Olimpiada de vară a sportului militar liceal, la final

Olimpiada de vară a sportului militar liceal, la final

Silviu-Petru BÂDILIŢĂ
Publicat pe 24.05.2017

Olimpiada de vară a sportului militar liceal, la final

Miercuri, 24 mai, a avut loc festivitatea de premiere şi închidere a celei de a 45-a ediţii a Olimpiadei de vară a sportului militar liceal, desfăşurată la Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza. Olimpiada de vară a sportului militar liceal este cel mai important eveniment sportiv de la acest nivel şi unul din cele mai importante la nivelul forţelor terestre. Acest lucru se datorează nu doar diversităţii şi complexităţii probelor competiţionale, şi, în consecinţă, necesarului de efort organizatoric, dar şi pasiunii şi intensităţii cu care cei direct implicaţi participă în tot ceea ce înseamnă pregătirea şi desfăşurarea unui asemenea eveniment sportiv.

Ca de fiecare dată, festivitatea de închidere a Olimpiadei a avut parte de toată atenţia organizatorilor, fiind şi momentul premierii celor care au obţinut cele mai bune rezultate. În contrast cu spiritul competiţional acerb uneori, cu patima şi verva zilelor trecute, această zi a fost marcată de linişte şi calm odihnitor. Astfel, în această atmosferă de colegialitate şi camaraderie s-a desfăşurat, cu fast dar şi cu emoţia celor premiaţi, ceremonia de închidere.
La eveniment au participat, alături de întreg efectivul de elevi ai colegiului-gazdă, de profesorii şi cadrele militare ale acestuia, de loturile sportive şi arbitrii care au luat parte la această competiţie, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general de brigadă Tudorică Petrache,  preşedintele comisiei de organizare a Olimpiadei, colonel Daniel Banu, comandanţii tuturor celor patru colegii militare, primarul oraşului Breaza şi alţi invitaţi de seamă.
Cuprinzând diverse probe de atletism, dar şi jocuri sportive (tenis de masă, volei, baschet, handbal), tir şi triatlon, unele dintre aceste probe fiind desfăşurate şi individual, şi pe echipe (atât feminine, cât şi masculine), organizarea unei asemenea competiţii presupune o pregătire  laborioasă, efortul şi implicarea foarte multor oameni.
Parte dintre aceşti oameni sunt şi arbitri: personal din unităţi din cadrul forţelor terestre şi nu numai, precum şi colaboratori din cadrul diverselor federaţii sportive. Aşa cum ne-a precizat locotenent-colonel Ion Prundaru, şeful comisiei tehnico-organizatorice, olimpiada este şi o foarte bună ocazie a instructorilor cu pregătirea fizică, a profesorilor de sport şi antrenorilor din cadrul forţelor terestre să se reunească, să schimbe impresii, să lucreze împreună şi să cunoască stadiul în care se află sportul şi pregătirea fizică în cadrul acestei categorii de forţe.
Festivitatea de închidere a fost nu doar prilej de premiere a elevilor, sportivii câştigători, dar şi de recunoaştere a meritelor antrenorilor lor şi a modului exemplar de organizare şi desfăşurare a competiţiei.
Rând pe rând, cu emoţie dar şi cu încrederea de sine dată de rezultatele obţinute, sportivii, pentru probele individuale, echipele în ansamblu, pentru jocurile sportive, au urcat pe podium, primind nu doar medalii şi cupe, ori felicitările celor care le-au înmânat (invitaţii la această festivitate), ci şi aplauzele şi admiraţia colegilor. De asemenea, în afara medaliilor, diplomelor şi cupelor oferite de organizatori, plutonierul-adjutant Marius Apostol, veteran al teatrelor de operaţii, rănit în anul 2011 în Afganistan, a oferit diplome, tricouri şi cărţi unora dintre câştigători, din partea Asociaţiei militarilor veterani şi veteranilor cu dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”.
Ca exemplificare a trăirilor şi emoţiilor încercate de toţi cei implicaţi în aceste zile competiţionale sunt cuvintele comandantului Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, gazda competiţiei: „Cu toţii am format o mare familie. Ne-am bucurat de fiecare succes şi am fost trişti atunci când ne-au despărţit câteva zeci de sutimi sau câteva puncte, care în final au decis câştigătorul”. De asemenea, colonel Doina Mureşan a adăugat: „Au fost patru zile de întreceri care au stat sub semnul tinereţii, colaborării, prieteniei, sportivităţii, obiectivităţii şi a fair-play-ului, condiţii esenţiale ale descoperirii şi valorificării celor mai frumoşi şi mai talentaţi ambasadori ai sportului, elevii colegiilor naţionale militare”, iar la final a felicitat organizatorii, precum şi „pe toţi concurenţii pentru modul exemplar  în care s-au comportat, pentru pregătirea fizică şi tactică, pentru dârzenia de care au dat dovadă în teren sau în poligon, în sala de sport sau pe pista de atletism”.
Cu mult entuziasm şi elocinţă, generalul de brigadă Tudorică Petrache a vorbit mai ales pentru „eroii acestor zile” (elevii sportivi), pe care i-a îndemnat să muncească şi apoi să aibă parte de „odihnă activă”. Locţiitorul pentru Operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Forţelor Terestre a adăugat: „Mintea trebuie antrenată şi susţinută prin sport. Bucuria mea ca militar este că în această comunitate specială a colegiilor naţionale militare v-aţi găsit o porţie de timp să vă dedicaţi unui segment foarte important în devenirea dumneavoastră ca viitori lideri în Armata României (n.n.:sportul)”. Reprezentanţilor Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” le-a urat bun venit în cadrul comunităţii militare liceale şi i-a încurajat să continue.
În încheiere, generalul Petrache a adăugat: „Un calup de mulţumiri dumneavoastră, celor care aţi reprezentat colegiile militare. Daţi-mi voie să vă felicit pentru eforturile pe care le-aţi făcut, nu numai în ultimele zile. Felicitări şi pentru lucrurile pe care le-aţi făcut pe acest segment al educaţiei şi antrenorilor, instructorilor, comandanţilor, comitetului care a organizat această competiţie”. Cuvântul generalului Petrache a marcat închiderea oficială a Olimpiadei de vară a sportului militar liceal, odată cu coborârea drapelului olimpic şi defilarea elevilor colegiului-gazdă şi a loturilor sportive.
Cât despre rezultate... Sorţii au făcut ca această competiţe să se termine la egalitate de puncte pentru primele două echipe, situaţie în care departajarea se face pe baza rezultatelor de la triatlon. Astfel, clasamentul general este următorul: locul I şi câştigător al cupei transmisibile, lotul sportiv al Colegiului Naţional Militar „Ştefan cel Mare”, Câmpulung-Moldovenesc; locul II – lotul sportiv al Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza; locul III – lotul sportiv al Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia; locul IV – lotul sportiv al Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova.
Rezultatele individuale şi pe echipe, pentru fiecare probă în parte, au fost prezentate “la cald”, în fiecare zi a competiţiei, pe pagina de facebook a revistei noastre (https://www.facebook.com/RevistaFTR )