Noi provocări pentru Forţele Terestre

Noi provocări pentru Forţele Terestre

Colonel Ion PAPALEŢ
Publicat pe 19.04.2018

 

Interviu cu şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu UIFĂLEANU

- Domnule general-maior, aţi preluat funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre de mai mult de şase luni. În ultima perioadă, în această categorie de forţe s-au desfăşurat mai multe exerciţii naţionale şi internaţionale. Cum s-au descurcat camarazii dumneavoastră?
- Începutul meu de mandat a coincis cu finalul celor două activităţi de maximă importanţă pentru Forţele Terestre: „Noble Jump” şi „Saber Guardian”; activităţi, de care sunt convins, colegii mei îşi amintesc cu plăcere. Aprecierile, la final de activitate, atât din partea comandamentelor aliate, pentru „Noble Jump”, cât şi pentru exerciţiul bilateral în colaborare cu forţele ce aparţin US Army din Europa, pentru „Saber Guardian”, au fost laudative. Atunci, am învăţat foarte multe lucruri împreună. La terminarea activităţilor, am putut spune că nivelul de interoperabilitate atins prin cele două exerciţii ne oferă garanţii, atât pentru desfăşurarea cu succes a activităţilor viitoare, cât şi în cazul în care situaţia o va impune, să putem executa, cu succes, acţiuni de apărare a frontierei dinspre sud-est.

- Atât 2018, cât şi 2019 se anunţă a fi doi ani plini de exerciţii. Cum vor face faţă militarii Forţelor Terestre acestor provocări?
- Intensificarea activităţilor generate de schimbările geopolitice din zona de sud-est a Alianţei, şi mă refer aici la criza din Ucraina, a impus un anumit ritm de desfăşurare a acţiunilor, iar militarii din Forţele Terestre încep să se obişnuiască cu asta.

Anul 2018, în absenţa unor exerciţii de mare vizibilitate, gen „Saber Guardian -17”, îi găseşte pe militarii din toate brigăzile subordonate Statului Major al Forţelor Terestre implicaţi în activităţi bilaterale. Aici mă refer la o serie de exerciţii cuprinse în „Planul de instruire NATO”. În luna iunie, Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” de la Braşov, în parteneriat cu militarii englezi, va desfăşura exerciţiul tradiţional „Sarmis-18”, iar în toamnă sunt planificate alte două exerciţii: „Justice Sword-18”, cu Brigada 282 Mecanizată „Unirea Principatelor”, în parteneriat cu Corpul Aliat din Turcia, precum şi exerciţiul „Wind Spring” al Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”, în parteneriat cu militarii germani. Şi, foarte important pentru noi, în luna noiembrie, exerciţiul „Scorpions Fury-18”, destinat brigăzii de la Craiova. Va fi un moment în care Brigada Multinaţională de Sud-Est va atinge capacitatea operaţională completă.

În anul 2019, exerciţiile se repetă. În plus, vom avea exerciţiul „Saber Guardian-19”, care se află acum în faza de dezvoltare a conceptului şi în plin proces de planificare.

- În anul 2018, Divizia Multinaţională a fost certificată. În toamnă, Brigada Multinaţională va trece prin acelaşi proces. Vor fi gata pentru misiune. Care este provocarea pentru perioada ce urmează?
- Forţele Terestre sunt întotdeauna gata pentru misiune, iar Divizia Multinaţională de Sud-Est reprezintă, deja, o amintire plăcută; aprecierile comandamentului aliat de la Izmir, eşalon superior pentru evaluarea Creval, au fost, în limbaj militar, „Green”; toţi indicatorii au fost atinşi. Legat de aceasta, pot spune că toţi militarii din Forţele Terestre şi, în special militarii care încadrează comandamentul diviziei, la final, au fost foarte obosiţi, dar în acelaşi timp, foarte mulţumiţi. Provocarea curentă pentru Divizia Multinaţională este să menţină pentru trei ani nivelul atins, să fie pregătită pentru recertificare şi, foarte important, de anul acesta, trebuie să-şi asume instruirea Brigăzii Multinaţionale; să realizeze, în acest mod, transferul de cunoştinţe acumulat. Aceasta şi pentru că reprezintă autoritatea de evaluare, împreună cu SMFT-ul, pentru activitatea din luna noiembrie.

- Ştim că pentru apărare se alocă cei 2% din PIB şi, din aceştia, o mare parte sunt pentru dotare. Care este nivelul de dotare şi ce mai este nevoie în Forţele Terestre?
- Nivelul curent de dotare al Forţelor Terestre este cunoscut de către toată lumea. Există de foarte mulţi ani o provocare legată de schimbarea parcului de tehnică militară. Revenind la perioada de început a mandatului meu, toamna trecută a fost dedicată finalizării primului an în care Armata Română, şi implicit Forţele Terestre, au beneficiat de alocarea de 2%. Pentru noi, a fost un an de încălzire. Ne aflăm în plină execuţie bugetară şi, la momentul acesta, avem câteva certitudini, respectiv semnarea contractului cu „General Dynamics” pentru transportorul „Piranha V”, ce îşi va arăta roadele la sfârşit de an sau la începutul anului viitor, prin livrarea primelor 36 de transportoare; contractele pentru „Patriot” şi „Himars” sunt în formă finală şi intrăm în calendarul de livrare stabilit de decidenţii politico-militari.

