Start în cadrul unei noi ediţii a Olimpiadei de vară a sportului militar liceal

Start în cadrul unei noi ediţii a Olimpiadei de vară a sportului militar liceal

Maior Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 14.05.2017

Ceremonia de deschidere a celei de-a 45-a ediţii a Olimpiadei sportului militar liceal

Sâmbătă, 20 mai, la Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” a avut loc festivitatea de deschidere a celei de a 45-a ediţii a Olimpiadei de vară a sportului militar liceal, activitate ce se desfăşoară până în data de 24 mai 2017.

Cea mai importantă competiţie sportivă de la acest nivel, Olimpiada, cunoscută şi ca “Spartachiadă”, reprezintă, aşa cum a specificat preşedintele Comitetului de organizare, colonelul Daniel Banu, “cadrul concurenţial unic de evaluare a performanţelor celor mai tinere vlăstare ale armatei şi, în acelaşi timp, predarea unei lecţii de bază în formarea caracterelor puternice”.

“Statul Major al Forţelor Terestre (n.n.: structura care organizează această competiţie) acordă o mare importanţă acestei activităţi, considerând-o rampa de lansare în sportul de performanţă pentru cei mai buni sportivi, garanţia succeselor în competiţiile viitoare la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi nu numai” - a adăugat colonelul Banu.

Desfăşurată în acest an la colegiul militar din Breaza, locul în care a şi luat naştere acest “regal al sportului militar” în anul 1957, aşa cum a ţinut să amintească comandatul colegiului-gazdă, colonel Doina Mureşan, olimpiada  a adunat, pentru prima dată după aproape două decenii, patru instituţii militare de învăţământ. Astfel, pe lângă concurenţii deja consacraţi: Colegiul Militar Naţional “Dimitrie Cantemir”,  Colegiul Militar Naţional “Ştefan cel Mare” şi Colegiul Militar Naţional “Mihai Viteazul”, în peisajul competiţional sportiv liceal a apărut şi nou-reînfiinţatul Colegiu Militar Naţional “Tudor Vladimirescu”, sporind dificultatea obţinerii unui loc pe podium.

Pe platoul colegiului militar din Breaza, festivitatea de deschidere a adunat laolaltă întreg efectivul de elevi cantemirişti, loturile sportive, echipa arbitrilor, profesori şi cadre militare ai instituţiei-gazdă, invitaţi.

La festivitate a participat, ca reprezentant al categoriei de forţe organizatoare, directorul Statului Major al Forţelor Terestre, colonel Vasile Ene.  În discursul său, colonelul Ene a scos în evidenţă munca şi pasiunea cu care cei implicaţi intră în această competiţie, pentru desfăşurarea căreia Statul Major al Forţelor Terestre oferă an de an tot sprijinul în vederea obţinerii celor mai bune rezultate de către “cei mai tineri şi mai frumoşi membri ai Armatei Române” – elevii militari. Ca fost “cantemirist”, directorul Statului Major al Forţelor Terestre a trăit cu emoţie festivitatea, mai ales momentul defilării elevilor colegiului şi a loturilor sportive, urându-le tuturor succes, sănătate şi rezultate cât mai bune şi, nu în ultimul rând, a adus mulţumiri gazdelor pentru nivelul de organizare a activităţii.

În cadrul festivităţii de deschidere, gazdele au oferit şi câteva momente de măiestrie. Întâi, de graţie şi culoare, prin reprezentaţia coregrafică oferită de trupa de majorete “Girls Generation” a oraşului Breaza, iar apoi de tărie, disciplină şi voinţă, prin demonstraţia de arte marţiale a elevilor colegiului prahovean.

De asemenea, din registrul simbolisticii specifice unei competiţii sportive denumite “olimpiadă” a avut loc transmiterea flăcării olimpice de la elevii Colegiului Naţional Militar “Ştefan ce Mare”, câştigătorii ediţiei precedente a Olimpiadei, elevilor cantemirişti, gazdele ediţiei din acest an.

Au mai luat cuvântul, tot în spiritul competiţional olimpic, elev plutonier Alexandra Godeanu, care, în numele competitorilor, a rostit jurământul sportivilor, şi maiorul Marius Istrate, care a rostit jurământul arbitrilor şi competitorilor.

De altfel, în discursurile tuturor celor care au luat cuvântul, îndemnul la fair-play, la o competiţie corectă, marcată de spirit de colegialitate şi de sportivitate, a fost exprimat cât se poate de clar.  

Acesta trebuie să şi fie cadrul de desfăşurare a unor întreceri, unde dincolo de orgolii personale sau instituţionale, de faimă şi de palmares, să se afle competiţia corectă şi sportul în stare pură, cu toate beneficiile sale.

Ceea ce face ca acest gen de competiţii să aibă susţinere şi să prezinte atractivitate, dar să şi reziste în timp, dincolo de latura sportivă, este şi faptul că oferă prilejul, cel mai important şi mai complet, de relaţionare între elevii, instructorii şi antrenorii colegiilor militare liceale; este cel mai bun mod de cunoaştere reciprocă, de a lega prietenii/camaraderii, pentru că toţi cei angrenaţi în aceste activităţi sunt parte a aceluiaşi sistem şi cei mai mulţi dintre ei, elevii, se vor regăsi la un moment dat pe timpul următoarelor etape către cariera militară.

Urăm tuturor competitorilor rezultate deosebite şi care să le încununeze munca depusă în acest sens!