Vizită la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" din Piteşti

Vizită la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" din Piteşti

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 12.07.2016

Comandantul SAUL, colonel Marian Bae

Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă "Mihai Viteazul" din Piteşti, instituţie emblematică pentru învăţământul militar specific forţelor terestre, a găzduit miercuri, 6 iulie, vizita delegaţiei OSCE, moment important în şirul activităţilor Ministerului Apărării Naţionale din acest an.

Cu acest prilej, l-am abordat pe comandantul Şcolii, colonelul Marian Bae, rugându-l să ne facă cunoscută mai bine instituţia pe care o conduce.

— Domnule colonel, vorbiţi-ne despre specificul acestei unităţi.

Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă gestionează, prin centrele subordonate, pregătirea tuturor categoriilor de personal, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi/ gradaţi profesionişti pentru specialităţile din unităţile de luptă ale forţelor terestre române. Şcoala are în subordine directă Centrul de Instruire pentru Tancuri şi Auto, care este localizat în aceeaşi cazamă cu comandamentul acesteia, Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte din Făgăraş, care, la rândul lui, are în subordine Centrul de Instruire pentru Vânători de Munte din Predeal şi Batalionul 1 Instrucţie de la Caracal. În acelaşi timp, subordonat Şcolii mai este Centrul de Instruire pentru Operaţii Speciale de la Buzău.

Dat fiind specificul acestei unităţi şi eterogenitatea structurilor din subordine, care sunt provocările funcţiei de comandant, aşa cum le vedeţi dumneavoastră?

Am venit acum patru luni la comanda acestei unităţi, o instituţie de învăţământ cu vechi tradiţii în armata română; legat de asta, în 2019 vom sărbători 100 de ani de la înfiinţarea acestei şcoli, care pe atunci se numea Şcoala de ofiţeri pentru tancuri şi care, în urma multitudinii de reorganizări ale armatei, şi-a schimbat de mai multe ori numele până în 2006, când a primit actuala denumire.

Ca orice militar din forţele terestre, poţi vedea învăţământul militar ca o misiune uşoară pentru cei care îndeplinesc această sarcină, dar în momentul când începi să priveşti lucrurile din interior, îţi dai seama că este o misiune destul de grea. Asta şi pentru că personalul specializat, instructorii, sunt în număr insuficient faţă de cât ar fi nevoie, pentru fiecare specialitate în parte, pentru fiecare categorie de pregătire şi de militari care vin să se instruiască, în parte. Aceasta ar fi prima problemă cu care se confruntă toate centrele subordonate Şcolii, poate mai puţin Centrul de Instruire de la Buzău, care, din acest punct de vedere, stă destul de bine la încadrare. Mi-e teamă că această problemă se va adânci odată cu trecerea în rezervă a mai multor instructori, ei îndeplinind condiţiile, conform legii, iar din urmă se pare că nu  prea mai sunt doritori pentru această nobilă meserie. Aşa cum se ştie, la nivel naţional se vorbeşte despre punerea accentului pe învăţământ; la fel şi noi, la rândul nostru, în armată, trebuie să punem accentul pe învăţământ, pentru că aşa cum ne vom pregăti oamenii, aşa vom avea armata română peste câţiva ani. Tot reducându-se numărul personalului, dar şi gradul anumitor funcţii, s-a ajuns ca aceste funcţii din cadrul instituţiilor de învăţământ să nu mai fie la fel de atractive pentru oamenii cu expertiză, oamenii bine pregătiţi, cu experienţă, care să aibă posibilitatea de a transmite cunoştinţele lor viitoarelor cadre ale armatei române. Această lipsă a atractivităţii funcţiilor de instructori este problema care pe mine mă îngrijorează cel mai mult, pentru că avem foarte mulţi oameni cu experienţă în cadrul forţelor terestre, care au participat la mai multe misiuni în afara graniţelor ţării.  Eu aş vedea rezolvată  această problemă prin rotirea periodică a acestor oameni cu experienţă, ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari, pe aceste funcţii de instructori, să vină să transmită cunoştinţele şi experienţa lor militarilor pe care noi îi formăm.