O altă preocupare pentru Forţele Terestre o reprezintă investiţia în creşterea calităţii cazărmilor. Avem un proiect, pe durata a doi-trei ani, de refacere în cadenţa stabilită de alocarea bugetară, aproape a tuturor cazărmilor, în special a celor în care viitoarea categorie de tehnică va sosi. Aşadar, cuvântul-cheie îl reprezintă operaţionalizarea.

Principala greşeală pe care ar putea să o facă Forţele Terestre ar fi să primească alocarea din cei 2% şi noile categorii de tehnică numai din punct de vedere contabil, ori efortul, la nivelul categoriei de forţe, este să operaţionalizăm. Iar, dacă discutăm despre operaţionalizare, metoda pe care am ales-o este cea pe baza planurilor de implementare, care trebuie să creeze o sinergie între toate liniile de efort, începând de la infrastructură, reforma învăţământului militar şi mărirea cifrei de şcolarizare, repartizarea, cu prioritate, a personalului în garnizoanele unde vor intra noile categorii de tehnică, şi toate acestea parcurgând aceiaşi paşi cu care suntem obişnuiţi, de la „capacitate operaţională iniţială” înspre „capacitatea operaţională finală”, terminată cu o evaluare, cu introducerea noilor unităţi în Planul permanent de apărare a ţării şi, ulterior, menţinerea capacităţii obţinute. Deci, din nou, cuvântul-cheie este operaţionalizare. De asemenea, pe comandanţi i-am sfătuit, întotdeauna, să militeze pentru a crea un mediu în care transferul de cunoştinţe către cei nou sosiţi să se facă rapid (deoarece aproximativ 1.000 de oameni vin în Forţele Terestre în fiecare an), să privească înainte şi, dacă pot, să nu se încurce în detalii nesemnificative. Este foarte important că avem o proiecţie pe durata a zece ani. „Armata 2026”, „Directiva de Planificare a Apărării” şi alocările bugetare ne conferă suficient orizont şi, în acelaşi timp, foarte multe obligaţii.

- Cred că luaţi foarte des legătura cu camarazii din teatrele de operaţii. Care este starea lor de spirit?
- Noi am stabilit că pregătirea lor reprezintă un efort al Forţelor Terestre. Nu vorbim foarte mult despre el pentru că am ajuns la un nivel de maturitate vis-a-vis de felul în care îi pregătim. Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu este inclus, întotdeauna, în ordinele noastre de pregătire pentru misiune. Rămâne o constantă. Avem militari foarte bine pregătiţi, iar transferul de cunoştinţe se face automat. Îi vizităm cât putem de des. Chiar vizita din decembrie a generat o analiză la nivelul Statului Major al Apărării, care a avut ca rezultat schimbarea ţinutei. Acum, militarii noştri din Afganistan sunt echipaţi în ţinuta combat. Vor fi vizite şi în perioada imediat următoare. Încercăm să asigurăm prezenţa în teatre a comandanţilor care sunt implicaţi în procesul de selecţie şi pregătire a viitorilor camarazi ce vor merge în teatrul de operaţii. Este vorba despre Batalionul 812 Infanterie de la Bistriţa. Nu intuim probleme de proces şi nici nevoi de corectare. Esenţa este şi aici menţinerea nivelului de expertiză atins până acum, după foarte mulţi ani de misiuni şi să continuăm în aceeaşi notă.

Cei aflaţi departe de ţară, doresc să ştie că le ţinem pumnii, că cel puţin cu mintea şi sufletul suntem permanent alături de ei şi le doresc să aibă multă putere ca să depăşească perioada Sărbătorilor departe de casă. Celor care se află în ţară, incluzând aici pe toţi românii, le doresc multă linişte, clipe de calitate petrecute cu familiile lor, o perioadă binemeritată de relaxare şi multă putere şi mult zâmbet la momentul în care ne întoarcem la serviciu, pentru a continua ceea ce ne-am propus.

- În curând va fi Ziua Forţelor Terestre. Cum va fi sărbătorită această zi?
- Ziua Forţelor Terestre de anul acesta are o conotaţie specială. Ne aflăm în an centenar. Încercăm să organizăm cât mai multe activităţi în garnizoanele subordonate. Ne-am propus să fim cât mai mult în sânul comunităţilor, începând cu activităţile de promovare a meseriei de militar, continuând cu legătura care trebuie să existe între veterani, militarii rezervişti şi militarii activi. Profit de ocazie să-i invit pe bucureşteni în sâmbăta şi duminica dinainte de 23 aprilie în Parcul „Carol” şi la „AFI Palace Cotroceni” Mall. Apoi, ziua de 23 aprilie va cuprinde un moment de discuţii cu militarii din teatrele de operaţii, un altul de depuneri de coroane la toate monumentele reprezentative din Bucureşti şi din ţară.

Vom încheia într-o atmosferă destinsă, împreună cu familiile. Aşa vom sărbători această zi foarte importantă pentru aproape orice militar. Cu această ocazie, le mulţumesc tuturor militarilor din Forţele Terestre pentru tot ceea ce fac zi de zi. Nu am ratat niciun moment să le mulţumesc pentru confortul decizional pe care activităţile lor zilnice îl conferă oricărui decident. Doresc să îi salut pe toţi şi le urez să aibă o Zi a Forţelor Terestre cât mai liniştită!