Din suflet de vrâncean

Din suflet de vrâncean

Locotenent Raluca STANCU
Publicat pe 21.12.2014

Din suflet de vrâncean

Militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizată "Căpitan Valter Mărăcineanu", îmbrăţişând  spiritul Sărbătorilor de Iarnă, vin din nou în sprijinul familiilor greu încercate, reluând campania de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sangvină Vrancea, prin care doresc să elimine criza de sânge în instituţiile medicale vrâncene şi, totodată, să doneze familiilor nevoiaşe produse alimentare achiziţionate cu tichetele de masă obţinute în urma donării de sânge.

Această iniţiativă a apărut ca urmare a experienţelor trăite în teatrele de operaţii internaţionale, unde militarii au conştientizat foarte bine că viaţa lor şi a camarazilor depinde, în mare măsură, de transfuziile de sânge făcute corespunzător şi la timp. Militarii Batalionului 280 Infanterie Mecanizată "Căpitan Valter Mărăcineanu" care participă la această campanie consideră că este, în primul rând, datoria lor de cetăţeni români şi un alt mod de a-şi îndeplini Jurământul depus la îmbrăţişarea carierei militare.

Motivaţiile personale ale acestora sunt demne de laudă şi, în acelaşi timp, pline de modestie. "Eu am crescut fără părinţi, ştiu ce înseamnă lipsa. Pentru mine orice atenţie oferită însemna un lucru foarte mare! Drept urmare, doresc să ajut familiile nevoiaşe care cu greu reuşesc sa trimită copiii la şcoală sau care nu au căldură în case nici în noaptea sfântă de Crăciun. Încercăm să le redăm un dram de speranţă şi bucurie, ajutându-l pe Moşul să regăsească poteca spre căsuţele lor sărăcăcioase" - a declarat caporalul Ionel Dobrin.

Soldatul Alexandru Iftimi, un militar aflat încă la începutul carierei sale, şi-a motivat dorinţa de a dona sânge drept "un ajutor pentru cei care au nevoie. Ştiam că spitalele vrâncene au nevoie de sânge pentru transfuzii şi cred că am făcut un mic gest ca să pot salva viaţa cuiva." Acelaşi militar a adăugat: "Sărbătorile de Iarnă ar trebui să fie un prilej de bucurie pentru noi toţi, de aceea voi dona bonurile de masă unor persoane care au nevoie de ele mai mult decât mine".

De asemenea, printre cei prezenţi la Centrul de Transfuzie Sangvină Vrancea s-a aflat şi plutonierul Gabriel Făşioiu, care este prezent anual la această instituţie. "Nu doar în teatrele de operaţii trebuie să ne facem datoria – a declarat militarul – trebuie să ţinem cont că mereu avem o datorie faţă de semenii noştri. Am fost şi suntem prezenţi alături de oameni în caz de inundaţii, înzăpeziri, dezastre naturale în general, iar când e vorba de a salva o viaţă, încercăm să facem tot ce ne stă în putinţă. Cred că este un gest pe care ar trebui să îl facă orice om".

Această campanie este în derulare, astfel că şi alţi militari din batalion vor fi aproape de cetăţeni şi vor răspunde: "Servesc patria!" ori de câte ori este nevoie.