„Spartachiada - 2018”. Am început adversari... am sfârşit prieteni

„Spartachiada - 2018”. Am început adversari... am sfârşit prieteni

Olimpiada de vară a sportului militar liceal, ediția a 46-a, organizată de Statul Major al Forţelor Terestre, s-a desfășurat la Alba Iulia, în perioada 19-24 mai.

Au fost zile de maximă concentrare și efort, ambiții, emoții, aruncări reușite sau eșuate, adrenalină și motivație. Competițiile au fost strânse, fie că vorbim de întrecerile individuale, fie de cele pe echipe. Am văzut adevărați sportivi, care au dovedit că știu să se bucure la victorie și să recunoască meritul adversarilor, atunci când aceştia au fost mai buni. A fost o olimpiadă a fair play-ului și prieteniei.

Experiențe inedite, oameni minunați, amintiri de neuitat - acestea sunt cuvintele care pot să redea cel mai bine ceea ce noi, colectivul redacției, am trăit timp de câteva zile. Această competiție ne-a mobilizat și pe noi, la rândul nostru, pentru a transmite cât mai prompt tot ceea ce s-a petrecut în cadrul acestui concurs.

Am fost alături de concurenți, trăind fiecare emoție, tresărind la fiecare probă câștigată. Am fost alături de ei fie în sala de sport, fie pe baza sportivă, fie în poligon, unde am putut observa tensiunea, frica, dar și dorința arzătoare de a da tot ce-i mai bun. Am avut ocazia să cunoaștem elevi talentați, care reprezintă viitorul, cei care pot duce mai departe spiritul și valorile reale ale sportului. Este de apreciat munca tuturor, implicarea domnilor antrenori, a cadrelor militare și a tuturor persoanelor angrenate în această activitate, dar și a puternicei galerii.

Impresii în urma Olimpiadei de vară...

Victoria este foarte importantă pentru majoritatea dintre noi, fie că suntem amatori, fie că suntem profesioniști în sport. Sunt puțini acei oameni care pun altceva mai presus de victorie, de succes, și anume, se gândesc și la onoare în timpul jocului, a luptei. Asta au demonstrat cele patru colegii militare: că au onoare. Toți participanții au dat dovadă de forță, viteză, rezistență și foarte multă dorință. Acești luptători au mai mult decât aptitudini fizice, au extraordinare abilități de a se pregăti mental pentru competiții, de a controla stresul, de a se concentra intens și de a alege scopuri înalte, dar realiste. Au abilitatea de a se vizualiza pe ei câștigând o competiție și apoi să realizeze acest lucru în practică. Spiritul competitiv și gustul pentru aventură au fost demonstrate în cadrul celei de-a 46-a ediții a Olimpiadei de vară a sportului militar liceal.

Competiție sportivă de tradiție, aceasta a reunit la start, ca în fiecare an, loturile colegiilor militare din țară care, pe parcursul unei săptămâni, au trecut de la disciplinele reale și umane la cele sportive, unde “și-au măsurat” aptitudinile și pregătirea fizică pe terenurile de handbal, baschet, volei, în poligonul de tir, la masa de tenis și pe pista de atletism. Pentru unii dintre participanți, acest concurs a reprezentat abia începutul unei lungi serii de victorii, iar pentru alții, despărțirea de sportul militar liceal și ocazia de a rămâne în istoria colegiilor militare pe care le reprezintă ca adevărați eroi.

Festivitatea de închidere a Olimpiadei de vară a sportului militar liceal

Joi, 24 mai, platoul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” pulsează emoție și fericire din toate colțurile sale. Loturile din cele patru colegii militare și-au dus la bun sfârșit datoria de a lupta timp de patru zile pentru a menține neștirbit prestigiul școlilor în care au reușit să dobândească forța, rezistența și fair play-ul necesare desfășurării acestei competiții.

Am avut onoarea să îi avem printre noi pe: colonel Petru Pah, șeful statului major al Diviziei Infanterie „Gemina”, colonel Daniel Banu, președintele Comitetului de organizare a Olimpiadei, locotenent-colonel Ion Prundaru, șeful Comisiei organizatorice a Olimpiadei, locotenent-colonel Ovidiu Plopan, comandantul Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, colonel Romeo Aurelian Popovici, comandantul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, locotenent-colonel Cornel Bobolocu, locțiitorul comandantului Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”, domnul Cornel Murg, director în cadrul Instituției Prefectului județului Alba, domnul Dumitru Fulea, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, domnul Gheorghe Dăncilă, inspector școlar general-adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba, care s-au bucurat împreună cu noi de reușitele obținute prin multă muncă și ambiție, dar și de unitatea pe care am creat-o între colegii prin prietenie.

Festivitatea a debutat cu dansul echipei de majorete a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, care le-a adus victorie în cadrul „Cupei Majoretelor”, ediția a XVI-a.

Momentul înmânării premiilor a constituit fericirea cea mai mare pentru colegii noștri, fiind răsplătiți pentru lupta asiduă purtată în cele patru zile de foc, pentru spectacolul inedit pe care l-au oferit pe câmpul de luptă, pentru sacrificii și ani de implicare. La finele înmânării premiilor, echipa învingătoare a elevilor albaiulieni a intrat pe mijlocul platoului, formând o mare horă, iar prin urale, aplauze și intonarea imnului colegiului, elevii și-au manifestat mândria față de aceștia.

A urmat cuvântul oaspeților noștri, care ne-au împărtășit impresiile pe care această competiție le-a sădit în sufletele lor, au adresat mulțumiri și felicitări atât echipelor cât și întregului colectiv care a ajutat la buna desfășurare a Olimpiadei. A fost „un meci” cu noi înșine, în care se pare că toți am ieșit învingători, deoarece am avut ceva de învățat unii de la alții și ne bucurăm că, în final, elevii militari au rămas o familie, indiferent dacă unii au ieșit învingători, iar alții învinși.

În încheierea festivității, efectivul colegiului și loturile sportive au prezentat onorul pentru oficialități.

CLASAMENT GENERAL:

-          locul I - Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: 131 puncte;

-          locul II - Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc: 120 puncte;

-          locul III - Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza: 106 puncte;

-          locul IV - Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova: 53 puncte.

Am luptat și am învins pentru că aici am crescut, aici e casa noastră și acasă la noi avem aripi!