PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
Competiţia "Subofiţerul/ Soldatul anului 2014" în forţele terestre
Competiţia ˝Subofiţerul/ Soldatul anului 2014 în forţele terestre˝ şi-a desemnat învingătorii

Finala competiţiei "Subofiţerul/ Soldatul anului 2014 în forţele terestre" s-a desfăşurat la Predeal, în perioada 19-20 noiembrie, gazda competiţiei fiind Batalionul 21 Vânători de Munte.
La start s-au aliniat cei mai buni subofiţeri şi gradaţi profesionişti din cele trei divizii şi din structurile direct subordonate Statului Major al Forţelor Terestre. Militarii au avut de trecut un număr de douăsprezece probe teoretice şi practice, care le-au solicitat la maxim rezistenţa la efort fizic şi psihic prelungit, cunoştinţele teoretice, precum şi experienţa în câmpul tactic, pregătirea militară generală şi de specialitate.
Preşedintele comisiei de evaluare a fost consilierul şefului Statului Major al Forţelor Terestre pentru problemele subofiţerilor şi maiştrilor militari, plutonierul-adjutant principal Marius Stoian, iar consilierii comandanţilor celor trei divizii şi al Brigăzii 6 Operaţii Speciale au fost membri în comisie.
Invitaţi la această competiţie au fost: consilierul şefului Statului Major General, maistru militar principal Gabriel Enache, consilierul şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, plutonier adjutant Daniel Sîmpetru, şi consilierul şefului Statului Major al Forţelor Navale, maistru militar principal Irinel Dima. Cu statut de observatori au participat şi un număr de 20 de consilieri ai comandanţilor unităţilor din forţele terestre, prezenţi la convocarea de specialitate care a avut loc în aceeaşi perioadă, la Baza de Instruire a Vânătorilor de Munte din Predeal.
Ceaţa, un factor de multiplicare a dificultăţii probelor
Ca şi la ediţiile precedente, concurenţii au avut de parcurs o gamă variată de probe, atât teoretice cât şi practice, în urma cărora comisia de evaluare a punctat performanţele fiecărui militar în baza regulamentului competiţiei.
În prima zi, concurenţii au fost evaluaţi la pregătire fizică, pregătire militară generală, limba engleză şi capacitate de comunicare. Cea de a doua zi a fost rezervată probelor practice, care au început cu un marş pe timp de noapte pe traseul: Batalionul 21 Vânători de Munte – Cheile Râşnoavei – Baza de Instruire pentru Vânători de Munte, după care a continuat cu aruncarea grenadelor la distanţă cu precizie şi cu tragerile cu armament individual de infanterie.
Nu a lipsit nici proba-surpriză, în cadrul căreia, ca şi la ediţiile precedente, concurenţii au trebuit să facă apel la toate resursele fizice, psihice şi de cunoştinţe teoretice. Ei s-au deplasat după azimut, fără hartă, în teren muntos acoperit, natura aducându-şi contribuţia din plin la creşterea dificultăţii probei, prin ceaţa densă de care concurenţii "s-au bucurat" pe parcursul întregului traseu.
În punctele de verificare, concurenţii au rezolvat probleme practice din domeniul topografiei militare, instrucţiei sanitare, instrucţiei CBRN, instrucţiei genistice şi EOD, cunoaşterii mijloacelor de comunicaţii şi instrucţiei de front.
Prundu Bârgăului, prima ediţie a competiţiei
La zece ani de la sărbătorirea acestei competiţii, invitat de onoare a fost plutonierul-adjutant principal (r) Sabin Ivan, fost consilier al comandantului Batalionului 817 Artilerie Mixtă "Petru Rareş", organizatorul primei ediţii a acestei competiţii. Despre începuturile acestei activităţi devenită tradiţie, plutonierul-adjutant principal (r) Ivan îşi aminteşte: "Am aflat despre acest tip de concurs la prima convocare a consilierilor care s-a desfăşurat la Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă din Piteşti, în 2004, într-o discuţie cu subofiţerii americani prezenţi la activitate. Mi-a plăcut ideea şi am preluat-o, pentru că am considerat că organizarea unui concurs este ceva stimulativ pentru militari. Am avut şansa să lucrez cu doi oameni deschişi către schimbare şi către nou: colonelul Gheorghe Tanco, comandantul Batalionului 817 Artilerie Mixtă, şi maiorul George Sas, locţiitorul comandantului la acea vreme. Cu sprijinul dumnealor, în preajma Zilei Artileriei s-a desfăşurat primul concurs, pe terenurile de instrucţie ale batalionului din Prundu Bârgăului. Probele de atunci erau pe linie de disciplină militară, pregătire militară generală, întreţinerea tehnicii. Nu semăna cu ceea ce este acum – pentru că, în timp, competiţia a evoluat – dar mă bucur că ideea a prins şi a fost preluată de brigadă, apoi de Corpul 4 Armată Teritorial, ulterior fiind preluată şi de SMFT şi de către cei de la aviaţie".
Plutonierul-adjutant principal (r) Sabin Ivan spune că se aştepta ca acest concurs să ia amploare, poate nu chiar până la acest nivel, pentru că lucrurile noi şi bune au prins de fiecare dată. Au reuşit să rezolve şi problemele de ordin juridic, "pentru că la început nu aveam bază legală nici măcar să dăm activitatea pe ordin de zi, dar cei cu care am colaborat au înţeles că acest concurs este benefic pentru instituţie şi l-au preluat. Am apreciat că au fost persoane care şi-au asumat această responsabilitate, fiindcă oriunde există şi oameni care se feresc de răspundere sau de ceva nou ... pentru că înseamnă muncă în plus" - a continuat plutonierul-adjutant principal (r) Ivan.
Despre ediţia din acest an, iniţiatorul competiţiei spune: "A fost organizată bine, iar vânătorii de munte au fost gazde deosebite şi au asigurat tot sprijinul în desfăşurarea concursului. Într-adevăr, s-a văzut că a fost concurenţă şi au ieşit învingători oamenii cei mai buni. Mă bucur că am avut şansa să fac un marş alături de foştii mei colegi de la Diham până la bază".
Fundaţia "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă" i-a premiat pe învingători
Pe podiumul de premiere al ediţiei din acest an a competiţiei au urcat următorii:
Subofiţerul anului: sergent-major Ioan Mihăilă, Brigada 6 Operaţii Speciale;
Locul II: plutonier Albert Ghiţă, Divizia 1 Infanterie "Dacica";
Locul III: sergent-major Iulian Andrei, Divizia 2 Infanterie "Getica".
Soldatul anului: fruntaş Ciprian Popov, Divizia 4 Infanterie "Gemina";
Locul II: caporal clasa a III-a Vasile Iftimie, Divizia 2 Infanterie "Getica";
Locul III: caporal clasa a III-a Valentin Mihăilescu, Divizia 1 Infanterie "Dacica".
Militarii care au fost declaraţi "Subofiţerul anului 2014 în forţele terestre", respectiv "Soldatul anului 2014 în forţele terestre" au fost premiaţi de către locţiitorul comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa", colonelul Constantin Vlad, iar Fundaţia "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă" i-a premiat cu sume de bani, prin programul "Cei mai buni dintre cei buni", pe sergentul-major Ioan Mihăilă şi pe fruntaşul Ciprian Popov.