Campionatul de Pentatlon Militar - faza pe Forţele Terestre

Campionatul de Pentatlon Militar – faza pe Forţele Terestre

Prima zi a competiţiei a fost rezervată parcurgerii pistei cu obstacole

 

Prima zi a Campionatului militar de pentatlon, faza pe Forţele Terestre, a început cu proba cea mai dificilă, parcurgerea pistei cu obstacole tip CISM, cu o lungime de cinci sute de metri şi douăzeci de obstacole, şi s-a dovedit a fi un bun prilej pentru participanţi de a-şi demonstra calităţile motrice de bază şi militar-aplicative necesare parcurgerii acesteia.

Primele în concurs au intrat fetele, care, spre deosebire de băieţi, au avut de trecut doar şaisprezece obstacole, distanţa de parcurs rămânând neschimbată. Cele opt concurente au încercat să scoată un timp cât mai bun, riscând mici dezechilibrări sau chiar şi unele accidentări. La final, s-a dovedit că nu statura sau echipamentul ajutător au făcut diferenţa, ci doar condiţia fizică şi abordarea corectă a fiecărui obstacol în parte, cel mai bun timp fiind obţinut de soldat Andreea Inceu (2 min. şi 50 sec.) „Proba a fost destul de solicitantă, unele obstacole au fost mai greu accesibile – ne-a mărturisit Andreea la sfârşitul probei. Târâşul  mi s-a părut destul de greu, şi în aceeaşi măsură zidul de doi metri. La celelalte obstacole nu am întâmpinat dificultăţi. Consider că la prima participare m-am descurcat onorabil, având în vedere că sunt angajată doar de şase luni. Sper ca la următoarele probe să mă descurc la fel de bine. La tragere nu am foarte mult antrenament, dar sper să mă pot concentra".

Timpul s-a scurs foarte repede şi a venit rândul băieţilor de a concura. După încălzirea individuală, au intrat pe pistă, în ordinea înscrisă pe foaia de arbitraj, nu înainte de efectuarea validării fiecărui concurent. Am putut observa mai multe moduri de abordare a obstacolelor, în funcţie de condiţia fizică a fiecăruia dar şi de statură. Mersul târâş a fost un avantaj pentru cei scunzi, iar ieşirea din groapă s-a dovedit a fi mai uşoară pentru cei cu talie mai mare. Masa irlandeză a dat de furcă mai multor concurenţi, chiar şi bârnele aşezate progresiv au reprezentat un obstacol dificil. Datorită vitezei sau a oboselii, la obstacole uşor de trecut, cum ar fi mersul pe bârnă, au apărut dezechilibrările şi implicit reluarea obstacolului, care au atras după sine întârzieri şi  penalizări. Emoţiile competiţiei s-au resimţit astfel în rezultatele obţinute, care nu au fost chiar conform aşteptărilor unora dintre participanţi, iar timpul obţinut mult mai slab decât cel obţinut la antrenamente.

Bătălia în partea superioară a clasamentului s-a dat, în principal, între membrii lotului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, învingător la această probă fiind plutonierul Gavril Manga (2 min. şi 47 sec.) "Pista CISM este una din cele mai grele probe şi, din acest motiv, i-am acordat maximă importanţă – ne-a spus plin de satisfacţie Gavril Manga. Dificultăţi prea mari nu mi-au creat obstacolele, dar târâşul este destul de solicitant, ţinând cont de distanţa pe care am avut-o de parcurs. Pilonii progresivi şi groapa sunt două obstacole care necesită o atenţie deosebită pentru a le depăşi. Este important să nu porneşti foarte tare. Trebuie să alergi între obstacole constant, iar pe obstacol forţezi, pentru a-l putea depăşi uşor. Ritmul trebuie să crească treptat, iar ultimele trei obstacole şi linia de sosire trebuie să le treci cu uşurinţă foarte mare.”

Competiţia rămâne, totuşi, în continuare deschisă, iar probele de tir (viteză şi precizie), înot (50 m liber), programate miercuri, 14 septembrie, cât şi cele de aruncare a grenadelor de mână la precizie şi distanţă, şi alergarea în teren variat (8 km masculin, 4 km feminin) din 15 septembrie pot aduce surprize în realizarea clasamentului final individual şi pe loturi.