Festivitatea de premiere a Campionatului militar de schi, etapa pe forţele terestre, ediţia 2017

Festivitatea de premiere a Campionatului militar de schi, etapa pe forţele terestre, ediţia 2017

Festivitatea de premiere a Campionatului militar de schi, etapa pe forţele terestre, ediţia 2017

Timp de trei zile, loturile reprezentative ale marilor unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Terestre au concurat pentru a da cea mai bună echipă care va reprezenta forţele terestre la Campionatul militar de schi, faza pe Ministerul Apărării Naţionale, şi au făcut-o cu profesionalism, dăruire şi fair-play.

Campionatul militar de schi, faza pe forţele terestre, ediţia 2017 şi-a desemnat câştigătorii, iar aceştia au urcat pe podium în cazarma Batalionului 817 Artilerie „Petru Rareş”, în cadrul festivităţii de premiere desfăşurată în după-amiaza zilei de 2 februarie.

Au fost alături de concurenţi, pentru a-i felicita,  comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Ioan Manci, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, general de brigadă Marius Giurcă, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, colonel Iulian Berdilă, şi echipa de comandă a  Batalionului 817 Artilerie „Petru Rareş”.

Rând pe rând, au urcat pe podium şi şi-au primit diplomele, medaliile şi cupele învingătorii probelor de biatlon individual şi pe echipe, patrulă şi ştafetă. Ultimii au urcat pe podium şefii loturilor care au câştigat ediţia anului 2017 a Campionatului militar de schi, faza pe forţele terestre.

În aplauzele celorlalţi concurenţi şi ale gazdelor festivităţii de premiere au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, din nou, câştigătorii ediţiilor precedente: Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, urmată, în ordine, de vânătorii de munte ai Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” şi cei ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.

 Este greu să concurezi în faţa celor care şi-au făcut un obicei din a câştiga această competiţie, precum şi în faţa celor a căror meserie este „lupta” cu muntele, însă, cu toate acestea, loturile marilor unităţi care se instruiesc mai puţin în zona montană şi practică schiul câteva săptămâni pe an sau a căror misiune este de a facilita trecerile peste Dunăre nu au precupeţit niciun efort pentru a obţine un loc cât mai bun în clasamentul general.

 „Schiul este un sport care întăreşte caracterele şi s-a văzut pe parcursul acestor zile coeziunea, spiritul de corp, spiritul de luptători al vânătorilor de munte, al infanteriştilor, dar şi al geniştilor. Competiţia aceasta ne obligă să performăm, să ne mobilizăm pentru a ne depăşi limitele şi să promovăm sportul în masă, ceea ce duce, în final, la îmbunătăţirea calităţilor noastre de luptători” - a spus în discursul său preşedintele comitetului de organizare al competiţiei, colonel Daniel Banu, din Statul Major al Forţelor Terestre.

 Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Ioan Manci, a transmis concurenţilor mesajul de  mulţumire al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Dumitru Scarlat, pentru munca deosebită pe care concurenţii au depus-o de la primele etape premergătoare, până la etapa pe forţele terestre, şi a scos în evidenţă faptul că „nu există câştigători şi învinşi. Am spus-o  şi o spun cu convingere şi cu tărie: toţi aţi avut numai de câştigat.  Nu este deloc simplu să participi la faza pe forţele terestre, nu este simplu să obţii un loc pe podium. Cu toţii ne dorim să fim pe locul întâi; nu se poate, dar sunteţi cu toţii de admirat pentru abilităţile de care aţi dat dovadă, pentru spiritul de fair-play, pentru modul în care aţi abordat această competiţie, pentru atitudinea pe care dumneavoastră aţi demonstrat-o”.

Pentru militarii care vor reprezenta forţele terestre la etapa finală a competiţiei, faza pe Ministerul Apărării Naţionale, munca nu se opreşte aici, urmează o perioadă de antrenamente intense, iar la competiţia finală sperăm că vor fi la înălţime, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Clasamentul general al Campionatului militar de schi pentru unităţile de instrucţie, faza pe forţele terestre, ediţia 2017 se prezintă astfel: locul 1 - Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, locul 2 – Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, locul 3 – Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, locul 4 – Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, locul 5 – Brigada 2 Infanterie „Rovine”, locul 6 – Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, locul 7 – Brigada 18 Cercetare-Supraveghere „Banat” şi locul 8 – Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”.