Regimentul 69 Artilerie Mixtă şi-a desemnat concurenţii pentru etapa superioară a competiţiei "Subofiţerul/Soldatul anului 2016"

Regimentul 69 Artilerie Mixtă şi-a desemnat concurenţii pentru etapa superioară a competiţiei "Subofiţerul/Soldatul anului"

Organizatorii prezintă detaliile desfăşurării probelor practice

 

În perioada 4-8 iulie, Batalionul 612 Artilerie Antitanc "Maramureş" a fost gazda competiţiei anuale "Subofiţerul/Soldatul anului 2016", etapa pe Regimentul 69 Artilerie Mixtă "Silvania".

Scopul competiţiei a fost de a identifica pe cei mai bine pregătiţi subofiţeri şi soldaţi sau gradaţi profesionişti capabili să lupte, să conducă şi să motiveze militarii din subordine pentru îndeplinirea misiunilor ce le revin.

La activitate au participat cei mai buni subofiţeri şi gradaţi profesionişti clasaţi pe locurile 1, 2 şi 3 în cadrul competiţiilor desfăşurate la faza pe batalion.  De asemenea, la activitate a participat subofiţerul de comandă al Statului Major General, plutonier-adjutant principal Florea Sas.

Competiţia s-a desfăşurat pe parcursul a cinci zile. În prima zi, militarii au fost evaluaţi la pregătirea militară generală, competenţele lingvistice şi capacităţile motrice privind pregătirea fizică. În a doua zi, concurenţii au îmbrăcat cea mai bună ţinută, deoarece urma prezentarea în faţa comisiei de evaluare. Au fost evaluate competenţele de comunicare şi portul regulamentar al ţinutei militare.

Urma proba de foc. Competiţia era strânsă în prima zi, dar în ziua următoare unii dintre cei de pe prima treaptă a podiumului au cedat locul altor concurenţi, iar tragerea cu armamentul de infanterie urma să vină cu ponderea ei decisivă. Dar competiţia a rămas strânsă. S-au executat trageri cu un punctaj de 280 din 300 puncte, urma ca departajarea să o facă proba-surpriză: tragerea cu armamentul de infanterie din picioare, genunchi şi culcat nerezemat în baremul de 25 secunde pentru 15 cartuşe. S-a terminat şi  au urmat din nou răsturnări de clasamente: cei care erau pe locurile trei şi patru au urcat pe poziţia întâi.

Dar, totuşi, finalul competiţiei mai avea în agendă o zi, în care militarii participanţi urmau să-şi demonstreze cunoştinţele şi deprinderile tactice în teren privind deplasarea după azimut, plantarea unei mine antitanc în afara contactului cu inamicul, cunoaşterea semnelor şi semnalelor privind conducerea trupelor şi autovehiculelor, trecerea printr-un teren contaminat, primul ajutor acordat unui rănit şi operaţiuni cu tehnica de comunicaţii.

La finalul competiţiei, clasamentul arăta astfel:

La categoria "Subofiţerul anului", ca urmare a nivelului ridicat de pregătire din anul 2016, a fost desemnat plutonierul-major Florin Dîrjan din Batalionul 317 Sprijin Logistic "Voievodul Gelu", locul II a revenit plutonierului-major Mircea Pocol din Batalionul 612 Artilerie Antitanc "Maramureş", iar locul al treilea a fost ocupat de către sergentul-major Adrian Văsăliuţ din Batalionul 316 Asigurare Date "Guruslău".

La categoria "Soldatul anului", ca urmare a nivelului ridicat de pregătire din anul 2016, a fost desemnat caporalul clasa a III-a Alexandru Lovasz din Batalionul 612 Artilerie Antitanc "Maramureş", locul II a revenit caporalului clasa a III-a Adina Asaftei, din Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive "General Vasile Danacu", iar locul al treilea a fost ocupat de către caporalul clasa a III-a Marius Ianc, tot din Batalionul 7 Aruncătoare Proiectile Reactive "General Vasile Danacu".

Premiile au fost înmânate de comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă "Silvania", colonel Ştefan Toader, de comandantul Batalionului 612 Artilerie Antitanc "Maramureş", colonel Fechete Mircea, de locţiitorul comandantului Batalionului 612 Artilerie Antitanc "Maramureş", locotenent-colonel Mihai Alin, şi de subofiţerul de comandă al Statului Major General, plutonier-adjutant principal Florea Sas.

La finalul activităţii, comandantul regimentului le-a mulţumit participanţilor pentru efortul depus şi pentru rezultatele obţinute, iar câştigătorilor le-a urat succes în etapa superioară – cea  pe Divizia 4 Infanterie "Gemina". Plutonier-adjutant principal Florea Sas le-a transmis câştigătorilor că îi aşteaptă la conferinţa finală a subofiţerilor de comandă din Statul Major General, care se va desfăşura la sfârşitul anului, pentru a fi premiaţi, după ce vor fi trecut de etapele pe Divizia 4 Infanterie "Gemina" şi pe Forţele Terestre.