune că aşa este, sunt alergător de cursă lungă deoarece alerg în probe de la 800 de metri, până la semimaraton (800 m, 1.500 m, 3.000 m, 5.000 m si 10.000 m), în funcţie de cele  două calendare sportive: calendarul Federaţiei Române de Atletism şi calendarul militar sportiv.

Săptămâna trecută  îmi spuneai că vei participa la o competiţie nouă pentru tine?
— Am onoarea, cinstea şi mândria de a fi militar, dar am şi un vis de-al meu de a participa la un concurs de master (veterani) la 3.000 de metri, la Campionatul European de Atletism în Sală, pe 23 martie 2015. Pentru acest concurs mă pregătesc de anul trecut, vreau să particip şi să mă clasez în primii cinci sportivi, dacă s-ar putea pe locurile 2-3, nu zic locul 1, deoarece în documentarea mea este un spaniol care a obţinut timpi mai buni faţă de sportivii români de la seniori, adică până la 35 de ani.

Mai participă  şi alţi sportivi din România?
— Da, o să fim un grup de 25 de atleţi din categoria master (veterani) peste 35 de ani, până la 80 de ani.

Ai mai participat la un asemenea concurs?
— Da, anul trecut în toamnă la Campionatul European de Atletism de Seniori, dar este pentru prima dată când particip la veterani, eu împlinind vârsta de  35 de ani.

Cunoşti timpii scoşi de viitorii adversari?
— De trei luni urmăresc timpii pe reţelele de socializare şi pe starlisturile de atletism. La proba mea, de 3.000 metri, participă 21 de atleţi, 13 polonezi şi 8 străini, 2 francezi, 2 olandezi, 3 spanioli şi eu, lucru reieşit în urma plăţii taxelor de participare.

Cât timp trebuie alocat pentru a te antrena pentru concurs?
— Ideal trebuie să fie continuitate,  zilnic trebuie alergat un antrenament sau două; iarna fiind ziua mai scurtă, am un antrenament. Spre exemplu, într-o săptămână el poate fi structurat astfel: luni, 14-15 km deplasare în teren variat, a doua zi (marţi), 14-16 km constant, a treia zi, acelaşi număr de km dar în repetări, adică din bucăţi, pe un stadion sau parc unde se poate măsura distanţa. A patra zi, 10-12 km de revenire, vineri, alergare în teren variat, sâmbătă, din nou antrenament tare, urmând ca duminică să se realizeze alergare de plăcere.

Există şi alergare de plăcere?
— Bineînţeles că există deoarece, dacă nu ar fi aşa, nu ai putea să faci sport de performanţă.

Înainte de a încheia dialogul cu tine, vreau să îţi urez succes, să te clasezi în primii trei sportivi la concursul din Polonia, şi aş dori pentru cititori să transmiţi un îndemn pentru a face mişcare.
— Mulţumesc mult pentru încurajări. Recomand mişcarea, sportul, pentru că înseamnă sănătate, iar pe tineri îi îndemn să opteze pentru o carieră militară, le pot spune că este o mândrie şi o onoare să poţi să-ţi aperi ţara, iar pe această cale mulţumesc conducerii Brigăzii 2 Infanterie "Rovine" pentru sprijinul acordat, şi în special ofiţerului cu pregătirea fizică, maior Udrea Luigi, pentru ajutorul dat în pregătirea mea.