Muzica Militară a garnizoanei Bistriţa – profesionalism recunoscut peste hotare

Muzica Militară a garnizoanei Bistriţa – profesionalism recunoscut peste hotare

Colonel Dragoş ANGHELACHE
Publicat pe 04.07.2016

Ultimul apel al promoţiei 2012-2016 la Colegiul Naţional Militar "Ştefan cel Mare"

Muzica a însoţit dintotdeauna ostaşul, atât în momentele sale de bucurie, cât şi în momentele grele din timpul luptei. Fie că erau incantaţiile vechilor popoare, primitive, fie că erau cântece închinate zeilor, ori mehterânurile turceşti sau, mai târziu, marşurile cimpoierilor scoţieni, toate acestea aveau acelaşi rol: de a îmbărbăta ostaşii pe câmpul de luptă.

Am şansa celui care traversează în timpul vieţii două secole şi, de asemenea, am şansa de a fi prins armata în diferite forme de organizare. Şi îmi amintesc cum, până pe la jumătatea anilor '90, fiecare regiment avea propria formaţie de muzică militară, care era prezentă la raportul de dimineaţă, când se dădea onorul comandantului de regiment, la defilările efectivului unităţii cu ocazia diferitelor evenimente, sau chiar şi în parcul de autovehicule, cu ocazia Zilei de Verificare a Tehnicii şi Armamentului (ZVITA). Restructurarea armatei nu i-a ocolit nici pe muzicienii în uniformă şi, din mulţimea fanfarelor militare, nu au mai rămas decât 17: 14 în ţară şi 3 în Bucureşti. Însă pe majoritatea vechilor muzicieni militari îi mai putem întâlni încă în formaţiile de alămuri ale prefecturilor sau primăriilor în raza cărora au existat, la un moment dat, unităţi militare.

În paginile publicaţiei noastre au fost prezenţi muzicienii militari din Formaţia de Muzică Militară a fostei Divizii 1 Infanterie "Dacica", muzicienii formaţiei militare renăscute de la Timişoara, iar acum vi-i aducem în atenţie pe instrumentiştii din Formaţia de Muzică Militară a garnizoanei Bistriţa, aflată sub bagheta plutonierului-adjutant Bogdan Bejinariu. Formaţia bistriţeană a luat fiinţă în 1969 şi, de-a lungul timpului, a avut mai multe subordonări, la această dată fiind în compunerea Batalionului 405 Sprijin Logistic "Năsăud". Asemenea tuturor celorlalte formaţii de muzici militare, sunt prezenţi atât la momentele importante din activitatea unităţii şi a marii unităţi din care fac parte, cât şi la viaţa culturală a garnizoanei de dislocare sau la diferite activităţi culturale regionale şi chiar internaţionale. Colectivul bistriţean este format din instrumentişti profesionişti, aproximativ trei sferturi din ei fiind absolvenţi ai academiilor de muzică din ţară, majoritatea instrumentiştilor având vârsta în jurul a 30 de ani. În formaţie sunt şi două flautiste, iar la sfârşitul lunii iunie, colectivul muzicienilor bistriţeni s-a întărit  cu încă o fată, venită din promoţie.

"Formaţiunea de muzică militară a garnizoanei Bistriţa este foarte bine văzută la noi în oraş, datorită concertelor pe care le dăm. Suntem primiţi de fiecare dată cu aplauze, iar concetăţenii noştri aşteaptă concertele pe care le susţinem. În februarie am împlinit 47 de ani de la înfiinţare şi am dat un concert în sinagoga din oraş, unde am primit şi Premiul de Excelenţă al municipiului Bistriţa" – ne-a relatat plutonierul-adjutant Bejinariu.  Pe 15 iulie, Batalionul 405 Sprijin Logistic "Năsăud" împlineşte 15 ani de la înfiinţare şi, pentru acest eveniment, muzicienii militari de la Bistriţa au pregătit un concert vocal-simfonic pe care-l vor susţine la Biserica Evanghelică din oraş. "Vom avea cor, solişti şi vom aborda toate genurile specifice muzicii militare: începând de la marşuri şi valsuri, şi terminând cu prelucrări din muzică de film. Avem doi invitaţi speciali: un tenor de la Filarmonica din München şi o soprană de la Liceul de Muzică «Tudor Jarda» din Bistriţa". Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Andrei Andreicuţ, mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Batalionul 405 Sprijin Logitic va avea ca patroni spirituali pe Sfinţii Martiri Mărturisitori Năsăudeni.

