Foc şi apă în a doua zi de pentatlon militar

Foc şi apă în a doua zi de pentatlon militar

Poligonul Cazasu a găzduit probele de tragere (precizie şi viteză) ale Pentatlonului militar, faza pe Forţele terestre, ediţia 2016

 

Campionatul militar de pentatlon, faza pe Forţele Terestre, a continuat miercuri, 14 septembrie, cu probele de foc şi apă, mai precis cu  tir (viteză şi precizie) şi înot (50 m liber).

Poligonul Cazasu a fost locul în care, de data aceasta, concurenţii au executat trageri de viteză şi precizie, din poziţia culcat-nerezemat, în ţinta cu cercuri situată la o distanţă de o sută de metri. Pentru fiecare probă în parte concurenţii au avut la dispoziţie câte zece cartuşe, iar timpul alocat a fost de trei minute pentru tragerea de precizie, şi respectiv un minut pentru cea de viteză. Reglajul armamentului a precedat activitatea propriu-zisă, moment în care concurenţii au avut ocazia de a face ultimele verificări, iar şefii de loturi au dat ultimele indicaţii.

Tensiunea a crescut gradual, iar în momentul când prima serie de patru trăgători şi-a luat locul pe aliniamentul de plecare, liniştea s-a aşternut în poligon, iar comenzile conducătorului tragerii au dat startul acestei probe. Miza este mare şi fiecare glonţ care loveşte ţinta cât mai aproape de centru poate garanta un loc pe podium.

În primele două serii de tragere au intrat fetele, şi după doar un sfert de oră, pentru ele, aveam rezultatele finale. Lupta pentru supremaţie a fost foarte strânsă şi de această dată, iar sergentul-major Elena Muscalu, reprezentând Divizia 2 Infanterie „Getica”, a ocupat prima poziţie cu 152 de puncte. „Având în vedere pregătirea intensă pe care am făcut-o pentru acest concurs, punctajul pe care l-am obţinut astăzi este unul pe măsură – ne-a declarat Elena după terminarea tragerii. Pot spune că am ceva experienţă acumulată în cei patru ani de când particip la această competiţie. Anul trecut am câştigat concursul la nivelul Statului Major General. Acest lucru mi-a dat curaj şi m-a ajutat să-mi pot controla emoţiile în timpul concursului. Trebuie să te descurci bine la toate probele pentru a putea ocupa un loc pe podium.”

Pentru băieţi, lupta a fost şi mai aprigă, iar surpriza a venit tot de la un reprezentant al Diviziei 2 Infanterie, caporalul Alin Petric, şi chiar din a treia serie de tragere, ştacheta a fost ridicată la 175 de puncte şi nu a mai fost egalată până la sfârşitul probei. „Este a treia participare a mea la acest concurs şi, datorită antrenamentelor, rezultatele obţinute au fost din ce în ce mai bune – ne-a declarat  Alin Petric. Am încercat să profit de această probă deoarece sunt puţin deficitar la alergare, unde voi obţine un timp mai slab, dar la aruncarea grenadelor sper să obţin un punctaj bun.”

După o „dimineaţă de foc”, în după-amiaza zilei de miercuri concurenţii s-au putut „răcori” în bazinul Liceului cu Program Sportiv din Brăila, acolo unde s-a ţinut proba de înot pe distanţa de 50 metri. S-au răcorit este un fel de a spune, căci, odată cu parcurgerea fiecărei probe, spiritele se încing, iar dorinţa de a demonstra că meriţi să faci parte din lotul Statului Major al Forţelor Terestre este tot mai arzătoare.

La întrecerea feminină, pe prima poziţie s-a situat soldatul Andreea Ienciu, cu timpul de 30 secunde şi 03 sutimi, care, pentru clasamentul final, deja priveşte spre treapta cea mai înaltă a podiumului. „Am obţinut un timp mult mai bun decât la antrenamente – ne-a spus cu zâmbetul pe buze Andreea. Se pare că tensiunea din concurs îmi dă un plus de energie.”

Dacă la înot fete a învins astăzi tinereţea, la masculin, cel mai bun s-a dovedit a fi un veteran al probelor de pentatlon, plutonierul-major Marcel Laza: „Pot spune că sunt primul sportiv din Armata României care a participat la Campionatul Mondial de Pentatlon Militar. Am peste şaisprezece Campionate Mondiale la care am participat, iar cel mai bun loc ocupat a fost locul al II-lea, la Campionatul European de Pentatlon din Turcia. Astăzi am scos cel mai bun timp şi mă bucur, deoarece între mine şi colegii mei este o diferenţă destul de mare. La cei patruzeci şi cinci de ani ai mei am obţinut rezultate bune la primele probe şi cred că mă voi putea situa pe una din primele trei poziţii în clasamentul final”.

Probele de aruncare a grenadelor de mână la precizie şi distanţă, cât şi cea de alergare în teren variat  (8 km masculin, 4 km feminin), programate pentru ultima zi, sunt aşteptate cu nerăbdare de concurenţi, deoarece conform calculelor, cel puţin teoretic, se pot produce surprize în realizarea clasamentului final individual şi pe loturi.