Este nevoie şi de o motivaţie financiară suplimentară, pentru a face atractive aceste funcţii de instructori? Sau din punct de vedere al carierei?
Şi din punct de vedere financiar este o problemă, dar ea nu există doar în cadrul instituţiilor de învăţământ, ci e generală, pentru toată armata română. Problema financiară este un alt impediment pentru care soldaţii şi gradaţii profesionişti, oameni cu experienţă în armată, nu doresc să vină să participe la selecţia pentru a deveni subofiţeri şi maiştri militari, ulterior şi ofiţeri, pentru a urma paşii unei cariere militare complete, pentru că, vă dau un exemplu, dacă un caporal din Bucureşti, cu familie, care stă cu chirie şi primeşte, atât cât primeşte, compensaţia corespunzătoare, în momentul în care el vine să urmeze cursurile pentru un an de zile în centrele noastre de instruire, el nu mai primeşte acei bani pentru chirie, plus că norma de hrană primită lunar în bani, o va pierde, câtă vreme ei primesc trei mese pe zi ca şi cursanţi; apoi, norma de hrană este aproape cât salariul unui caporal şi marea majoritate a acestei categorii de personal îşi pune speranţele în aceşti bani pentru rezolvarea problemelor familiale.

Deci majoritatea problemelor se învârt în jurul lipsei instructorilor, dar şi legat de baza de selecţie a viitorilor subofiţeri şi maiştri militari.

Da, aşa e. Nouă ni s-a cerut să facem anumite propuneri, inclusiv legat de selecţia direct din viaţa civilă pentru Şcoala de maiştri militari şi subofiţeri; eu cred că e o idee bună, am avea posibilitatea de a face o mai bună selecţie, prin lărgirea bazei pentru toate categoriile de personal, în alte condiţii, cu altă durată de şcolarizare; respectiv un caporal cu experienţă în armată să aibă un an de zile perioada de şcolarizare, iar un civil fără armata făcută, ar putea face doi ani. Astfel, cred că s-ar rezolva această problemă.

Vorbiţi-ne acum despre activitatea de azi, cea în care unitatea dumneavoastră este implicată.

Este vorba despre o activitate deosebită, nu doar pentru Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă, dar pentru întreaga armată. Astăzi, Comisia OSCE vizitează instituţia noastră, în cadrul unor activităţi care au loc o dată la cinci ani, iar noi trebuie să arătăm şi lucrurile bune, şi problemele cu care ne confruntăm. Este o activitate de o importanţă deosebită; Şcoala, acum 10 ani, a mai primit vizita unei delegaţii OSCE, astfel încât o parte din personalul unităţii are o astfel de experienţă. Pentru această vizită ne-am pregătit ca pentru o zi normală de instruire a militarilor pe care-i avem acum la cursuri. Activitatea are trei etape distincte: un briefing prezentat de mine membrilor comisiei, o vizitare a facilităţilor oferite de Şcoala de Aplicaţie şi de Centrul de Instruire pentru Tancuri şi Auto (şi aici mă refer la săli de specialitate, de pregătire, la infirmerie, bibliotecă, sala de sport, posibilităţile de cazare, precum şi cele de servire a hranei pe care le avem, apoi o expoziţie de tehnică şi vizitarea celorlalte săli de specialitate pe care Şcoala şi Centrul le au la dispoziţie). Vizita se încheie cu un exerciţiu demonstrativ la care vor fi implicaţi militari din toate centrele de instruire, fiecare având câte o activitate distinctă în cadrul acestui exerciţiu. La exerciţiu avem şi participare din partea forţelor aeriene, cu un elicopter, pentru a marca sprijinul prin luptă al forţelor terestre, şi care apoi asigură paraşutarea militarilor din Centrul de Instruire pentru Operaţii Speciale de la Buzău.

Doriţi să mai menţionaţi ceva despre echipa dumneavoastră? Am văzut că o mare parte din personalul unităţii a fost implicat în activitate…

Din acest punct de vedere, pot să spun că sunt un comandant fericit că am o asemenea echipă, care mă sprijină în exercitarea actului de comandă. Am găsit aici un grup de oameni deosebiţi, conştiincioşi, altruişti, muncitori, care, în această perioadă de când s-a stabilit vizita acestei delegaţii, au depus un efort considerabil pentru rezolvarea tuturor problemelor, administrative în mod deosebit, pentru a ne prezenta în cele mai bune condiţii.