Turnee în străinătate şi spectacole neconvenţionale

Muzicienii militari bistriţeni au organizat şi turnee în străinătate: Austria, Danemarca şi Germania. "În anul 2003 am făcut un turneu în Austria, alături de Ansamblul «Doina» al Cercului Militar Bistriţa, iar în anul 2006 – două turnee: unul în Danemarca şi unul în Germania. De asemenea, în anul 2001, am lansat un CD cu muzică de fanfară, intitulat «Pe aripile muzicii de fanfară», iar  în anul 2014, am reuşit să susţinem un concert la Teatrul Naţional din Cluj alături de trupa rock «Byron» şi cu un cor de copii al Liceului «Tudor Jarda» din Bistriţa". Concertul a avut loc în decembrie 2014, la Teatrul Naţional din Cluj, iar publicul, potrivit presei bistriţene, a numărat 1 000 de spectatori. Conform aceleiaşi surse, muzicienii de la "Byron" şi-au interpretat melodiile într-o nouă versiune, cu noi aranjamente, realizate cu fanfara, corul şi aportul violonistului Alexander Bălănescu, îmbogăţind şi dezvoltând compoziţiile trupei, rezultând o fuziune îndrăzneaţă de stiluri muzicale. Concertul a fost înregistrat pe DVD şi difuzat, timp de un an, de HBO România.

În fiecare lună, formaţia de muzică militară bistriţeană susţine câte un concert în parcul din oraş, iar atunci când se deplasează în alte localităţi cu ocazia diferitelor evenimente, la încheiarea ceremoniilor militare susţin un microrecital specific muzicii militare. "În zona rurală sunt foarte bine primite marşurile, câtecele patriotice şi muzica populară – relatează plutonierul-adjutant Bogdan Bejinariu. Încă de acum cinci ani organizăm, în cadrul «Şcolii altfel», concerte la Cercul Militar. Ele sunt foarte populare printre concetăţenii noştri, dovadă că anul acesta am avut 800 de copii. Am reuşit să îi introducem în sala de spectacole pe parcursul a 3-4 ture. Acolo le-am prezentat instrumente şi genurile muzicale pe care le cântă muzica militară, apoi am defilat cu ei. Anul acesta i-am învăţat prima strofă din Imnul de stat al României. Chiar dacă au fost mai micuţi, cei care au ştiut să citească, au avut versurile pe hârtie, iar ceilalţi au memorat din auzite. Au fost foarte încântaţi! Vă daţi seama, când au trecut pe la instrumente, la tubele acelea mari, la percuţie, a fost ceva foarte frumos!". Anul viitor, muzicienii militari bistriţeni au de gând să organizeze ceva mai deosebit: o lună de pregătire cu copiii care au înclinaţii muzicale, apoi, pe parcursul "Şcolii altfel" vor fi introduşi în formaţie, vor primi intrumente muzicale şi-i vor "ajuta" la câteva piese.

Rezerviştii din arma muzici militare îşi ajută colegii în activitate

De două ori pe an, muzica militară de la Bistriţa schimbă jumătate din repertoriu. "Avem câteva piese care sunt clasice, bine primite de public fiindcă ne atingem ţinta şi, mai nou, avem muzică de film, care a atras foarte mult  publicul tânăr. Au cântat cu noi împreună şi încă ne mai spun: «Nu aveţi o melodie? Poate din ABBA, din James Bond?». Celor mai în vârstă le place valsul sau tangoul. Acum avem în lucru «Boleroul» lui Maurice Ravel".

La o transpunere muzicală se lucrează mult, pentru că partitura instrumentelor cu coarde trebuie transcrisă pentru alămuri. "Mai transcriu şi eu, mai sunt câţiva colegi care mă mai ajută, cei care sunt la pensie. Avem un subofiţer pensionar de muzici militare, Alexandru Biriş, care compune muzică special pentru fanfară. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi acum doi ani ne-a scris un marş pentru Brigada 81 Mecanizată, cu ocazia aniversării a 95 de ani de la înfiinţare. Marşul încă îl pregătim, suntem în lucru, şi vrem să-l interpretăm de ziua batalionului, pe 15 iulie, când vom face şi o retragere cu torţe".

La sfârşitul discuţiei noastre, l-am rugat pe plutonierul-adjutant Bogdan Bejinaru să le transmită câteva gâduri colegilor săi de armă. "Îi îndemn să fie consecvenţi cu meseria pe care şi-au ales-o, pentru că este o meserie foarte frumoasă! Să respecte arma pe care au îmbrăţişat-o cu atâta drag şi «La mulţi ani!»".