Subofiţer şi preot într-o singură inimă

Subofiţer şi preot într-o singură inimă

Colonel Ovidiu PURDEA-SOMEŞ
Publicat pe 15.05.2017

Subofiţer şi preot într-o singură inimă

Biroul plutonierului-adjutant principal Ovidiu Halas, din comandamentul Brigăzii 81 Mecanizate, are simplitatea şi austeritatea specifice lumii cazone. Un dulap, o masă, un calculator, două scaune... Dialogul cu subofiţerul bistriţean, însă, umple încăperea. Simţi că te afli în mijlocul unei poveşti fascinante.

Născut la Cociu, un sat din apropiere de Beclean, într-o familie profund ataşată de biserică, îşi aminteşte că mai bine lipsea de la şcoală decât de la slujba de duminică: „De fapt, sufletul mi s-a modelat şi s-a împlinit după modelul bisericii, într-o lege desprinsă din cărţile de rugăciuni” - îmi mărturiseşte.

La absolvirea liceului, în 1988, ar fi vrut să ajungă preot, dar barierele impuse de regimul totalitar al vremii l-au făcut să se răzgândească. A ales milităria, devenind prima promoţie „liberă” de subofiţeri de topogeodezie din Sibiu. Anii de cazarmă din oraşul de pe malul Cibinului nu l-au îndepărtat de Biserică. În puţinele clipe libere, paşii îl duceau spre Catedrala Mitropolitană, iar rugăciunea lua forma inimii sale.

Anotimpurile sale sufleteşti au trecut, unul câte unul, prin două garnizoane, iar anul 2000 îl găseşte în comandamentul brigăzii din Bistriţa şi student în anul I la Facultatea de Teologie din Cluj. E o luptă teribilă în viaţa lui. Sacrificiile sunt mari. Pentru el, pentru familie, pentru armată. Renunţă după un semestru la facultate, dar Biblia îi devine un al doilea regulament. Începe studiul, mai întâi ca o carte de lectură, ca o trăire, care, încet-încet, devine regulă.  În sufletul lui ştia că va veni o vreme a împlinirii.

Şi a venit. În anul 2009 a fost admis la Facultatea de Teologie din Alba-Iulia, pe 4 august 2013 a fost hirotonit preot, iar pe 1 septembrie 2013 a ţinut prima slujbă. Simţea că în viaţa lui s-a produs o schimbare, iar cei patru ani de concedii de odihnă sacrificaţi pentru studiu n-au fost în zadar. Acum slujeşte ca preot onorific la biserica militară din Prundu Bârgăului.

Vorbele frumoase şi o stare de spirit liniştitoare dau dialogului nostru sentimentul că ne cunoaştem de-o viaţă. Eu ascult şi parcă fac parte din poveste. Aşa aflu despre încărcarea cu har a subofiţerului când îmbracă haina preoţească. Într-o viaţă atât de agitată, în care nimeni nu mai are răbdare, o simplă cruce în faţa altarului bisericii din lemn de la Prundu Bârgăului înseamnă intrarea într-o altă dimensiune a existenţei. La sfârşitul unei liturghii, şi el, şi camarazii  săi se simt mai împliniţi duhovniceşte şi cu o energie interioară care te face să fii mai bun, mai echilibrat. De altfel, militarii bistriţeni, renumiţi prin impresionanta experienţă din teatrele de operaţii externe, ştiu cât de mult înseamnă un cuvânt de îmbărbătare, de învăţătură, în momentele de nevoie. Aşa se face că biserica militară, de la douăzeci de credincioşi la început, are acum peste o sută de enoriaşi, militari sau oameni ai comunei, la slujbele de duminică ale subofiţerului-preot.

Este bucuros că îşi poate împlini amândouă rânduielile. La serviciu este subofiţer de stat-major, la compartimentul Personal. Activitatea zilnică se împarte între actualizarea memoriilor personale ale colegilor, evidenţa şi monitorizarea situaţiei specialiştilor de clasă şi întocmirea Ordinului de zi pe unitate. Într-un fel, tot la „sectorul” suflete. Pe care le rânduieşte cu experienţa de viaţă şi carieră şi cu blândeţea păstorului. Se roagă pentru camarazii săi în aplicaţii, misiuni sau exerciţii. Rugăciunile speciale rostite în astfel de situaţii sunt un edificiu care întăreşte trăirea omului.

Dacă funcţia de preot militar e doar onorifică, trăirea e una profundă. În biserica ce poartă hramul Sfântul Mare  Mucenic Gheorghe se oficiază slujbe, cununii, botezuri, cu sentimentul că Dumnezeu îi răsplăteşte în lumina şi bunătatea sa pe oamenii acelor locuri. Iar unul dintre ei este subofiţerul-preot Ovidiu Halas.