PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Competiţia paraşutiştilor, "Memorial general-maior Grigore Baştan"
Competiţia paraşutiştilor, "Memorial general-maior Grigore Baştan"

În perioada 6-10 iunie a avut loc, la Buzău, a 29-a ediţie a exerciţiului cu trupe în teren "Memorial general-maior Grigore Baştan" (părintele spiritual al paraşutismului militar românesc), o competiţie aplicativ-militară adresată tuturor militarilor, români sau străini, care execută instrucţie prin paraşutare.
Exerciţiul se desfăşoară sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale, fiind organizat de către Componenta de Operaţii Speciale (COS) din Direcţia Informaţii Militare/ Ministerul Apărării Naţionale, cu sprijinul Centrului de Instruire pentru Operaţii Speciale (CIOS) din Statul Major al Forţelor Terestre, derulându-se în parteneriat cu Fundaţia "General Grigore Baştan" şi Primăria municipiului Buzău, sub egida colaborării, camaraderiei, spiritului de competiţie şi de corp.
"Baştaniada", aşa cum e cunoscut Memorialul în rândul paraşutiştilor, este competiţia militară actuală cu cea mai îndelungată tradiţie. La ediţia din acest an au participat 10 echipe din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, precum şi, în premieră, o echipă din Olanda.
Exerciţiul a fost unul complex şi solicitant, constând, după inserţia prin paraşutare în raion, în parcurgerea unui traseu de circa 45 km şi trecerea prin mai multe probe: aruncarea grenadelor de mână de exerciţiu, traversarea unui raion contaminat NBC, traversarea râului Buzău folosind funicularul, acordarea primului ajutor şi transportul unui rănit pe distanţa de 500 m, dar şi executarea unei trageri de verificare cu pistoale-mitralieră calibrul 7,62 mm, respectiv pistoale calibrul 9 mm.
Dincolo de aceste aspecte oarecum tehnice, Baştaniada reprezintă o provocare pentru toţi participanţii, un efort fizic şi psihic deosebit cărora fiecare în parte, dar şi echipa în ansamblu, trebuie să ştie să le facă faţă. Şi aşa s-a şi întâmplat, în ciuda celor peste 20 de kilograme ale fiecărei raniţe (nesocotind apa şi hrana), a terenului variat şi a orelor (mai multe sau mai puţine, în funcţie de ora de start a fiecărei echipe) de deplasare în condiţii de noapte. Şi nu e deloc de neglijat nici faptul că media de vârstă a unor echipe nu a fost chiar echivalentul titlului unui interminabil serial de televiziune (de exemplu, echipa DCSL-ului, cu peste 40 de ani).
O provocare a fost şi pentru organizatori, pentru asigurarea tuturor condiţiilor specifice unui asemenea exerciţiu fiind nevoie de deloc puţine resurse umane şi materiale, CIOS-ul fiind implicat cu majoritatea personalului, sprijinit şi de militari ai Batalionului 620 Operaţii Speciale; pe întregul traseu au fost dispuse echipe de arbitri şi de sprijin logistic, fie în punctele de desfăşurare a unor probe, fie în cele obligate de trecere, inclusiv în poligon. Mai mult decât atât, oaspeţii străini, echipa olandeză, au fost găzduiţi circa 2 săptămâni, având nevoie şi de o acomodare cu zona, de cunoaşterea armamentului şi a tehnicii de paraşutare din dotarea Armatei României. Astfel, în ansamblu, lucrurile s-au desfăşurat cursiv, fără incidente, ceea ce dă o bună măsură a dăruirii şi priceperii celor care au coordonat şi organizat activitatea.
Nu putem discuta de un astfel de exerciţiu fără a detalia un pic cel mai spectaculos moment al său, anume cel al paraşutărilor. Peste 100 de paraşutişti, militari şi civili, au sărit pe aerodromul Buzău; pe lângă militari, la invitaţia Fundaţiei "General Grigore Baştan" şi a Ministerului Apărării Naţionale, au sărit şi membri ai Aeroclubului României şi a altor asociaţii sportive de profil; o adevărată feerie de forme şi culori pe cerul parţial înnorat al Buzăului, dar mai ales, un regal de măiestrie a Icarilor pe verticală, între care nu au lipsit legendele paraşutismului românesc contemporan, până nu de mult colegii noştri, Ramiro Nicolau şi Ioniţă Florin.
Rezultatele competiţiei nu s-au lăsat mult aşteptate, podiumul fiind ocupat de următoarele echipe: pe locul 1, militarii din Brigada de Informaţii Militare, pe locul 2, cei din Batalionul 620 Operaţii Speciale, iar pe locul 3, spre meritul lor, militarii olandezi.
Echipele batalioanelor de cercetare din cadrul Forţelor Terestre au ocupat locurile 4 (Batalionul 528 Cercetare "Vlad Ţepeş"), 7 (Batalionul 317 Cercetare "Vlădeasa") şi 10 (Batalionul 313 Cercetare "Burebista").
Dintre reprezentanţii acestor structuri, am stat de vorbă cu locotenentul Vasile Marius Mărcuş, şeful echipei Batalionului 317, câştigătoarea de anul trecut a competiţiei. Prezent şi la ediţia precedentă, când a dus cupa la Cluj-Napoca cu echipa din care doar el şi încă un militar reprezintă elementul de continuitate, acesta a povestit cum, din cauza unei accidentări, echipa a rămas la un moment dat fără un om, fiind astfel iniţial întârziată, apoi drastic depunctată. Am apreciat încrederea tânărului ofiţer că, dacă va participa, anul viitor ar putea câştiga din nou.
Sublocotenentul Ioan Andrei Itu, şeful echipei Batalionului 528 Cercetare, deşi la primul său concurs de acest gen, a pornit cu obiectivul de a câştiga locul 1 şi cupa. Cu toate că echipa a ocupat acum locul 4, e un mare pas înainte faţă de anul trecut, când se situase la finalul clasamentului. Mulţumit de organizare şi de caracterul internaţional al competiţiei care, în opinia sa, a ridicat nivelul acesteia, sublocotenentul Itu îşi doreşte să participe şi la următoarea ediţie, fixându-şi acelaşi obiectiv; experienţa participării din acest an îl va ajuta, cu siguranţă, mai ales că – ne permitem o glumă cu mare iz de adevăr – a aflat astfel importanţa unui echipament bun, în special a bocancilor…
Festivitatea de premiere s-a desfăşurat, cum altfel, de Ziua Paraşutiştilor, vineri, 10 iunie. Aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea trupelor de paraşutişti a fost un prilej de sărbătoare atât pentru militarii cu beretă vişinie, cât şi pentru cei adunaţi, în număr destul de mare, în Piaţa Dacia din centrul oraşului Buzău. Aici, în prezenţa participanţilor la competiţie, a organizatorilor, a reprezentanţilor autorităţilor locale şi a mai multor personalităţi din domeniul paraşutismului, au fost decernate premii, diplome, medalii şi, desigur, cupa transmisibilă. O prezenţă inedită la eveniment a constituit-o participarea a doi veterani de război, foşti paraşutişti militari, unul dintre ei şi coleg cu generalul Grigore Baştan, venit special pentru aceste momente din Torino, Italia.
A fost o zi frumoasă, senină, o atmosferă relaxată, plină de bucurie şi voie bună, caracterizată cum nu se poate mai bine de cuvintele şefului echipei olandeze, sergentul-major Kris Stuurman, invitat să ţină un mic discurs cu ocazia premierii: "Venind, am găsit aici camarazi, iar azi, la despărţire, lăsăm în urmă prieteni".