Ziua Armatei României în şcoli – un eveniment de nota zece

Ziua Armatei României în şcoli – un eveniment de nota zece

Marţi, 18 octombrie, în cea de-a doua zi a evenimentului "Ziua Armatei României în şcoli", militarii Centrului 13 Comunicaţii şi Informatică au poposit în curtea Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti.

Este pentru a doua oară când militarii trec pragul acestei instituţii de învăţământ, dar în urmă cu cinci ani „personajele” participante erau altele. Elevii de atunci au absolvit deja liceul, iar militarii care i-au vizitat, cu siguranţă nu au fost cei de azi, iar din acest motiv întâlnirea s-a dovedit a fi un eveniment cu o oarecare doză de noutate.

Staţiile radio, armamentul şi echipamentul de luptă individual au fost principalele puncte de atracţie ale elevilor, iar întrebările cu care i-au asaltat pe militari au scos la iveală interesul crescut pentru „puştile” pe care le-au întâlnit în jocurile pe calculator.

Ca de fiecare dată, evenimentul "Ziua Armatei României în şcoli" presupune şi o prezentare a celor trei categorii de forţe (terestre, navale şi aeriene) în cel mai profesionist mod posibil, deoarece la aceste întâlniri participă militari bine pregătiţi, care pot împărtăşi din experienţa lor. Astfel, pe parcursul a două ore, elevii au putut afla multe din „tainele armelor”, povestite chiar de cei mai buni în domeniu.

Prezenţă constantă la astfel de manifestări, secretarul de stat Otilia Sava a reuşit, prin pledoaria sa, chiar din debutul întâlnirii, să ajungă la inimile tinerilor din sală, făcându-i să înţeleagă motivul pentru care reprezentanţii armatei sunt prezenţi în instituţia în care ei învaţă. 

Poate că nu de fiecare dată limbajul cazon are o corectă rezonanţă în mintea şi sufletul acestor tineri, iar din acest motiv organizatorii au ales ca moderator al întâlnirilor pe cunoscutul prezentator de radio Răzvan Popescu, cel care a reuşit şi de această dată să creeze o punte de legătură între militari şi civili. De ce era nevoie de o asemenea abordare cred că este lesne de înţeles, deoarece militarii sunt în general oamenii faptelor şi mai puţin ai vorbelor, nefiind obişnuiţi să se laude, iar răsplata cu aplauze prelungite din partea auditoriului nu face parte din „instrucţia zilnică”.

Nota pe care auditoriul a dat-o militarilor români a fost maximă, iar aceasta s-a constituit într-o provocare, lansată chiar de Otilia Sava, în a face fiecare elev câte minimum zece flotări în semn de recunoştinţă pentru cei care stau de strajă patriei. Recompensa pentru cei mai îndrăzneţi a fost câte un „bujor românesc” – simbol al eroismului militarilor români.

Vrând să impresioneze, Marius Andrei Berbecel, elev în clasa a XII-a, s-a oprit doar după o sută de flotări: „Am vrut mai întâi să-mi demonstrez mie că pot să fac în asemenea condiţii o sută de flotări şi, de asemenea, mi-am dorit să fie şi un imbold pentru colegii mei de a participa în mod activ la această întâlnire. Am fost recompensat pentru atitudinea mea şi acest fapt mă onorează.” Nici fetele nu s-au lăsat mai prejos şi au răspuns provocării băieţilor. La rândul ei, Ioana Mihaela Mihai, elevă în clasa a VIII-a, şi-a adus aportul său cu zece flotări, mărturisind apoi că îşi doreşte să înbrăţişeze o carieră militară: ”Ştiu ce presupune o carieră militară deoarece tatăl meu a lucrat în cadrul marinei militare. Nu prea eram încântată de acest lucru când eram mică. Pe măsură ce am crescut, mi-am schimbat opinia, iar astăzi am dorit să fac aceste flotări din dorinţa de a-mi arăta respectul pentru cei care au jurat că vor apăra Patria chiar cu preţul vieţii.”

Atmosfera mult mai destinsă din a doua parte a întâlnirii i-a determinat pe elevi să adreseze invitaţilor mai multe întrebări în legătură cu diverse aspecte ale vieţii de militar, înţelegând poate mult mai bine cum arată un program zilnic strict, ce este dorul de cei dragi după şase luni de misiune în teatrele de operaţii sau ce reprezintă cuvântul „patriotism”. Interesul pe care gazdele l-au arătat tuturor acestor subiecte s-a dovedit a fi destul de mare, fiindcă cei peste trei sute de elevi prezenţi au părăsit cu greu Sala de festivităţi.

Mulţumit de modul de desfăşurare a întregii activităţi, Eduard Puşchin, directorul Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, ne-a mărturisit că „aceasta se înscrie în seria de acţiuni ale conducerii liceului de promovare a diferitelor meserii, cariere, pe care pot să le urmeze elevii. Cred că este una din cele mai reuşite, având în vedere amploarea ca durată dar şi ca informaţii pe care elevii le-au putut obţine astăzi şi sunt convins că mesajul militarilor şi-a atins şi de această dată ţinta.”

În zilele următoare, cu ajutorul colegilor noştri din diferite garnizoane, vom încerca să vă ţinem la curent cu activităţile intitulate generic "Ziua Armatei României în şcoli", desfăşurate în diferite instituţii civile de învăţământ din ţară.