„Puterea secundelor”. Campionatul de pentatlon militar, etapa pe divizie

„Puterea secundelor”. Campionatul de pentatlon militar, etapa pe divizie

Maior Dan CRIŞAN
Publicat pe 21.05.2018

Luni, 14 mai, la Baia Mare s-a dat startul Campionatului de pentatlon militar, etapa pe Divizia 4 Infanterie „Gemina”. Gazda competiţiei a fost Batalionul 612 Artilerie Antitanc “Maramureş”.

La start s-au aliniat loturile sportive ale marilor unităţi din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Competiţia a cuprins parcurgerea pistei CISM, proba de tir (care s-a executat la punctaj, fiind tragere de viteză şi precizie), aruncarea grenadelor de mână la distanţă şi precizie, proba de înot pe distanţa de 50 m, precum şi alergare pe distanţa de 8 km băieţii şi 4 km fetele.

Vremea capricioasă nu i-a oprit pe concurenţi, băieţi şi fete, să-şi dovedească, încă o dată, spiritul de învingător, care îi motivează să se perfecţioneze continuu. Forţa, curajul, dezvoltarea psihică şi fizică, perseverenţa, pregătirea multilaterală, acestea sunt atributele unui concurent la pentatlon. Dacă în fotografii se văd mai multe chipuri decât concurentul care a pornit de la start, acest lucru se datorează spiritului de camaraderie, care îi determină pe cei aflaţi în concurs să îşi susţină coechipierii pe tot parcursul probelor.

Proba de tir s-a desfăşurat în poligonul Arieşu de Pădure. Îndemânarea, autocontrolul şi antrenamentul au făcut diferenţa în cadrul clasamentului la această probă. În fiecare concurent aflat la start au stat laolaltă emoţii, dorinţa de a ieşi învingător şi de a demonstra că  pasiunea pentru sport şi perseverenţa aduce plus-valoare.

La proba de alergare, competiţia a fost extrem de strânsă. Toţi participanţii sunt campioni în faţa colegilor. Sunt militari apreciaţi pentru propriile performanţe sportive şi exemple pentru noi, cei care îi susţinem de pe margine.

Am întâlnit cu această ocazie militari care participă frecvent la competiţii sportive europene sau mondiale, militare sau civile. Militari care se antrenează permanent, atât cât le permite timpul şi care îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu exemplar. Sunt campionii de ieri, de astăzi şi de mâine şi sunt parte din familia militară. Cinste lor!

Clasamentul competiţiei

Individual feminin:

-          locul I: sergent-major Silişteanu Alina, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”;

-          locul II: sergent Ardelean Rodica, Regimentul 69„Silvania”;

-          locul III: fruntaş Muscă Adriana, Regimentul 69„Silvania”.

Individual masculin:

-          locul I: plutonier-major Suciu Claudiu, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”;

-          locul II: caporal Suciu Ioan, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”;

-          locul III: caporal Dogaru Gheorghe, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”.

Clasamentul pe echipe

Echipe masculin:

-          locul I:  lotul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”;

-          locul II: lotul Regimentului 69„Silvania”;

-          locul III: lotul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”.

Echipe feminin:

-          locul I: lotul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”;

-          locul II: lotul Regimentului 69„Silvania”;

-          locul III: lotul Brigăzii 61 Mecanizate „General Virgil Bădulescu”.

Clasament general

-          locul I:  lotul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”;

-          locul II: lotul Regimentului 69„Silvania”;

-          locul III: lotul Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan”.

Premierea a fost realizată de şeful de stat major al Batalionului 612 Artilerie Antitanc “Maramureş”, maiorul Iulian Bejan-Krizsanoszki, care a transmis felicitări tuturor participanţilor la competiţie.