Campionatul militar de patrule pentru centrele de instruire

Campionatul militar de patrule pentru centrele de instruire

Anul acesta, „Campionatul militar de patrule pentru centrele de instruire”, organizat de Statul Major al Forţelor Terestre, s-a desfăşurat la începutul lunii noiembrie, în garnizoana Piteşti. Au intrat în concurs loturile reprezentative ale Centrului de Instruire pentru Tancuri şi Auto - Piteşti, ale Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte – Făgăraş, ale Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Antiaeriană - Sibiu, ale Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN – Râmnicu Vâlcea şi ale Centrului de Instruire al Forţelor pentru Operaţii Speciale – Buzău.

Ploaia mocănească din prima zi a impus ca festivitatea de deschidere, din data de 9 noiembrie, să  se desfăşoare în sala de sport a Centrului de Instruire pentru Tancuri şi Auto – Piteşti. Cu acest prilej, colonelul Daniel Banu, şeful secţiei Cultură din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, în calitate de organizator al competiţiei, a subliniat printre altele, rolul acestei activităţi, îndemnându-i pe concurenţi la o participare în care spiritul de fairplay să guverneze, iar la final să câştige cea mai bună echipă.

Lupta dintre cele cinci echipe a fost acerbă, iar precipitaţiile care nu au contenit să cadă pe tot parcursul competiţiei au sporit şi mai mult gradul de dificultate al traseului.  Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu astfel de concursuri, trebuie precizat faptul că la patrulă nu se punctează doar timpul realizat pe traseu, ci şi modul în care s-au rezolvat momentele tactice "presărate" pe parcursul acestuia; de aceea, tragerea, aruncarea grenadelor de mână de exerciţiu la precizie, trecerea unei porţiuni de teren contaminat sau transportul unui rănit sunt adevărate "pietre de încercare" pentru concurenţi. De data aceasta, penalizările au constituit "sarea şi piperul" confruntării deoarece ele s-au concretizat în ture suplimentare de câte 250 de metri pentru fiecare grenadă aruncată în afara cercului sau pentru fiecare cartuş care nu a lovit ţinta.

Prezent pentru prima dată la un astfel de concurs, comandantul patrulei sibiene, sublocotenentul Ioan Rotari, ne-a declarat la final: „Traseul a fost destul de greu, dar partea cea mai dificilă a reprezenatat-o executarea celor zece ture de penalizare. Am fost puţin demoralizaţi, dar am tras tare în continuare. Aveam un motiv în plus faţă de ceilalţi, deoarece astăzi este Ziua Artileriei Terestre. Cu puţin noroc, puteam să urcăm pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Indicaţiile şefului de lot, care a fost aproape de noi în cele mai importante momente ale competiţiei, ne-au ajutat să ducem la bun sfârşit ceea ce ne-am propus.”

Şi dacă am pomenit de şeful lotului sibian, acesta a fost locotenentul Claudia Iovănesc, o sportivă cu experienţă bogată în competiţiile aplicativ-militare, dar care acum, pentru prima dată, a fost nevoită să îşi ajute echipa din postura de „antrenor”: „Traseul nu a fost asemănător cu cel pe care noi ne-am antrenat, dar i-am încurajat pe băieţi să conştientizeze că principalul adversar este cel din interior. Pe timpul antrenamentelor le-am dat cât mai multe detalii despre modul de abordare al fiecărui moment tactic în parte, şi se pare că aceste lucruri i-au ajutat”. În privinţa experienţei Claudiei, lucrurile stau cam aşa: „Am făcut atletism în cei patru ani petrecuţi la liceul militar din Alba-Iulia, iar pe timpul academiei am diversificat cu schi, înot, orientare şi, în general, cam tot ce înseamnă competiţii aplicativ-militare.”

Nu ştiu dacă se poate spune că au avut un oarecare avantaj gazdele, căci condiţiile atmosferice au schimbat radical situaţia din teren. Imediat după încheierea traseului, am reuşit să vorbesc cu sublocotenentul Adrian Târnă, comandantul patrulei piteştene, care ne-a declarat: "Chiar dacă noi cunoşteam traseul, nu am avut timp să ne antrenăm, iar condiţiile meteo din ziua competiţiei au îngreunat toate probele. Cea mai importantă a fost coeziunea grupului, deoarece au fost câteva momente mai dificile şi numai spiritul de echipă ne-a ajutat să le depăşim. Cele nouă ture de penalizare ne-au demoralizat, mai ales că eram prima patrulă din concurs şi încă nu ştiam ce vor face ceilalţi. Ne-am ajutat reciproc, am cărat o parte din materialele colegilor pentru a putea menţine grupul cât mai compact. Ritmul a fost impus astfel încât şi cel cu o condiţie fizică mai puţin bună să poată ţine aproape. Am avut o strategie pentru fiecare probă în parte, pe care am respectat-o şi cred că acest lucru a făcut diferenţa la final.”

Cu dublu rol în această competiţie, şef de lot şi comandant de patrulă, sublocotenentul Cosmin Puşcaş a primit mandatul de a se întoarce cu locul I. Şi-a luat rolul în serios şi de aceea selecţionarea lotului a fost făcută cu seriozitate: „Am selectat în primul rând pe cei mai buni sportivi. Cu doi dintre ei am mai participat la astfel de competiţii şi în Academia Forţelor Terestre. Antrenamentele le-am făcut pe porţiuni şi nu am avut posibilitatea să facem ceva integrat. Cu toate acestea, ne-am mobilizat şi am reuşit la final să urcăm pe podium.”

Ca orice întrecere sportivă, fie ea şi aplicativ-militară, „Campionatul militar de patrule pentru centrele de instruire” are la sfârşit un clasament, chiar dacă şi numai simpla participare la această ediţie poate constitui o performanţă în sine. Anul acesta, ordinea pe  podium a fost următoarea:

Locul 1: Lotul Centrului de Instruire pentru Tancuri şi Auto - Piteşti;

Locul 2: Lotul Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră şi Antiaeriană - Sibiu;

Locul 3: Lotul Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte - Făgăraş.

La festivitatea de premiere, directorul Statului Major al Forţelor Terestre, colonelul Vasile Ene, s-a arătat mulţumit de întreaga competiţie, i-a felicitat pe concurenţi pentru că pot să îmbine în mod armonios sportul cu instrucţia şi i-a îndemnat pe toţi participanţii să facă sport şi în continuare să fie un model de urmat pentru colegii lor.

Gradul autorului #2: 
Locotenent-colonel