Valoarea unei victorii o dă adversarul

Valoarea unei victorii o dă adversarul

Fair-play. Trecerea liniei de sosire, după cursa de 8000 m

 

În ultima zi a Campionatului militar de pentatlon, faza pe Forţele Terestre, concurenţii s-au întrecut la probele de aruncare a grenadelor de mână la precizie şi distanţă, cât şi la cea de alergare în teren variat (8 km masculin, 4 km feminin), probe ce s-au dovedit hotărâtoare pentru stabilirea clasamentului final.

Prima probă din această zi a constat în aruncarea grenadelor de mână tip CISM la distanţă şi precizie. La precizie, concurenţii au aruncat câte patru grenade asupra a patru cercuri, având centrul dispus la distanţele de 20 m, 25 m, 30 m şi 35 m faţă de aliniamentul de aruncare, într-un interval de timp de trei minute. Mai trebuie specificat faptul că diametrul cercului interior este de 2 m, iar al celui exterior de 4 m. Pentru aruncarea la distanţă, concurenţii au avut la dispoziţie câte trei grenade, iar timpul alocat a fost de două minute, luându-se în considerare cea mai bună aruncare. Pentru fete, cele care au intrat primele în concurs şi de data aceasta, aruncarea grenadelor de mână de exerciţiu, ofensive, s-a făcut la cercuri cu centrul dispus la 15 m, 20 m, 25 m şi respectiv 30 m.

Pentru căpitanul Mihaela Maria Botezan, această zi a reprezentat ultima şansă de a urca pe podium, şi de aceea s-a mobilizat exemplar: „Am simţit de dimineaţă că va fi ziua mea, că pot să obţin un rezultat bun, mai ales că se terminnă cu proba de alergare, probă la care mă descurc foarte bine, mânată fiind de ideea că «finalul încununează opera». Am fost sigură pe mine la aruncarea grenadelor, fapt ce mi-a conferit un avantaj şi un confort psihic. Am avut şi mici scăpări, datorită tensiunii acumulate în concurs. Până la final, totul a decurs conform planului.”

La proba de alergare s-a pornit în mod gradual, cu minute de penalizare în funcţie de rezultatele obţinute la probele anterioare, astfel încât ordinea sosirii după această probă să reprezinte chiar ordinea în clasamentul individual. Prima la linia de start a fost soldat Andreea Inceu, urmată de sergent-major Elena Muscalu şi căpitan Mihaela Maria Botezan. Deşi diferenţa nu a fost chiar atât de mare, această ordine s-a păstrat până la sfârşitul celor patru kilometri.

Dacă la feminin lucrurile erau oarecum previzibile şi numai o situaţie neprevăzută mai putea schimba ordinea în clasamentul individual, la masculin, favoritul întrecerii, plutonierul-major Marcel Laza, avea de recuperat 1 minut şi 30 de secunde faţă de primul concurent, respectiv 1 minut şi 10 secunde faţă de al doilea concurent, dar ţinând cont că alergarea este proba lui favorită, după doar patru kilometri i-a ajuns din urmă, iar ce a urmat după aceea a fost doar un galop de sănătate. Nu a forţat pentru a scoate un timp foarte bun, deoarece în perioada imediat următoare trebuie să mai participe la încă două competiţii: Semimaratonul de la Oradea şi Crosul NATO de la Budapesta.

Bucuros că şi de această dată lotul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” s-a ridicat la nivelul aşteptărilor sale, şeful lotului, locotenent-colonelul Ovidiu Tămaş ne-a declarat: „Competiţia a fost destul de solicitantă, iar pentru noi, valoarea unui concurs o dă adversarul. De data aceasta, am avut adversari pe măsură, am mers cap la cap până la ultima probă, care a făcut într-adevăr diferenţa. Am un lot valoros, compus din militari cu experienţă, şi aş vrea să remarc aici pe plutonierul-major Marcel Laza, cu care lucrez din 1996, când a fost prima ediţie a Campionatului de pentatlon militar. Treptat, mi-am format un nucleu de oameni: plutonierul Gavril Manga, plutonierul Claudiu Siciu, caporalul Vasile Luci, care au experienţă şi pe care mă pot baza în competiţii. Anul acesta am sacrificat un concurent cu experienţă, plutonierul-major Daniel Magdaş, care ar fi fost titular de drept, pentru a veni cu oameni noi: caporalul Bogdan Motogna şi fruntaşul Andrei Crainic, pentru a putea întineri lotul, căci experienţa o capeţi numai în concursuri. Şi pentru lotul feminin avem o componentă nouă, o fată de douăzeci de ani, foarte hotărâtă, dornică să-şi demonstreze valoarea, şi care a ocupat prima treaptă a podiumului. În felul acesta, componenţii mai vechi ai lotului împărtăşesc din experienţa acumulată celor mai noi.”

Cele trei zile de concurs au trecut şi, la finalul competiţiei, „obiectivele propuse au fost şi îndeplinite, acestea constând în verificarea în sistem concurenţial a deprinderilor militarilor la cele cinci probe: trecerea pistei cu obstacole CISM, tir, înot, aruncarea grenadelor de mână şi alergarea în teren variat – ne-a  declarat preşedintele comitetului de organizare, colonelul Daniel Banu. De asemenea,  am urmărit să creştem coeziunea dintre militarii ce aparţin diferitelor structuri din Forţele Terestre, având în vedere că, la final, trebuie stabilită componenţa lotului care ne va reprezenta la faza superioară a competiţiei.”

Trebuie menţionat faptul că cei care vor fi nominalizaţi pentru lotul reprezentativ al Forţelor Terestre vor avea la dispoziţie doar o săptămână de antrenament până la faza finală organizată de Statul Major General.

Pentru ca în fiecare zi să putem oferi cititorilor noştri cele mai bune informaţii despre desfăşurarea competiţiei, am beneficiat şi de datele oferite de secretariatul tehnic din cadrul comitetului de organizare al Campionatului de pentatlon militar – faza pe Forţele Terestre, care, bineînţeles că ne-a furnizat şi clasamentul final ce se prezintă astfel:

Clasament individual feminin:

Locul I - soldat  Andreea INCEU, Divizia 4 Infanterie ”Gemina”;
Locul II - sergent-major Elena MUSCALU, Divizia 2 Infanterie ”Getica”;
Locul III - căpitan Mihaela BOTEZAN, Divizia 4 Infanterie ”Gemina”.

Clasament pe echipe, feminin:

Locul I - Divizia 4 Infanterie ”Gemina”;
Locul II - Divizia 2 Infanterie ”Getica”;
Locul III - Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”.

Clasament individual, masculin:
Locul I - plutonier-major Marcel LAZA, Divizia 4 Infanterie ”Gemina”;
Locul II - plutonier Gavril MANGA, Divizia 4 Infanterie "Gemina”;
Locul III - soldat Bogdan MOTOGNA, Divizia 4 Infanterie ”Gemina”.

Clasament pe echipe, masculin:

Locul I - Divizia 4 Infanterie ”Gemina”;
Locul II - Divizia 2 Infanterie ”Getica”;
Locul III - Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”.

Clasament general:

Locul I - Divizia 4 Infanterie ”Gemina”;
Locul II - Divizia 2 Infanterie ”Getica”;
Locul III - Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”.